Dinamo - Lokomotiva
 Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
STIGAO JE ODGOVOR

OVO NA MAKSIMIRU NISU HTJELI ČUTI! BRUTALNA ISKRENOST I TO IZ SUSJEDNOG DVORIŠTA 'Dinamo baš nikada nije bio lošiji nego što je danas!'

LOKOMOTIVA Direktor kluba s Kajzerice Božidar Šikić odgovorio na pitanje zašto Lokomotiva ranijih godina nikad nije pobijedila Modre
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 11. svibanj 2018. 09:58

I drugi put ovoga proljeća Goran Tomić srušio je Dinamo! Ono što nikad nije uspjelo ni jednom treneru Lokomotive, Tomić je učinio u dva navrata, u samo dva mjeseca! Prije Tomića, samo su četvorica trenera uspjela pobijediti Dinamo dvaput u istoj polusezoni Prve HNL; Ilija Lončarević je to napravio s Inkerom 1992. godine, Luka Bonačić 1996. s Varteksom, Zoran Vulić 2003. s Hajdukom i Matjaž Kek ovog proljeća s Rijekom.

Svi nam ‘leže’

Pali su plavi i u svom Maksimiru i u Kranjčevićevoj, i to kako! Sedam pogodaka primili su na dvije utakmice, od toga pet nakon dobro razigranih protunapada, dva iz 11-eraca (jedan “penal” nakon kontre)...

- Presretan sam! Ovo je velika pobjeda kojom smo nastavili fantastičan niz u posljednjih šest utakmica. Sve je to potvrda našeg dobrog rada - kaže Tomić. U čemu je tajna uspjeha protiv Dinama? Otkrijte tajni recept? Odgovara li vam način Dinamove igre, odnosno igre bez igre?

- Gledamo li tako, onda nam u posljednje vrijeme odgovaraju baš svi suparnici, svi nam “leže”! Naš je profil igrača takav da imamo brze ofenzivne igrače i imamo izrazito dobru tranziciju, brzo se ubacujemo u napad. A Dinamo teži visokom presingu i ostavlja dosta prostora u svojoj zadnjoj liniji. A mi imamo igrače koji mogu svakome napraviti nered dobiju li prostora - govori Tomić i ističe:

- Nisu naše dobre igre slučajne. Tražili smo se u početnim proljetnim kolima, uhodavali se i upoznavali, bilo je i ozljeda, a patili smo i zbog teških, blatnjavih terena. Dosta smo se mučili dok nismo pronašli adekvatni sustav igre, slabije smo igrali i prosipali bodove. Međutim, otkad se u momčadi dogodio “klik”, pokazujemo svoje pravo lice. U posljednjih smo šest utakmica upisali pet pobjeda i remi, igrom smo došli do tih dobrih rezultata.

Zašto ova momčad Lokosa može pobijediti Plave, a sve dosadašnje to nisu mogle učiniti?

- Teško je to meni komentirati, mnogo toga ni ne znam, budući da nisam ni bio jedno vrijeme u Hrvatskoj, a kad sam i bio, nisam bio blizu kluba. Mogu govoriti samo o razdoblju otkad sam na klupi Kajzerice - ostao je zakopčan Tomić.

No, zato je direktor Lokosa Božidar Šikić bio iskren do bola:

- Zato jer Dinamo nikad nije bio lošiji nego što je danas! Mnogo je toga pogrešno napravljeno u Maksimiru, ali ne da mi se više ni s kim svađati, malo sam ostario... Kad sam im sugerirao da trebaju “skrenuti desno”, jer je tamo “autocesta”, oni su skrenuli “lijevo” i otišli “na planinski putić” - slikovit je bio Šikić.

Još bolniji poraz

- “Ubili” smo ih u Maksimiru, a i u Kranjčevićevoj smo imali još prilika, iako su u drugom dijelu i Plavi nešto odigrali i stvorili nekoliko zgoda. Međutim, taj je poraz još bolniji za Dinamo znamo li da smo igrali bez petorice igrača! Glavni uzrok naših uspjeha ipak leži u Dinamu, u njihovu izgledu i igri. Onako kako se Dinamo postavio protiv nas i u Maksimiru i u Kranjčevićevoj, ne može pobijediti nikoga! Baš nikoga! I to je osnovni problem...

Ulica je godinama nudila priču da Lokosi ne smiju pobijediti Plave...

- Sve su te ulične priče ipak samo - ulične priče, mrkva na batini! Tko je to nama branio da pobijedimo Dinamo? Baš nitko! Ali, Dinamo je bio bolji i kvalitetniji. Pogledajmo, uostalom, koliko su puta Plavi u zadnjih desetak godina svladali Hajduk i Rijeku. Pa kako ne bi onda nas... Ali, sad smo i mi dočekali svoju priliku, možda je razlog i u tome što u svlačionici imamo sve više naših igrača, poniklih u našoj omladinskoj školi koja je, uz Dinamovu, najbolja u Hrvatskoj. Ozbiljno radimo s mladima, proizvodimo i stvaramo prvoligaške igrače, za razliku od Rijeke, Hajduka i Osijeka, koji kupuju zrele i polovne igrače sumnjive kvalitete. I to je naš smjerokaz za budućnost. Imali smo i još imamo neke Dinamove igrače na posudbi, ali njih je sve manje i pokušat ćemo se okrenuti isključivo našim igračima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 00:17