MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
HRVATSKI MERCATO

Ovo su planovi velike četvorke HR nogometa: Dinamo i Hajduk dovode najviše jer njima je naslov prioritet

Iako zimski prijelazni rok traje od 18. siječnja do 15. veljače, neki su poslovi već dogovoreni
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 28. prosinac 2021. 13:08

Dinamo (40), Rijeka (40), Osijek (40), Hajduk (35) glasi redoslijed na ljestvici Prve hrvatske nogometne lige nakon 20 od 36 kola, s time da Hajduk i Dinamo imaju neodigrani derbi iz 9. kola (trenutačno najizgledniji termin je 20. travnja), iz kojeg si jedni i drugi "računaju" trobod, što "modrima" virtualno donosi izdvajanje na vrhu, a u obrnutom slučaju "bijelima" priključak trojcu na samo "minus dva". Međutim, može li odnos snaga promijeniti siječanjski prijelazni rok?

Dakako, nije trebalo čekati siječanj da trgovanje počne, Dinamo je već poslao snažnu poruku suparnicima da ne misli samo tako predati naslov prvaka kupnjom Petra Bočkaja, ponajboljeg igrača ponajvećeg konkurenta Osijeka. Koliko se uspjelo saznati na posljednjoj klupskoj skupštini, klub iz Maksimira godinu je završio u plusu između 20 i 30 milijuna kuna (točne brojke znat će se u ožujku) i može si priuštiti kupnju, a da nikoga ne proda, a pogled na roster i trajanje ugovora kadra kojim raspolaže trener i sportski direktor Željko Kopić upućuje na zaključak da na zimske pripreme neće Marin Leovac (33) i Francois Moubandje (31), kojima ugovori istječu u lipnju 2022.

Čolak opet želja

Nije više tajna da Dinamo traži ljevonogo desno krilo (Bočkaj je opcija za ljevaka na lijevoj strani, bilo beka, bočnog, krila ili veznog), a dok ga, ili ako ne nađe, primarni sustav ostat će onaj s kojim se završila jesen, 3-5-2. Htjeli bi u Maksimiru i Antonija Mirka Čolaka (PAOK, prošlu sezonu na posudbi u Malmöu), spominjao se 188 cm visoki 28-godišnji napadač kao želja najtrofejnijeg hrvatskog kluba još dok je u dresu Rijeke postajao najbolji strijelac HT Prve lige, no nije Dinamu centarfor prioritet dok imaju Brunu Petkovića (27) i Komnena Andrića (26), a u kadru su još i Deni Jurić (24), koji se tek treba dokazati te iskusni Duje Čop (31). Što se, pak, nekih zvučnih odlazaka, poput Olmova pretprošle zime tiče, najveći interes postoji za Luku Ivanušeca, a o realizaciji tog zanimanja ovisi Dinamov otkup Lukasa Kačavende od Lokomotive. Kako trenutačno stvari stoje, Dinamo bi mogao kupiti Kačavendu i ostaviti ga još barem šest mjeseci na Kajzerici.

Vezni "bez imena"

Iako je tek na četvrtome mjestu, najozbiljnije zahvate u igrački kadar najavljuje "majstor s mora", no pritom treba čitati između redaka, primjerice, rečenicu predsjednika kluba Lukše Jakobušića "Hajduk je stabilan, ali nema para". Međutim, postoji rješenje u prodaji najskupljeg eksponata, Stipe Biuka (19), kojeg Transfermarkt procjenjuje na četiri milijuna eura, ali mogli bi "bijeli" zbog interesa za krilo golemog potencijala dobiti dvostruko više plus postotak od sljedeće prodaje. O Biukovoj prodaji najvjerojatnije ovisi povratak s posudbe iz Šibenika Marina Jakoliša (25), no nisu to "poslovi" za napad na naslov prvaka nakon 17 godina, nego povratak Nikole Kalinića, eventualni dolazak Šime Vrsaljka te jednog vezista.

Desni bek, vezist "box to box", krilo i centarfor želje su sportskog direktora "bijelih" Mindaugasa Nikoličiusa, sve zasad imaju "imena" osim veznog, no jasno je da bi dolaskom Kalinića Livaja postao "desetka", i to ona "plutajuća", što on najviše voli... I Kaliniću (33) i Vrsaljku (29) ugovori s Veronom, odnosno Atleticom, istječu u lipnju 2022., no kako se još nitko nikad nije "odrekao milijuna", na Jakobušiću je da zatvori financijsku konstrukciju sa što manje novca, a što više ljubavi prema bijeloj boji, u čemu je u dosadašnjem mandatu bio majstor.

Lovrić preskup?

Rijekina transferna politika pod Damirom Miškovićem je poznata, svi su na prodaju ako dođe prava ponuda, a dovodi se igrače bez odštete koji na Rujevici vide priliku za razvoj ili oživljavanje karijere. Kako Rijeka ove sezone nije bila u Europi do jeseni, nedostaje joj otprilike četiri milijuna eura, što znači da se može očekivati prodaja, a primjer igrača na kojem bi se moglo zaraditi je Robert Murić (25), kojem ugovor istječe u lipnju 2023. Domagoju Pavičiću, pak, istječe za šest mjeseci, i ako sportski direktor Robert Palikuća s njim ne potpiše novi, mogao bi s Kvarnera bez odštete...

Na kraju je ostao Osijek, u kojem je za svu igračku politiku zadužen "menadžer engleskog tipa" Nenad Bjelica. Pustio je Bočkaja u Dinamo za otprilike 2,1 milijun eura u ratama, dakle izgleda nemoguće da umjesto Bočkaja dođe triput (prema Transfermarktu) vredniji Kristijan Lovrić (ili Dinamov Špikić koji ima ugovor do 2026.), a da mađarski vlasnici dodatno ne posegnu u banku, no poznavajući Bjelicu, dovest će nekog da održi vatru želja za naslovom: prvaka ili pobjednika Kupa!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 07:57