Istra facebook
TEŽAK ZADATAK

Ovog puta neće biti samo ‘vatrogasac‘! Novi trener Istre u polarnoj hladnoći počeo operaciju spašavanja

Tražio je pozitivu i "zabranio" negativnu energiju i bilo kakvu kuknjavu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. veljača 2021. 16:30

U polarnoj hladnoći Arena kampa u Medulinu započela je druga era Danijela Jumića na klupi Istre 1961. Medulin je mjesto gdje samo slučajno ne puše hladan vjetar čak i ljeti. Zato nije bilo čudno da je u aktualnoj cikloni hladnoće koja je zahvatila i istarski poluotok, djelovalo kao da su nogometaši Istre 1961 smrznuti, pogotovo stranci koji ne poznaju ledenu buru. Nakon odslušanih “govorancija” klupskih upravljača i predstavljanja trenera, kudikamo su življe izgledali u trci i treningu.

Započeo prvenstvo

Danijel Jumić započeo je ovo prvenstvo, vodeći Puljane na Poljudu (0:2) i s Dinamom na Drosini (0:1). Dakle, on je “stari” trener. Opći je dojam, pojačan i tada kaotičnom situacijom u klubu (nije produženo s Ivanom Prelecom, nije bilo direktora i trenera, igračkih osvježenja...), da je taj 34-godišnji Baranjac, s 30 godina prebivališta u Poreču (došao kao prognanik s obitelji) solidno odradio svoju tranzitnu ulogu. Prije trećeg kola, na Rujevici, promoviran je Fausto Budicin i Jumić se vratio na mjesto voditelja omladinske škole Istre 1961. Sudbina je htjela da će sada Jumić preuzeti momčad od Budicina pred gostovanje na Rujevici! Naravno, sada su i bitno drugačije okolnosti, prije svega natjecateljske. Istra je posljednja na tablici, trenutno je prvi kandidat za gubitak prvoligaškog statusa, nakon kontinuiteta 12 godina igranja prve lige...

U petak Jumić nije razgovarao s novinarima. Dobio je mig iz kluba da se suzdrži do subote i press konferencije i predstavljanja. Što je načelno u redu, iako su te presice samo forma koja služi upravo tome, formi. No, dok Jumić ne iznese svoja viđenja, možemo se pozabaviti njegovom nogometnom pričom i gardom koji nagovještava kako će voditi Zeleno-žute.

Činjenica da je nametnuo upravi kluba želju da mu pomoćnici budu Goran Roce (dosadašnji team menadžer) i Ivan Lajtman (trener juniora), uz kondicijsku trenericu Ninu Grebenar, ukazuju da Jumićev boravak na klupi u startu nije definiran kao kratkoročno gašenje požara dok se ne odredi novi trener. Ako je točno da je sportska direkcija odabrala unutarnju opciju sa željom da ona odradi do kraja sezone operaciju spašavanja, naravno uz pozitivan cilj, to se načelno doima mudrim potezom. Istra je u jeku natjecanja, u jeku velikih problema s bodovima, u jeku kompletiranja osvježenog kadra i najlogičnije je da se s momčadi bavi onaj kojem najmanje treba da upozna situaciju.

Jumić je upravo takvo rješenje, a to što će mu asistenti biti domaći kadrovi, Lajtman, Roce i Nina Grebenar (kondicijski dio), uz analitičara Danijela Franciškovića koji je nedavno stigao u klub, ukazuje da im neće trebati duže vrijeme da upoznaju svlačionicu i situaciju grupe općenito.

Naravno, dolazak novih igrača, Hara, Bande, Ondoa, uskoro i Levitt, iziskivat će ubrzanu fazu prilagodbe. Trening u Medulinu, kažu nam, tek je dao naslutiti dobre strane Japanca Hare, ali i neke faze koje mora popraviti a prilične su igraču iz drugog podneblja i stila igre, odnosno njegovim godinama (21). Hassane Bande je pak u kratko vrijeme što je radio s loptom, potom i kondicijski dio, dao naslutiti fizičku moć koja je toliko potrebna Istrinoj ofenzivnoj varijanti.

Danijel Jumić je svjestan da mu ovo može biti veliki iskorak. Bio je trener u porečkom Jadranu, potom se u Puli uhvatio upravljanja omladinskim pogonom. Išlo mu je dobro u oba slučaja. Voditi prvoligaša, i to još u Puli, nije lako, jer mnogi u njoj misle da bi to mogli raditi u najmanju ruku kao i treneri, a vjerojatno bolje. Voditi jedinog istarskog prvoligaša, kojeg izvan Pule uglavnom uzimaju razni fenomeni županije kao poligon nametanja, uz definiranja nogometa u najvećem gradu kao da je (naj)veća provincija od najmanjeg nogometnog sela, za trenere je uvijek komplicirano.

Zabranjen defetizam

Jumić nam djeluje “cijepljen” od populizma i provincijalizma. Njegov stav dao se naslutiti i prije, kao što se sada potvrđuje uvodnim napucima igračima, stožeru i svim akterima oko prve momčadi. Zabranjen je defetizam, prozaična kuknjava ili negativan gard. Kako sugeriraju dojmovi igrača još s početka sezone, njihove reakcije po imenovanju Jumića, oni su to vrlo pozitivno primili. Dijelom i zato što je mladi stručnjak vrlo profesionalan, odaje mirnoću, ali traži punu energiju u treningu i koncentraciji za utakmicu. Jumić puno komunicira s igračima, ukazuje im respekt, ali istodobno, kažu nam akteri, drži dužnu distancu. To što puno pridaje pažnje homogenosti grupe, karakternosti momčadi, odnosno podiže i psihološki, možda može biti i temelj za iskorak škvadre koja se protiv nikoga nije osjetila podređena, i kojoj je nedostajao samo poneki gol da bitno promijeni dojmove i situacije na tablici.

Za Danijela Jumića se ovog trenutka može doimati misija spašavanja prvoligaškog statusa kao misija (ne)mogućeg. Skoro će vrijeme pokazati u kojem će pravcu krenuti njeno ispunjenje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:16