ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix
SRUŠIO DVA REKORDA

Ovakvog wunderkinda u svojim redovima nisu nikad imali! Skinuo je Halilovića, a želio ga je Bayern...

Koprivničanci u svojim redovima posjeduju igrača silnog potencijala kojeg čeka sjajna budućnost
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 14. srpanj 2021. 22:24

Znate one priče da mladi igrači trebaju stasati, proći prilagodbu na seniorski nogomet, odigrati koju sezonu na kaljenju u nižem rangu, pa im se onda treba dozirati minutaža kad ulaze u prvu momčad, itd. To doista i vrijedi u velikoj većini slučajeva, jer kao premladi mogu prebrzo “izgorjeti”. Nisu rijetki slučajevi da se igrače u mladoj dobi uzdizalo u nebesa, a da bi se oni kasnije putem negdje izgubili, pa od velikog talenta ostane tek ime.

Slaven Belupo u svojim redovima ima jednog mladog igrača kojem nije potrebno kaljenje, već odmah može igrati u prvoj momčadi. Iako je tek prije dva mjeseca napunio 16 godina, Lovro Zvonarek iza sebe već ima dva rekorda koje će u budućnosti biti teško srušiti.

Najmlađi ikad

Sa 16 godina i četiri dana postao je najmlađi igrač koji je ikad zaigrao u Prvoj HNL, bilo je to u utakmici Slavena i Rijeke u Koprivnici. Protiv Varaždina je 22. svibnja ove godine postigao jedini pogodak u pobjedi 1:0, čime je postao najmlađi strijelac hrvatskog nogometnog prvenstva svih vremena, u dobi od 16 godina i 14 dana, čime je “skinuo” Alena Halilovića.

Lovro je ranije tijekom ove godine uz dozvolu svoga kluba boravio ‘na upoznavanju’ u Bayernu. Zapravo je tamo trenirao s pomlatkom bavarskoga kluba, i to s igračima starijega godišta. Treneri su bili jako zadovoljni viđenim i sportski direktor Hasan Salihamidžić već je pripremao ponudu. Pričalo se o nekih 750.000 eura osnovne odštete, ali na kraju taj posao nije realiziran.
Zvonarek je potpisao profesionalni ugovor s Farmaceutima, dobio je dres s brojem 10 te su oni koji vode brigu o njegovoj karijeri zaključili kako je u ovom trenutku za njega najbolje da se razvija u svom prirodnom, domaćem okruženju.

Odlazak u inozemstvo u tako mladoj dobi mogao bi biti kontraproduktivan. Zvao ga je prije i Dinamo, ali su ljudi u Slavenu Lovru i njegove roditelje uspjeli uvjeriti da mu je upravo koprivnički klub najbolja pozornica, te da će tu najprije dobiti priliku u prvoj momčadi.

Nikad u prvoligaškoj povijesti Slaven nije u svojim redovima imao tako nadarenog ‘klinca’. Zvonarek je ofenzivni vezni, iako može odigrati i na obje krilne pozicije. Ima vrhunsku tehniku i sjajnu viziju igre. Igra brzo jer ima rješenje i prije nego dobije loptu. Također se dobro priključuje iz drugog plana, pa postiže pogotke. O njegovoj tjelesnoj konstituciji i spremnosti možda najbolje govori podatak da je u dobi od 16 godina izdržao cijele pripreme seniorske momčadi, bez da je preskočio ijednu vježbu. Tu je i njegova visina od 180 cm, a s obzirom na dob i ona će se još malo povećati.

Nužan je oprez

Lovro je u Slaven Belupo stigao s 10 godina, u Koprivnici je upisao sportsku gimnaziju. Rođen je u Čakovcu, a roditelji su mu iz Preloga, imaju već dugo uspješan privatni biznis i to je još jedna dobra okolnost u cijeloj priči. Svjesni su visoke Lovrine vrijednosti, ali im je u interesu da se razvija prirodno i normalno, pa zato nisu “poletjeli” zbog interesa Dinama i Bayerna. A podrazumijeva se da ima još velikih klubova koji su Zvonareka označili kao vrlo zanimljivu “metu”.

U ovom trenutku vrijednost mu je procijenjena na 300.000 eura, no po svemu bi Slaven s njim trebao ostvariti rekordan transfer. Nastupao je redovito i za mlade hrvatske reprezentacije, za U-15 ima pet utakmica i jedan pogodak, za U-16 je nastupio četiri puta i dvaput zabio. Pred njim je, zaobiđu li ga ozljede i ako se nastavi pravilno razvijati, u svakom slučaju velika budućnost. Nagovijestio je to i svojim igrama na pripremama, a u prijateljskoj utakmici s Naftom iz Lendave postigao je dva pogotka u pobjedi 5:3.

Kad su mladi igrači u pitanju, uvijek treba biti oprezan pri takvim prognozama, no Lovro doista ima sve preduvjete za uspjeh na velikoj sceni i vjerujemo da će se to vidjeti već u novoj HNL sezoni.

Bez godišnjih ulaznica, pogodnosti za članove

S obzirom na novi režim ulaska gledatelja na tribine kojeg je objavio hrvatski nogometni savez, na koprivnički Gradski stadion Ivan Kušek Apaš moći će ući 3.000 gledatelja uz predočenje Covid putovnice. Iz kluba su najavili kako ove sezone neće prodavati godišnje, već samo jednokratne ulaznice. Pozvali su navijače i na upis u članstvo ili obnovu istog, od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati u klupskim prostorijama. Svaki član dobit će člansku iskaznicu, prigodan poklon prilikom učlanjenja, popust od 10 % na kupovinu suvenira kluba, besplatan ulaz na dvije domaće utakmice te kalendar kluba. Cijena članarine za punoljetne osobe je 60 kuna, a za umirovljenike i djecu do 18 godina iznosi 40 kuna.

Najmlađi debitanti u Prvoj HNL

1. Marko Dabro
(Cibalia, 2013.)16 g 0 m 2 d
2. Lovro Zvonarek
(S. Belupo, 2021.)16 g 0 m 4 d
3. Dominik Križanović
(Cibalia, 2017.)16 g 0 m 19 d
4. Marko Dinjar
(Osijek, 2002.)16 g 2 m 20 d
5. Fran Brodić
(Dinamo, 2013.)16 g 3 m 6 d

Najmlađi strijelci u Prvoj HNL

1. Lovro Zvonarek
(S. Belupo, 2021.)16 g 0 m 14 d
2. Alen Halilović
(Dinamo, 2012.)16 g 3 m 19 d
3. Mateo Kovačić
(Dinamo, 2010.)16 g 6 m 14 d
4. Dino Špehar
(Osijek, 2010.)16 g 9 m 5 d 5. Niko Kranjčar
(Dinamo, 2001.)16 g 11 m 15 d

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 08:14