Dario Bašić
 DINO PANATO
RIJEČ BIVŠEG IZBORNIKA

‘Ovo može donijeti probleme! Većina klinaca u Dinamu i Hajduku još uvijek nisu spremni za prvu momčad‘

Dario Bašić, bivši izbornik reprezentacije U-17 koju je 2015. vodio na SP u Čileu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. srpanj 2020. 20:49

Prije velikog derbija u nedjelju u Maksimiru, Dinamo i Hajduk odigrali su sedam ligaških utakmica od restarta. Igor Jovićević, sada već bivši strateg Modrih, i Igor Tudor u tim su dvobojima koristili velik broj mladih igrača, svaki po devetoricu nogometaša s 21 godinom starosti ili mlađima. Bilo je tu i debitanata, za Dinamo su prve utakmice u karijeri od lipnja odigrali Bartol Franjić, Tin Hrvoj i Josip Šutalo, a za Hajduk Ivan Brnić i Mario Čuić.

Iako je lijepo vidjeti tako velik broj mladih igrača uključenih u ozbiljne planove dva najveća hrvatska kluba, njihov učinak na travnjaku uglavnom nije bio impresivan. Bilo je i dobrih predstava 18-orice mladića, no kad se podvuče crta, ukupna ocjena nije spektakularna. Dapače.

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX

Nije jednostavno

Dario Bašić, 35-godišnji hrvatski trener, od ovog je proljeća na klupi reprezentacije Omana do 23 godine. Vodio je Bašić reprezentaciju Hrvatske do 17 godina na Svjetskom prvenstvu u Čileu 2015., sjajne mladiće kojima se predviđala velika karijera.


- U tom trenutku svi bi se složili da prvih 11 naše vrste može igrati u Dinamu ili Hajduka. Ali kada se potom trebalo prešaltati na seniorski nogomet, to nisu mogli napraviti svi. Prelazak iz juniora u seniore nekad izgleda jednostavan i lagan, ali nije to baš tako - priča Bašić.


Kako on gleda na činjenicu da su treneri Dinama i Hajduka, Igor Jovićević i Igor Tudor, nakon restarta dali priliku brojnim mladim igračima.


- Dosta pohvalno je uključivanje velikog broja mladih igrača u Prvoj HNL, jer ona i jest razvojna liga, ali u kontekstu Dinama i Hajduka situacija je malo drugačija. Kod njih je na prvom mjestu rezultat, a tek drugi ili treći cilj je profiliranje mladih igrača. Na kraju krajeva zbog toga i postoje B momčadi, a tu su i drugi klubovi 1. HNL gdje mladi igrači mogu otići na posudbu i napraviti taj korak.


Bašić objašnjava:


- Većina mladih igrača Dinama i Hajduka, koji stvarno imaju potencijal za budućnost, trenutačno nisu dovoljno tehničko-taktički ili mentalno sazreli te im je potreban još jedan ili čak dva koraka da bi došli do prve momčadi. Ti koraci su igranje 2. lige pa potom u nekom klubu iz sredine ljestvice 1. lige. Teško se može očekivati da iz iste generacije, ili iz dvije različite, u Dinamu ili Hajduku na najvišoj razini mogu participirati tri ili četiri igrača. Jer tamo se traži rezultat, dominacija i po pitanju dojma, organizacije igre. Stoga je postepeno uključivanje puno bolje, jer ako se mlade igrače prerano pokuša isforsirati može doći do problema. Nakon 5-6 utakmica u 2. ligi ili 3-4 utakmice u nekom drugom prvoligašu, nisu ti momci još spremni za najvišu razinu nogometa.

Uobičajeni princip

Posebno je istaknuo jednu stvar:


- Jako je bitna i pozicija u momčadi. Nije isto kad stavljate igrača od kojeg se očekuje da donosi prevagu, postiže golove i presuđuje utakmice ili kad stavljate, recimo, beka, koji uz sebe ima iskusno krilo ili kvalitetnog stopera - njima će posao sigurno biti nešto lakši. I o tom faktoru treba voditi brigu. Da se uz odlične mlade stopere Joška Gvardiola i Marija Vuškovića stave još trojica dobrih iskusnijih obrambenih igrača u posljednjoj liniji, tada ih se može odmah istrpjeti. No ako pokraj njih stavite još jednog mlađeg, pa ispred njih još jednog, tada preostalih sedam igrača u momčadi moraju stvarno biti izvanserijski kako bi to funkcioniralo na pravi način. To je taj neki princip, jedan može, dva nategnuto, ali tri ili četiri jako teško.


Bašić je dao i neke primjere.


- I Daniju Olmu trebalo je vremena da se isprofilira, što kroz drugu momčad, što kroz manju minutažu. Pa jedan Luka Ivanušec, kojem je trebao dugi vremenski period u Lokomotivi da bi došao do više razine. Nikola Moro je isto igrao za drugu ekipu, a u prvoj je minutažu dobivao protiv slabijih ekipa i u ranijim fazama Kupa. To je normalan slijed. A ubacivanje odjednom tri ili četiri mlada igrača u momčad može donijeti probleme, što se dobro vidjelo u nekim posljednjim utakmicama Dinama i Hajduka - zaključio je Bašić.

U-21 snage Hajduka od restarta do derbija

Ivan Dolček (20)
7 utakmica, 370 minuta, prosjek ocjena u SN 5,50
Maksimalan broj nastupa od restarta, asistent protiv Lokomotive. Krenuo kao starter, završio kao pričuva.

Ivan Brnić (18)
6 utakmica, 369 minuta, prosjek ocjena u SN 5,75
U nastavku prvenstva prvi put se ovaj ofenzivac pojavio u kadru prve momčadi. Asistencija protiv Intera.

Darko Nejašmić (21)
6 utakmica, 256 minuta, prosjek ocjena u SN 5,40
Od dolaska Tudora uopće nije igrao sve do 11. lipnja i dvoboja u Puli. Od tada je igrao na svim utakmicama.
David Čolina (19)
6 utakmica, 250 minuta, prosjek ocjena u SN 5,25
Triput je bio starter, triput je ušao u igru, no učinak mu nije bio velik. Asistirao protiv Varaždina.

Leon Kreković (20)
6 utakmica, 174 minute, prosjek ocjena u SN 5,37
Preskočio Inter na startu, pa na pet od šest utakmica koje je odigrao ušao s klupe. Asistencija protiv Belupa.

Mario Vušković (18)
5 utakmica, 450 minuta, prosjek ocjena u SN 5,90
Pet ligaških nastupa od 90 minuta za stopera od restarta, prije toga skupio tek deset minuta. Zabio Varaždinu.
Mario Čuić (19)
5 utakmica, 252 minute, prosjek ocjena u SN 5,62
Još jedan ofenzivni igrač koji će lipanj 2020. godine pamtiti po debiju za prvu momčad splitskog kluba.

Jakov Blagaić (20)
4 utakmice, 103 minute, prosjek ocjena u SN 5,33
Samo je protiv Intera imao ulogu startera i to u vrhu napada. Osim toga igrao još manje od sat vremena.

Stipe Radić (20)
1 utakmica, 75 minuta, prosjek ocjena u SN 5,00
Prije lipnja odigrao pet ligaških utakmica ove sezone, od tada samo protiv Osijeka zbog ozljede Ismajlija. (dd)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:41