Tahiraj, Hamza i Juranović u dobrom raspoloženju
 Foto: Vojko Basic / CROPIX
LAKŠE OD OČEKIVANJA

OVO NIJE SAN NEGO REALNOST, HAJDUK SE VEĆ U PRVA TRI KOLA MOŽE VRATITI NA DRUGO MJESTO Pogledajte kakav raspored čeka Bijele čim se nastavi prvenstvo

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. svibanj 2020. 19:44

Odluka o nastavku prvenstva sigurno je najbolje primljena na Poljudu. Jer, Hajduk s četvrte pozicije starta u nastavak, pa makar i bez publike, ali Bijelima se nudi velika šansa brzo vratiti drugu poziciju koja nosi kvalifikacije Lige prvaka. Dva boda iza Rijeke, jedan iza Lokomotive, ali sav zaostatak smješten je unutar jedne utakmice.

S obzirom na to da Hajduk ima raspored koji mu u tri susreta nudi dvoboje s posljednjeplasiranim momčadima lige, jasno je kakva je prilika pred Bijelima. Već u drugoj polovici sljedećeg mjeseca, ako natjecanje počne 6. lipnja, mogao bi Hajduk gledati HNL s druge pozicije. I to nije navijački san, već nešto što se lako može pretvoriti u realnost.

Start je ključan

Prvi dio posla moraju učiniti Tudorovi igrači, u tri kola uzeti devet bodova u ogledima protiv Intera, Istre i Varaždina. Tražimo li previše? Ma kakvi, to je ostvariva zadaća, jer Hajduk je najmanje bodova ove sezone izgubio protiv tih suparnika. Po jedan neriješeni ishod u Puli i Zaprešiću, uz šest pobjeda.

Zagreb, 080320.
Stadion Rujevica.
Hrvatski Telekom Prva liga, 1.HNL, 26.kolo, seniori, utakmica: Rijeka - Hajduk.
Na fotografiji:  Igor Tudor.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

To je učinak Hajduka protiv tri najslabije plasirane momčadi lige. Kada se uz to zna da Inter i Varaždin čeka Hajduk na Poljudu, onda je jasno da je realno očekivati učinak od devet bodova. Time Hajduk dolazi na 54 boda poslije 29. kola, uoči sedam zadnjih rundi sezone. Drugi dio ambicioznog plana za Hajdukov uspon do drugog mjesta treba se ostvariti kroz rezultate konkurencije. Prije svega, njihove međusobne rezultate.

Rijeka je u najboljoj poziciji, jer Rožmanova momčad ima dva boda prednosti, te gostovanja u obližnjoj Puli i potom u Varaždinu. Ako očekujemo da će Hajduk uzeti bodove s “fenjerašima”, onda je logično kazati da bi identični učinak mogla ostvariti i Rijeka. Potom se dolazi do ključne utakmice, a to je međusobni ogled Rijeke i Lokomotive.

Je li remi samo nada za Hajduk ili rezultat koji se može objektivno očekivati? Nogomet nam često nudi iznenađenja, ali zar bi neriješeni ishod u ogledu druge i treće momčadi lige bio u toj kategoriji? Jasno da ne bi, uostalom, ove sezone su Rijeka i Lokomotiva odigrale tri dvoboja u kojima su zabilježile identični omjer.

Po jedna pobjeda s obje strane i remi na Rujevici prošle jeseni. S novim remijem u međusobnom ogledu, dakako, najviše profitira Hajduk koji bi se u tom raspletu poravnao s Rijekom na drugoj poziciji, a s obzirom na to da Bijeli u ovom trenutku imaju za sedam pogodaka bolju gol-razliku od Riječana (plus 18 vs. plus 11), poravnani broj bodova izbacuje Hajduk na drugu poziciju.

No, ako Rijeka i svlada Lokomotivu, otvori nastavak s devet bodova, Bijelima je u svakom slučaju za drugu poziciju ključan start u prva tri kola. Time drže korak s konkurencijom, a do kraja sezone čekaju Rijeku i Osijek na svom travnjaku. Čak i ako konkurenti Rijeka, Lokomotiva i Osijek ne budu prosipali bodove, otpadat će netko iz terceta s kojim se Bijeli bore za drugu poziciju.

Jer, primjerice, Lokomotiva u tri početna kola proljeća igra s Osijekom, Dinamom i Rijekom. Koliko je bodova neki realni učinak Tomićeve momčadi nezahvalno je prognozirati, ali bude li to naprimjer maksimum, onda Hajduk u zadnjih šest kola ulazi ispred Rijeke, uz bok Lokomotivi, a Osijek ostaje na ogromnih minus 6 bodova. I najbolje od svega jest činjenica da upravo Hajduk dolazi Lokosima u četvrtoj dionici nastavka sezone.

Kako god okrenuli, i kakve god opcije zavrtjeli, Hajduk je taj koji je najviše profitirao nastavkom sezone. S četvrte pozicije mogu Bijeli niže pasti samo u nekoj jako lošoj teoretskoj priči, napredak je puno izgledniji i realniji. Logično je kazati, nema Hajduk što izgubiti, s nastavkom sezone samo može dobiti. Popeti se do kvalifikacija Lige prvaka, naprimjer. Tri startna dvoboja definitivno će pokazati smjer kojim ide Tudorova momčad.

TRI STARTNE UTAKMICE

6. lipnja - 27. kolo

Hajduk - Inter

Istra 1961 - Rijeka

Varaždin - Dinamo

Lokomotiva - Osijek

Slaven Belupo - Gorica

10. lipnja - 28. kolo

Inter - Gorica

Slaven Belupo - Osijek

Lokomotiva - Dinamo

Varaždin - Rijeka

Istra 1961 - Hajduk

13. lipnja - 29. kolo

Istra 1961 - Inter

Hajduk - Varaždin

Rijeka - Lokomotiva

Dinamo - Slaven Belupo

Osijek - Gorica

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 11:21