Mijo Caktaš
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
KAPETAN NIJE SRETAN

‘Ovo nije Hajduk kakav želimo! Novi ugovor? Meni novac nije bitan za potpis, već jedna druga stvar!‘

Mijo Caktaš nakon završetka mizerne jesenske polusezone Bijelih
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. prosinac 2020. 21:04

Kapetan Mijo Caktaš stao je pred novinare nakon završetka jesenske polusezone. Peto mjesto i serija od tri poraza na kraju zaslužuju komentar, počevši dakako od zadnje, prošlonedjeljne utakmice sa Goricom.
- Svi smo svjesni da nije bilo dobro, cijelu utakmicu smo se vraćali iz rezultatskog minusa. Loše smo ušli u utakmicu, pa smo se vratili, ali prije svega bih rekao da jeftino primamo golove. Mučimo se zabiti pogodak, a dva jedanaesterca smo poklonili. Čak igra i nije bila loša, ali ne može se cijelu utakmicu hvatati rezultat. Izgubili smo, a Gorica osim pogotka u prvom dijelu ništa nije imala - kazao je Caktaš.

U čemu je problem s Goricom? Treću utakmicu zaredom izgubio je Hajduk od Gorice, a ukoliko u Kupu prođe Zagreb, u četvrtfinalu opet idu Bijeli u Veliku Goricu. Kao i prošle sezone...
- Nije problem samo u Gorici. Primili smo mi četiri pogotka u Varaždinu, a ne može se reći da nas je protivnik nadigrao. Da su nas izigrali, rekao bih svaka čast, ali ovako, kada mi poklonimo golove... Ne znam, previše golova poklanjamo, tu je problem.

Kakav je pogled na kompletnu polusezonu? Posljednje utakmice kao da su bile preslik čak i cijele godine, ne samo polusezone?
- Katastrofalna polusezone, svjesni smo mi toga. Nije to Hajduk kakav svi mi želimo. Opet, igrali smo na “refule”. Neke utakmice odigramo odlično, ali opet dođe utakmica sa Šibenikom, Varaždinom... gdje svi očekuju pobjedu i mi padnemo u tim dvobojima. Generalno, odigrali smo i dobrih i loših utakmica, ali sve skupa je bilo loše. Mora biti puno bolje, to je svima jasno.

Kakva je atmosfera u svlačionici? Javnost je još uvijek pod dojmom svađe Jradija i Jurića tijekom varaždinske utakmice.
- Reći ću vam da su stranci odlično prihvaćeni. Onaj tko je bio stranac zna kako je kada dođe u novi klub i prepušten si sam sebi. U Hajduku su svi prihvaćeni, a ta jedna scena, znate, dogodi se i na drugim terenima. Nije lijepo, ali odmah nakon utakmice su obojica riješila taj problem...

Dakle, nije problem u atmosferi?
- Dobri smo međusobno, nema klanova u ekipi. S te strane je atmosfera dobra, ali ne mogu reći da je atmosfera pozitivna kada nismo zadovoljni rezultatom.

Očito je da problem nije u treneru. Došao je Boro Primorac, dvije utakmice ste dobili i opet se sve vratilo na staro s tri poraza u nizu, s rezultatom koji je Vukasa koštao mjesta na klupi. Tri trenera su se promijenila, a Hajduk je stalno peti.
- Cijelu polusezonu igramo kako vjetar puše. Dobro, pa loše. Nažalost, tako je kod svih trenera.
Je li problem u kvaliteti igračkog kadra?
- Imamo dobru ekipu. Ne mislim samo ja tako, svi ljudi koji komentiraju drže da smo kvalitetni. Međutim, dosta puta to nismo pokazali. Svaki igrač koji dođe na početku pokaže da je pojačanje, a kasnije se utopi u neko sivilo.

Moramo pokazati karakter

U dvije posljednje sezone Caktaš je bio prvi strijelac lige, ali Hajduk ne napreduje. Uz to, sve je jasnije da će Bijeli kroz HNL teško izboriti Europu. Koji je motiv za proljeće?
- Dosta je bodova u igri, 22 kola su do kraja, ako se poslože neke stvari sve je moguće. Imamo i Kup koji je aktivan, možemo do Europe i preko Kupa.

Kada smo dotaknuli pitanje proljeća, došli smo do još jedne bitne teme. Caktašu za šest mjeseci, u lipnju sljedeće godine, istječe ugovor s Hajdukom. Planira li kapetan ostati na Poljudu na proljeće, što će biti dalje?
- Moj ugovor istječe u lipnju, a u sljedećim danima ću se naći s predsjednikom Jakobušićem, razgovarat ćemo na temu ugovora. Znam što me očekuje, a znam što i javnost zanima. Odmah naglašavam, financije nisu problem. Mene samo zanima plan i vizija, zanima me budućnost Hajduka.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Nikad nije pristojno pitati o plaći, ali predsjednik Jakobušić je najavio da će novi ugovori za one kojima ističu biti manji u odnosu na sadašnje. Je li Caktaš spreman na smanjenje plaće?
- Od predsjednika ste mogli dosta čuti kojim će se putem voditi u razgovorima. Meni više znači osvajanje trofeja nego financije. Sve bih osobne titule mijenjao za titulu prvaka s Hajdukom.

Može li Hajduk s aktualnim kadrom napraviti pomak već na proljeće? Ili momčadi nužno trebaju pojačanja?
- Mislim da može, ali svi zajedno moramo pokazati više karaktera. Još ako dođu pojačanja, imat ćemo dodatni plus.
Pričate li između sebe u svlačionici o potrebi da Hajduk napokon napravi iskorak, da dođe do trofeja?
- Igrač sam i navijač Hajduka, zato znam da je za trenutno za nas igrače i navijače ova jesen jedna velika patnja.

Imate li na pragu 29. godine želju potpisati doživotni ugovor s Hajdukom da budete temelj momčadi za budućnost?
- Prvo moram riješiti druge stvari, pa ćemo o tome pričati.
Postoje li i ponude drugih klubova?
- Postoje, uvijek ima interesa.

Kakav je stav oko možebitnih ponuda Dinama, Osijeka, Rijeke? Mnogi su igrači proteklih godina govorili da ne bi, primjerice, nikada išli u Dinamo.
- To se podrazumijeva. Ali, nitko me iz tih klubova nije kontaktirao.
Što možete poručiti navijačima za 2021. osim standardnih blagdanskih čestitki?
- Prije svega, znam da rezultati moraju biti puno bolji. Vidjet ćemo hoće li doći novi trener, igrači, ali sljedeće godine moramo biti bolji. Zahvalio bih se Bori Primorcu, istinskoj legendi, koji je došao pomoći Hajduku, uskočio u prvu ekipu... - podvukao je Caktaš.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 04:36