RANKO SUVAR/CROPIX Cropix
MATIJA DVORNEKOVIĆ

Ovo je ‘pitanje od milijun dolara‘, a junak posljednje pobjede tvrdi: ‘Ako nas i napusti, snaći ćemo se‘

‘Odlazili su i prije naši važni igrači, pa smo se uvijek borili za europsko mjesto‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 23. kolovoz 2021. 17:44

Sreća dugo nije bila saveznik Gorice kada bi joj u goste dolazio Slaven Belupo. Provlačili su se Koprivničani na razne načine prošlih sezona i ostavljali domaćine u tuzi još od četvrtfinala Kupa u prosincu 2019. i dvije prošlosezonske pobjede 1:0, a nakon subotnjeg prvog poluvremena opet je na semaforu pisalo 0:0, iako je na terenu postojala samo jedna momčad - Gorica.
Babec i Lovrić pogađali su gredu, vratar gostiju Čović skidao je sve što je išlo prema njemu, a kada je u 56. minuti Mitrović s pet metara glavom opet promašio okvir vrata, počeli su strahovi domaćih da će ostati bez zaslužene nagrade za visoki ritam i kontinuirani pritisak kojeg su nametnuli na terenu.

I onda u 65. minuti trener Krunoslav Rendulić radi trostruku izmjenu, kada na teren šalje Dvornekovića, Kalika i Stojanovskog, što se već u sljedećoj minuti pretvara u golemo slavlje na stadionu. Matija Dvorneković iskusno se ubacio iza zadnje linije gostiju, dočekao da prođe lopta koju je uputio Hrvoje Babec, a onda ni odlični Čović više nije imao šanse izbjeći kapitulaciju. Tih 1:0 će Velikogoričani zadržati do kraja i trećim ovosezonskim trijumfom doći do devet bodova iz uvodnih šest kola.

Sve se poklopilo

Matija Dvorneković (32) došao je pak do prvog pogotka u sezoni, a čak godinu i pol dana trajao je njegov golgeterski post, tamo još od dvoboja protiv Istre 28. veljače 2020. u pretprošloj sezoni. Post je trajao 540 dana...
Dosta puta je Nindža bio blizu, nastupio je prošle sezone u 38 utakmica, ali ono što se njegovim suigračima događalo u prvom poluvremenu ove utakmice, slični pehovi pratili su njega ranije. Lopta jednostavno nije htjela u mrežu, događala su se minimalna zaleđa koja bi detektirao VAR, pogađao bi okvire ili bi vratari imali svoj dan.

Konačno se u subotu sve poklopilo u njegovu korist, pa je tradicionalnu pobjedničku pjesmu u svlačionici Gorice mogao povesti sebi u čast.
- Ništa bez mene - uzviknuo je Dvorneković kada je Kristijan Lovrić davao izjavu nakon pobjede u Puli, a on bio asistent za drugi gol, ali sada je doslovno bilo tako.
- U Puli sam iz prvog dodira s loptom imao asistenciju, a u subotu iz prvog dodira gol i to pobjednički. Baš se lijepo poklopilo, a odigrali smo i jako dobru utakmicu. Mogli smo do poluvremena imati barem dva gola prednosti, a gostima nismo dopustili ni jednu pravu priliku.

Već u 9 ujutro trening

Pamtite li prošli gol i je li ikad prije bio neki baš za 1:0?
- Prošli gol bio je u premijeri trenera Valdasa Dambrauskasa u veljači 2020. kada smo pobijedili Istru rezultatom 3:0. Zabio sam za 1:0 na dubinsko dodavanje Hamada. Ovako na prvu ne mogu se sjetiti da sam nekad prije postigao jedini gol na utakmici, tako da će se ovaj pamtiti.
Je li proslava bila posebna i što su rekli suigrači?
- Bilo je uobičajeno druženje nakon utakmice, svi smo bili veseli, ali u nedjelju u 9 ujutro bio je trening, tako da nije bilo vremena za dulju proslavu.
U šest utakmica trener Rendulić je svaki put posegnuo za Dvornekovićem s klupe. Taktika ili nešto drugo?
- To je pitanje za trenera Rendulića, dok je moje mišljenje da mogu odigrati više uloga, pa me on ubaci gdje je potrebno. Inače, radim maksimalno i mogu startati ako treba.
Rendulić je i dao izjavu u kojoj je rekao “Dvorneković mi uvijek nešto donese kada uđe”, a što je u globalu donio novi strateg Gorice?
- U stilu igre najveća je promjena inzistiranje na vrlo agresivnom visokom presingu, na što se moramo naviknuti, dok je ostalo kombinacija ideja ranijih trenera. Od želje za igrom i napadom, do dobre tranzicije po osvojenoj lopti.
Koliko ste zadovoljni s uvodnih šest kola i devet osvojenih bodova?
- Izgubili smo od Dinama, Hajduka i Rijeke, znači Top 3 kluba, a pobijedili Šibenik, Istru i Slaven što smo morali. Žao mi je što nismo bili malo hrabriji protiv Dinama, a u sve tri utakmice koje smo izgubili, nismo bili nadigrani, niti smo ostali bez šansi. U Rijeci je moglo biti drugačije da smo samo jedan gol zabili, a protiv Hajduka kod 1:2 također je bilo prilika za izjednačenje. Ja sam zadovoljan učinkom na startu.
Kako su se snašli novi igrači, tko je napredovao?
- Pomladili smo momčad i tim novim igračima treba određeno vrijeme za prilagodbu, ali dobivaju šanse već Šroler, Fruk ili Marjanović. Od onih koji su dulje tu, Mitrović ima veću minutažu i napreduje, Babec je odličan na početku sezone, a Krizmanić postaje konstanta. Svi oni i drugi mogu napredovati.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Hoće li ostati Kristijan Lovrić i ovise li mogućnosti i ambicije Gorice baš o tome?
- Hoće li Lovrić ostati ili otići je pitanje za milijun dolara, a dok se u prijašnjim prijelaznim rokovima stalno spominjalo neke klubove, ovoga ljeta je prilično tiho. Čak sam i ja Lovriću ranije kada bi poletio neki avion znao reći “evo poletio je još jedan, a tebe nema u njemu”, ali on je još tu. Tko zna, možda sada bude obrnuto, kada se malo o tome govori. Lovrić je sigurno naš ključan igrač i rezultati ovise o njemu, ali i kada bi otišao, mi bismo se snašli i ostali dobri. Odlazili su i prije naši važni igrači, pa smo se uvijek borili za europsko mjesto. Mi vjerujemo da možemo i ove sezone.
Snaga lige i ostalih klubova, je li Dinamo u krizi?
- Dinamo jest u maloj krizi, ali još uvijek ima najbolju momčad. No, Hajduk je napravio veliki posao ovoga ljeta i sigurno će se boriti za vrh, kao i Osijek. Rijeka je pak konstanta, iako će kod njih dosta ovisiti hoće li ući u skupinu Konferencijske lige ili ne. Ostali klubovi, na čelu s nama, vrebaju svoju priliku.

Sinovi očevim stopama

U subotu idete u goste Lokomotivi koja ima 10 bodova iz pet dvoboja?
- Iako je pomladila momčad i dovela dosta novih igrača, Lokomotiva je jako dobro startala i baš je najugodnije iznenađenje. Znamo da nas čeka jako teška utakmica u Kranjčevićevoj, ali igra pokazana protiv Slavena za nas je veliko ohrabrenje i nema dvojbe da ćemo pokušati pobijediti Lokomotivu i s 12 bodova dočekati prvu dvotjednu pauzu u prvenstvu - odlučan je najiskusniji član velikogoričkog kluba Matija Dvorneković, čiji sinovi Noah i Lukas idu očevim stopama.
- Obojica su u mlađim kategorijama Gorice, vole trenirati i neka se dokazuju i budu što bolji - zaključuje ponosni tata.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 07:35