JURE MISKOVIC/CROPIX Cropix
‘KRIŽNI PUT‘ ŠVEĐANINA

Ovo je pet ključnih trenutaka zbog kojih je pao Gustafsson, a o jednom će navijači pričati još godinama

Gustafsson je ukupno vodio Bijele u 17 utakmica ostvarivši pritom omjer 9-3-5
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. studeni 2021. 13:59

U tri mjeseca, u manje od 100 dana, stala je kompletna silazna putanja Jensa Gustafssona u Hajduk. Od poljudskog poraza protiv Osijeka preko Kostanaja krajem srpnja do Koprivnice posljednjeg dana listopada nanizao je pet bolnih poraza koji su u konačnici doveli do smjene na klupi Hajduka iako je Šveđanin s Bijelima imao ugovor do ljeta 2023. godine.

Gustafsson je ukupno vodio Bijele u 17 utakmica ostvarivši pritom omjer 9-3-5, ali statistiku podižu dvije pobjede sa trećeligašima kroz domaći Kup. U prvenstvu je upisao čak četiri poraza (6-3-4) uz skroman postotak bodova (54 %),najlošiji u usporedbi sa svojim prethodnicima poput Tramezzanija koji je Bijele doveo do Europe prošle sezone, te Burićem koji je Hajduk u jesen 2019. ostavio na drugoj poziciji pred proljetni nastavak prvenstva. Pet ukupnih poraza kroz prvenstvo i Europu predstavlja svojevrsni Gustafssonov „križni put” na Poljudu.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix

1. Hajduk – Osijek 1:2 (25. srpnja) – poraz koji u tom trenutku nije dramatično doživljen, jer Hajduk je kao i svakog ljeta bio fokusiran na Europu, a uzvrat sa Tobolom čekao je Bijele samo četiri dana nakon neuspjeha sa Osijekom. Međutim, Hajduk je u prvenstvo startao sa jednim bodom iz dvije utakmice.

2. Tobol – Hajduk 4:1 (29. srpnja) – eliminirani su Bijeli iz Europe protiv skromnog kazahstanskog predstavnika nakon 2:0 iz splitske utakmice i pitanja oko ispravnosti odluke angažmana Gustafssona počela su se javno postavljati. Momčad je bez najboljeg igrača Livaje u produžetku ispala od Tobola, a trener je u Kostanaju ostao bez objašnjenja.

3. Hajduk – Rijeka 1:2 (29. kolovoza) – u drugom HNL derbiju ove sezone na Poljudu ponovno su Bijeli poraženi, Gustafsson nije iskoristio prigodu popravnog ispita nakon neuspjeha sa Osijekom i Tobolom. Porazi u važnim utakmicama počeli su se nizati, ali Šveđanina je i dalje na klupi držala ideja o kontinuitetu bazirana na činjenici da je momčad u vrhu poretka jer pobjeđuje protivnike slabijeg rejtinga u HNL-u.

4. Šibenik – Hajduk 2:0 (17. listopada) – ali porazom u Šibeniku izgubio se i taj segment ohrabrenja, jer Bijeli više ne gube samo od direktnih suparnika, već i od protivnika sa dna ljestvice.

5. Slaven Belupo – Hajduk 3:2 (31. listopada) – neminovno se dogodilo u procesu silazne putanje, Gustafsson je smijenjen nakon osvojenog jednog boda u tri utakmice. Momčad je potpuno podbacila u Koprivnici, protiv pretposljednje momčadi HNL-a koja ove sezone do susreta s Hajdukom nikog nije pobijedila na svom terenu.

Pet bolnih poraza bili su potrebni Jakobušiću i Nikoličiusu da se pozdrave sa Gustafssonom, ali i da se oproste od ideje kako je Šveđanin trener za dulje razdoblje. Pritom je, osim serije poraza koji se mogu oslikati statistikom, momčad očito ušla u krizu identiteta, a mladi igrači nisu napravili kvalitativni iskorak kroz protekla tri i pol mjeseca aktualne sezone.

Usporedba učinka u HNL-u:

TRAMEZZANI (65 %)

proljeće 2021: 22 13-4-5 28:16 43 boda

BURIĆ (61 %)

jesen 2019: 19 10-5-4 30:17 35 bodova

GUSTAFSSON (54 %)

jesen 2021: 13 6-3-4 18:14 21 bod

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:37