Foto: Duje Klaric / CROPIX
AKO SE PRVENSTVO NE NASTAVI

OVO BI BIO VELIKI UDARAC ZA HAJDUK I LOKOMOTIVU U EUROPI, UEFA SPREMA NAJTEŽU ODLUKU? Evo što bi to značilo za HNL, tko bi išao u Ligu prvaka...

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. travanj 2020. 11:42

Danas će zasjedati Izvršni odbor krovne europske nogometne federacije. Uoči sastanka na kojem će se možebitno donijeti neke ključne odluke vezane za blisku budućnost nogometa na Starom kontinentu mogli su se čuti razni tonovi koji dolaze "s ove" ili "s one" strane kojekakvih kanala koji su opet, bliže ili dalje izvorima nekakvih informacija.

Engleski Sky Sports ima jasnu sliku o tome kako bi se, u slučaju da se ovoga trenutka zbog pandemije koronavirusa moraju prekinuti i poništiti sva nacionalna prvenstva popunjavale kvote europskih predstavnika za nadolazeću sezonu (2020/21.). Pozivaju se engleske kolege pritom na Članak 4. Pravilnika Lige prvaka i Europske lige koji nalaže da se svi klubovi-sudionici tih natjecanja u ista moraju plasirati temeljeno na sportskim načelima.

Naravno, sve bi to bilo u redu da je i stanje s nogometom i sportom općenito u redu. Ali, budući da nije, jasno je da će se u nekim prvenstvima, poput nizozemskog ili možda belgijskog neki klub teško u UEFA-ino natjecanje plasirati temeljem sportskih načela. Baš zato, UEFA bi na današnjoj sjednici Izvršnog odobra mogla donijeti odluku da onaj nacionalni savez koji zbog pandemije odluči prekinuti prvenstvo, svoje europske predstavnike za sljedeću sezonu odabere putem UEFA-inih nacionalnih i klupskih koeficijenata, sukladno već utvrđenim parametrima.

To znači da valja baciti pogled na ljestvicu klupskih koeficijenata i primijeniti je na hrvatski model. HNS je zbog sjajnih predstava Dinama u Europskoj ligi prošle sezone dospio na 15. mjesto što znači da će Hrvatska u sezoni 2020/21 imati dva predstavnika u Ligi prvaka.

Tu se ni po pogledu na ljestvicu ništa ne bi mijenjalo, sve i da HNL sutra odluči zamrznuti trenutnu sezonu ili je poništiti po uzoru na Hrvatski rukometni savez.

Dinamo je trenutno 47. klub Europe s koeficijentom 33.500, dok je Rijeka na 121. mjestu s koeficijentom 11.000. Modrima bi pripalo mjesto u drugom pretkolu Lige prvaka u tzv. Putu prvaka (Champions Route), dok bi Rijeka išla u istu fazu nadmetanja, ali u tzv. Ligaški put (League Route).

Splitski Hajduk je na 148. mjestu (koeficijent 7.500), dok je Osijek 228. na europskoj klupskoj ljestvici s koeficijentom 4.500. Ta bi dva naša kluba išla u drugo pretkolo Europske lige, a ostalo bi otvoreno pitanje što s trećim hrvatskim predstavnikom u tom natjecanju, onim koji bi kao pobjednik Kupa izborio nastup u 3. pretkolu.

Po tom principu najviše bi ostala zakinuta Lokomotiva, trenutno trećeplasirana momčad našeg prvenstva koja nema previše bodova na UEFA-inoj klupskoj ljestvici koja se automatski generira za razdoblje od prethodnih pet godina. Doduše, još samo Lokomotiva ima UEFA-in ranking s koeficijentom 2.000 pa bi u slučaju neodigravanja završnog dijela kupa ZG-momčadi moglo pripasti peto hrvatsko mjesto u Europi za sljedeću sezonu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 06:52