StoryEditor
Lirim Kastrati (desno)
 RONALD GORSIC/CROPIX
UDARNA POSTAVA

Ovako bi trebao izgledati Dinamo s tri nova igrača: Najviše se očekuje od najbržeg nogometaša lige!

Novi čovjek u maksimirskoj svlačionici mogao bi biti jak adut i u najvažnijim europskim utakmicama
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. kolovoz 2020. 15:27

Trojica dosadašnjih Lokomotivinih nogometaša ovoga su ljeta zamijenili Kajzericu Maksimirom i nadaju se da će izboriti mjesto u udarnoj postavi Dinama. Još su zimus ugovore s Plavima potpisali desni branič Fran Karačić i desnokrilni napadač Lirim Kastrati, ali do ljeta su ostali na posudbi u Lokomotivi. A prije desetak dana svoj je potpis na ugovor s Dinamom stavio i nadareni vezni igrač Kristijan Jakić...

Hoće li sva trojica odmah postati standardni igrači, ima li mjesta za njih u najjačem Dinamovu sastavu? To, dakako, ponajviše ovisi o njima, kao i o viziji trenera Zorana Mamića. Potencijal imaju, da nije tako ne bi ni dolazili u Maksimir. A sad ćemo vidjeti kako će razvijati taj potencijal i hoće li ga pretvoriti u opipljivu kvalitetu. Uz, dakako, napomenu da je igranje u Dinamu ipak ponešto drukčije nego u Lokomotivi - konkurencija je jača, zahtjevi su kudikamo veći, pritisak je stalan, ali je zato i bankovni račun višestruko deblji nego što je bio u Lokomotivi.

Najbrži igrač lige

Čini nam se kako ponajviše izgleda da odmah postane ‘starter’ ima Lirim Kastrati. Najbrži igrač lige, apsolutno neuhvatljiv za sve suparničke braniče, ovaj je 21-godišnji napadač lani odigrao ukupno 39 utakmica za Lokose, zabio je 11 pogodaka i imao sedam asistencija. Na toj je poziciji sad Poljak Kadzior (Hajrović je jednostavno nestao...), odličan i zahvalan klupski igrač, ali Kadzior je iskoristiv i u sredini travnjaka, pa neće biti čudno da Kastrati i Kadzior istodobno budu u momčadi.

No, kad će Dinamo igrati protiv objektivno jačih suparnika, dakle u europskim natjecanjima, i kad će biti primoran postaviti se defenzivnije, tada će Kastrati biti jak Mamićev adut za brze protunapade. Tu je Kastrati najjači i ta je spoznaja definitivno bila jedna od glavnih razloga dovođenja kosovskog reprezentativca u Dinamo. U posljednje je dvije godine, kod trenera Gorana Tomića, Kastrati strahovito napredovao, pa je nerijetko dobro odigrao i na postavljenu obranu, nije mu samo nesvakidašnja brzina jako oružje. A u Dinamu bi se trebao razviti u još opasnijeg napadača.

image
Sastav Dinama s tri pojačanja iz Lokomotive

Ode li Nikola Moro, tada se lagano otvaraju vrata i Kristijanu Jakiću za mjesto u udarnoj postavi. Jakić je, naime, po vokaciji zadnji vezni igrač, najbolje se snalazi na toj poziciji, na kojoj mu je temeljna zadaća razgraditi suparničke akcije, te začeti napade svog sastava. I to je u Lokomotivi izvrsno radio, a na nekoliko je utakmica kvalitetno odigrao i u ofenzivnom dijelu veznoga reda, iza napadača. Jakić je neumoran, agresivan i discipliniran igrač, ima osjećaj za ulazak u prazan prostor, kao i dobar udarac iz daljine. Prošle je sezone ovaj zahvalni 23-godišnjak odigrao ukupno 29 utakmica za Lokomotivu, postigao je četiri pogotka i u tri je navrata asistirao suigračima za zgoditke.

Po svemu sudeći, zasad najmanje izgleda za proboj u udarnu momčad ima Fran Karačić. Ispred njega su, zasad, na desnom obrambenom boku, Moharrami i Stojanović, pa je stoga i sve glasnija priča da bi Karačić mogao ostati na novoj posudbi u Lokomotivi, barem do zime. Jer, u svakom je slučaju bolje da igra u Lokomotivi, nego da sjedi na klupi u Dinamu.

Jača konkurencija

Ali, svašta se može preko noći promijeniti. Ne bi, naime, bilo prvi put da nogometaš koji je na prvi pogled u sjeni konkurentskih suigrača odjednom zabljesne i ustali se u sastavu. U prošloj je sezoni ovaj 24-godišnjak odigrao ukupno 33 utakmice za Lokose, postigao je tri pogotka i triput je bio asistent. A Karačićeva je prednost u odnosu na Moharramija i Stojanovića svakako u spoznaji da korektno može odigrati i na poziciji srednjeg braniča, iskoristiv je na dva mjesta u momčadi. U svakom slučaju, dolazak trilinga iz Lokomotive ojačao je konkurenciju u Dinamovoj svlačionici i barem bi dvojica od te trojice trebali biti pojačanja, a ne prinove...

Inače, u Dinamovoj svlačionici trenutačno su devetorica nogometaša na koje računa trener Zoran Mamić i koji su dio karijere proveli u Lokomotivi. Luka Ivanušec i Lovro Majer djeca su Kajzerice i kao produkti Lokosa prodani su u Maksimir. Lirim Kastrati i Fran Karačić došli su kao juniori u Lokomotivu, u kojoj su stekli afirmaciju, a Kristijan Jakić je nakon početnog igranja u Splitu došao na Kajzericu, pa je bio na posudbi u Istri i po povratku u Lokomotivu iskazao je svu svoju nadarenost i izborio ugovor s Dinamom.

Osim spomenutih igrača, dio svojih karijera u Lokomotivi su, na posudbi iz Maksimira, provela još četvorica nogometaša. To su vratar Danijel Zagorac, desni branič Sadegh Moharrami, srednji branič Dino Perić i kapetan Plavih Arijan Ademi. Dodajmo da je posljednjih pola godine na Kajzerici bio i napadač Atiemwen, s kojim se Dinamo ovih dana rastaje, a proljetos je u Lokomotivi trebao biti i srednji branič Marko Lešković, ali ozljeda ga je udaljila od travnjaka.

KASTRATI:
Otkako sam došao u Hrvatsku, nadao sam se da ću jednog dana završiti u Dinamu. Želja mi se ispunila i želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovome transferu i koji su mi omogućili da budem član najveće nogometne institucije na ovim prostorima

KARAČIĆ:
Znam da me u Dinamu čeka velika borba za svoju poziciju. Međutim, ja sam spreman za tu borbu. Stojanović je već dugo u Dinamu, a Moharrami je bio sa mnom u Lokomotivi. Njega baš dobro poznajem. Dobar je igrač. Ali kad dođem u Dinamo, onda ćemo sve vidjeti

JAKIĆ:
Taj Dinamov poziv zapravo mi je nagrada za sve što sam dosad u životu uložio u nogomet! Sve su mi godine igranja nogometa prolazile kroz glavu kad sam potpisivao za Plave, zakoračio sam na višu stepenicu u karijeri. Da ne vjerujem da ću igrati, ne bih ni dolazio u Maksimir.

Linker
14. kolovoz 2020 16:31