VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
ČAK 44 REPREZENTATIVCA

Ovo je do jučer bile nezamislivo u HNL-u: ‘Pa i Hajduk je šampionski, četiri momčadi mogu do naslova!‘

Dinamo, Hajduk, Osijek i Rijeka s rekordnim brojem igrača koji su igrali za nacionalne selekcije
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. rujan 2021. 08:27

Velika četvorka hrvatskog nogometa drugu četvrtinu HNL-a čeka naoružana teškom artiljerijom. Dinamo (14), Hajduk (12), Osijek (11) i Rijeka (7) u svojim redovima imaju čak 44 igrača koji su aktualni ili barem bivši reprezentativci svojih država. Brojke su to koje su do jučer bile nezamislive za HNL prilike, igrači koji su najbolje moguće jamstvo da ćemo do kraja sezone gledati neizvjesnu, ali i kvalitetnu borbu za vrh tablice.

- Očito naši vodeći klubovi imaju jasne kriterije kod dovođenja igrača, što je uvijek dobro - mišljenje je iskusnog stratega Ilije Lončarevića.

- Igrači koji su reprezentativci i to uglavnom dobrih ili solidnih reprezentacija jako su dobro jamstvo da dovodiš kvalitetnog igrača. Naravno, možemo pričati o nekima koji više nisu dio nacionalnih momčadi, ali nesumnjivo je riječ o igračima koji imaju pedigre i koji svojom kvalitetom te iskustvom mogu momčadi donijeti određeni iskorak.

Najviše igrača ovoga je ljeta doveo Hajduk, koji najviše pazi da su to pojačanja koja imaju ugled i dokazanost u nogometnom svijetu.

Veliki zaokret

Kalinić, Subašić, Livaja, Lovrencsics, Katić i Mlakar su s reprezentativnim pedigreom, dok Krovinović i Elez nisu odijevali nacionalni seniorski dres, ali su prošli kroz najjače europske lige i nesumnjivo imaju reprezentativnu klasu.

- Hajduk je godinama lutao s igračima koje je dovodio. Većinom su to bili neafirmirani, nama potpuno nepoznati igrači, što je veliki rizik i što Hajduku nije donijelo željeni iskorak. Ovo što Jakobušić i Nikoličius trenutačno rade je veliki zaokret i rekao bih jasna vizija koja se meni osobno čini sasvim u redu. Naravno da treba vidjeti kako će ta momčad biti vođena i kako će se posložiti, ali definitivno pričamo o ozbiljnoj selekciji.

image
Marko Livaja
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Je li to dovoljno dobro da se napadne naslov prvaka?

- Po meni je, iako je rano za ozbiljne prognoze jer tek je četvrtina sezone iza nas, ali Hajduk ima momčad koja je sposobna osvojiti naslov, budući da ima dovoljno kvalitete u njoj. Međutim, tu kvalitetu imaju Osijek i Rijeka, da ne pričamo o Dinamu. Dakle, četiri momčadi sposobne su osvojiti naslov prvaka, za mene tu dvojbi nema.

Vjerujete i u Osijek?

- Možemo se, vjerujem, složiti da u ovom trenutku nitko nije oduševljen s onim što Osijek pruža jer svi smo vidjeli tu momčad u značajno boljim izdanjima. No, svejedno je taj Osijek, zajedno s Rijekom, vodeći na ljestvici. Dakle, kad nije ni blizu svog optimuma, Osijek je dovoljno dobar da osvoji dosta bodova, a to znači da ih može osvajati i znatno više kad stvari sjednu na svoje mjesto. A sjest će jer to je momčad koja se prošle sezone dokazala rezultatima u kontinuitetu, a sada je realno još jača jer nitko od ključnih igrača nije otišao, a neki jako dobri igrači su došli.

Odlične kupnje

Rijeka dobro igra, ali je li ona dovoljno jaka da tako igra stalno?

- I Rijeka je na vrhu ljestvice, a imala je teško ljeto sa šest europskih utakmica, što je bio velik teret na leđima igrača. K tome, momčad je nova, dosta mlada, realno se još stvara i slaže. Zar nije realno očekivati da će nastaviti rasti? Rijeka ima sjajnog strijelca u Drmiću, što je vrlo bitno za svaku momčad koja želi na vrh. Rijeka je ljetos dobro kupovala, pogodila je odlično balans momčadi i evidentno može igrati sa svakime. Nije li Rijeka zabila tri gola u Maksimiru, nije li slavila na Poljudu?

Dinamo je ipak jači od svih?

image
Mislav Oršić jedan je od glavnih Dinamovih reprezentativaca, a Arijan Ademi Sjeverne Makedonije
GORAN MEHKEK/CROPIX

- Slažem se, ali Dinamo jedini igra europske utakmice, što uvijek uzima svoj danak. K tome, Dinamo je izgubio Majera, Jakića, Gvardiola i Gavranovića, četiri jako važna igrača u prošloj sezoni. Dinamo je zato ipak nešto slabiji, dok su Hajduk, Osijek i Rijeka jači nego prošle sezone. Dinamo je prvi favorit, ali imamo četiri momčadi koje imaju dovoljno kvalitete da u pravoj sezoni mogu do naslova. Kako god, očekujem da ćemo imati dugu i neizvjesnu utrku za naslov prvaka.

Imaju pravo birati

To je sjajna vijest za sve nas koji volimo HNL?

- To je odlično kad pričamo o borbi za vrh, ali nisam siguran da je stvaranje tolike razlike između ova četiri kluba i ostatka lige dobro za ono što bi HNL treba biti. Brine me da će se liga doslovno podijeliti na dva dijela, a to nije dobro. Vidim da Gorica pokušava držati korak pametnim radom, ali teško ga je držati kad imaš neusporedivo manji proračun.

Malo nas brine i činjenica da nam je liga sve starija, da je sve manje prostora za mlade igrače, a od njih živimo?

- To je evidentan problem hrvatskog nogometa, ali nemam ja tu što zamjeriti klubovima. Oni su ti koji sami nabavljaju novac kako bi preživjeli i podijelili plaće igračima. Dok je tako, oni su ti koji imaju pravo birati što žele od sezone u koju ulaze. Ako nisu spremni gurati i trpjeti mlade treba ih razumjeti jer očito ih nešto drugo tjera da kao prioritet istaknu borbu za vrh ili za mjesta koja vode u Europu. Nemamo pravo bilo koga osuđivati zbog takvog trenda. Borba za vrh je žestoka, s druge strane žestoka je i borba za ostanak, tako da su mnogim trenerima ruke vezane. Možemo pričati o određenim rizicima, prije svega financijskim, koje nosi takav trend, ali moramo poštivati izbor klubova jer oni su ti koji moraju zaraditi za svoj život.

HNS bi onda trebao dobro promisliti o tome kako pronaći mjesta za minutaže mladih igrača jer bez njih budućnosti nema, posebno ne za reprezentaciju. Nije baš ni da u Drugoj ligi ima puno mladih?

- Neću sad o svojoj staroj ideji koja se zove Liga mladih do 23 godine, već sam i sebi dosadio po tom pitanju. HNS se nikad nije jasno postavio prema tome što želi od druge lige, a onda i od trećih liga. Stalno se mijenja format natjecanja, broj klubova u ligi, pa i broj liga, tako da nema smisla pričati o bilo kakvoj viziji ili kontinuitetu. Njega imamo samo u Prvoj HNL i zato se u njoj dogodio značajan iskorak po pitanju kvalitete, ali to donosi određene posljedice po pitanju statusa mladih igrača. Nažalost, o tome se nije vodilo računa.

Sasvim normalno

Da se na kraju vratimo na Hajduk. Dio stručnjaka se pita zašto dovode trećeg lijevog beka kad imaju Čolinu i Dolčeka? Hoće li dolazak iskusnog lijevog beka unazaditi dva mlada igrača, koji su i članovi U-21 reprezentacije? Kako će se oni nositi s dolaskom Darija Melnjaka?

image
Ilija Lončarević
VOJKO BASIC Cropix

- Ne znam točno zašto je Hajduk doveo Melnjaka, ali pretpostavljam da u Dolčeku i Čolini još ne vidi igrače s kojima može napasti titulu. Njih dvojica su, ako se ne varam, dobila dosta utakmica u posljednje dvije ili čak tri sezone, ali struka na Poljudu izgleda da želi više. Što opet nije tako čudno jer Dolček i Čolina su i dalje jako mladi igrači, koji moraju još puno napredovati da bi postali oslonci u momčadi. Hoće li Melnjak donijeti Hajduku ono što oni očekuju pokazat će vrijeme. Međutim, Dolček i Čolina moraju još jače zasukati rukave, a ne plakati zašto im je Hajduk doveo konkurenta. Melnjak je tu, a tko njima brani da na treninzima pokažu da mogu biti bolji od njega? Hajduk evidentno ima šampionske ambicije, te se stoga odlučio osnažiti na svim pozicijama. To je sasvim normalno u takvim okolnostima - zaključio je Lončarević.

REPREZENTATIVCI U KLUBOVIMA VELIKE ČETVORKE S NASTUPIMA ZA DRŽAVNU VRSTU

DINAMO (14)
Stefan Ristovski (29, S. Makedonija) 68
Dominik Livaković (26, Hrvatska) 26
Arijan Ademi (30, S. Makedonija) 23
Amer Gojak (24, BiH) 23
Francois Moubandje (31, Švicarska) 21
Bruno Petković (27, Hrvatska) 19
Duje Čop (31, Hrvatska) 14
Mislav Oršić (28, Hrvatska) 13
Luka Ivanušec (22, Hrvatska) 8
Luka Menalo (25, BiH) 6
Sadegh Moharrami (25, Iran) 6
Marin Leovac (33, Hrvatska) 5
Josip Mišić (27, Hrvatska) 2
Dino Perić (27, Hrvatska) 2

HAJDUK (12)
Danijel Subašić (36, Hrvatska) 44
Gergő Lovrencsics (33, Mađarska) 44
Alexander Kačaniklić (30, Švedska) 21
Lovre Kalinić (31, Hrvatska) 19
Kristian Dimitrov (24, Bugarska) 12
Dario Melnjak (28, Hrvatska) 8
Marko Livaja (28, Hrvatska) 7
Dimitrios Diamantakos (28, Grčka) 5
Jan Mlakar (22, Slovenija) 5
Stefan Simić (26, Češka) 2
Nikola Katić (24, Hrvatska) 1
Samuel Eduok (27, Nigerija) 1

OSIJEK (11)
Laszlo Kleinheisler (27, Mađarska) 40
Damjan Bohar (29, Slovenija) 16
Merveil Ndockyt (23, Kongo) 15
Mile Škorić (30, Hrvatska) 6
Mirlind Daku (23, Kosovo) 5
Karlo Bartolec (26, Hrvatska) 5
Mario Jurčević (26, Slovenija) 4
Ivica Ivušić (26, Hrvatska) 2
Mato Miloš (28, Hrvatska) 1
Jevhen Čeberko (23, Ukrajina) 1
Antonijo Ježina (32, Hrvatska) 1

RIJEKA (7)
Darko Velkovski (26, S. Makedonija) 34
Josip Drmić (29, Švicarska) 32
Haris Vučkić (29, Slovenija) 12
Lindon Selahi (22, Albanija) 4
Adam Gnezda Čerin (22, Slovenija) 4 Andrej Prskalo (34, Hrvatska) 1
Ivan Tomečak (31, Hrvatska) 1

NAJBOLJI STRIJELCI U REPREZENTACIJI

Josip Drmić (Švicarska) 10
Bruno Petković (Hrvatska) 6
Amer Gojak (BiH) 4
Laszlo Kleinheisler (Mađarska) 3
Alexander Kačaniklić (Švedska) 3

NAJVRJEDNIJI REPREZENTATIVCI PO TM-U

Dominik Livaković (Hrvatska) 15 mil. €
Luka Ivanušec (Hrvatska) 13,5 mil. €
Mislav Oršić (Hrvatska) 12 mil. €
Bruno Petković (Hrvatska) 12 mil. €
Arijan Ademi (S. Makedonija) 8,5 mil. €

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:53