Marin Ljubičić
 JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
‘NAPOKON NAŠA DICA‘

‘Pa ako već imaš igrača poput njega, moraš mu dati igrati! Hajduk se konačno mora okrenuti...‘

Negdašnji hajdukovac Ivica Mornar presretan mladima koji su se sučelili Šibeniku
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 23. ožujak 2021. 09:16

Hrvatski reprezentativac Ivan Perišić na svom je Instagram profilu nakon pobjede Hajduka protiv Šibenika poručio “Napokon naša dica”. U toj poruci sažet je najveći profit Bijelih u ogledu sa Šibenčanima. Marin Ljubičić i Stipe Biuk ponovno su otvorili vječnu priču s Poljuda.
- Nije igra bila neka ljepota, ali u konačnici su bitni pobjeda i činjenica da smo u napadu gledali Livaju, Biuka i Ljubičića. Uz sav respekt prema svim inozemnim igračima koji su proteklih godina prodefilirali Poljudom, najviše volim vidjeti kada igraju nogometaši koji su ponikli s našeg područja - emotivno je kazao Ivica Mornar.

Nekadašnji igrač Hajduka i hrvatski reprezentativac, dugo godina internacionalac u Belgiji, Engleskoj i Francuskoj. Mornar dobro zna obje strane medalje.
- Znam kako je stasati u Hajduku, ali s druge strane osjetio sam i status profesionalca-stranca. Zato nisam nikada protiv kvalitetnog igrača, bez obzira je li domaći ili stranac. Ali, kada vidim da igrači koji su prošli kroz Hajdukovu školu mogu igrati u bijelom dresu, to je ipak najbolji izbor za klub.



Mornar je s posebnom pozornošću gledao susret sa Šibenikom jer dvojica dojučerašnjih juniora, Biuk i Ljubičić, plijenili su njegovu pažnju.
- Ljubičić je zabio pogodak, i to pravi, golgeterski zgoditak. Ako imaš takvog igrača, moraš mu pružiti šansu. U prvom nastupu zabije, odigra bez straha i donese pobjedu. Treba dobivati priliku u kontinuitetu. I ne samo Ljubičić, već i Biuk. Gledam Biuka od prve minute. Lagani korak, brz igrač i zna s loptom. Nema spora, može igrati u prvoj momčadi. I treba igrati.

Tramezzani je hrabro ponudio priliku dvojici igrača iz generacije 2002., ali što će uraditi talijanski trener kada se u kadar vrate ozlijeđeni Umut i Kačaniklić?
- Ima Tramezzani lagani zadatak jer prva sljedeća utakmica je Lokomotiva, momčad koja se bori za opstanak. Zašto ne bi ponovno igrali Biuk i Ljubičić? To je idealna utakmica da nastave skupljati iskustvo.

image
JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix


Prisjetio se Mornar kako se zajedno s Rapaićem “kalio” u Hajduku početkom 90-ih.
- Miki i ja smo počinjali, a meni je najviše pomogao Kozniku, golgeter koji je već imao prvoligaškog iskustva. Nije bilo jednostavno ući u jaču konkurenciju. Suparnički stoperi te gaze, udaraju, ne znaš što bi napravio, kako bi im se suprotstavio. Znate što je najveći problem kod mladih igrača? Ne znaju koliko su moćni. Oni su tigrovi, ali još nisu svjesni da su tigrovi. Treba ih malo uputiti, pojačati im samopouzdanje.

Mornar smatra kako Hajduk ima dovoljno igrača iz vlastitog kadra koje treba forsirati u bliskoj budućnosti.
- Kada me netko upita je li forsiranje mladih pravi put, moj odgovor je “to je jedini put”. Hajduk se mora okrenuti isključivo proizvodnji igrača. Neće svaka generacija iznjedriti ekstra klase, ali dobro je znano da je Hajduk najbolje rezultate imao s igračima koji su prošli kroz omladinsku školu na Poljudu, s igračima koje je stvorio. Zato mi je prošle subote bio gušt vidjeti da brani Kalinić, igraju Vušković, Jurić, juniori Biuk i Ljubičić, te osporavani Teklić. Da, i njemu treba pružiti minutažu u seriji.

Kako dozirati mlade, to je uvijek delikatno pitanje.
- Delikatno, ali opet i jednostavno. Hajduk ima širinu kadra, kada je momčad kompletna bez ozljeda, ima prostora za sve. Jer, gust je raspored do kraja sezone i ne treba očekivati da će Biuk i Ljubičić rješavati svaku utakmicu.

Još jedno pitanje se stalno postavlja, još jedna je dvojba prisutna. Je li važnije napraviti momčad ili do kraja sezone imperativno juriti četvrtu poziciju?
- Koliko smo se nagledali tih jurnjava za plasmanom i onda bi ušli u Europu, sa slabašnom momčadi odigrali kolo-dva i gotovo. Uvijek je bolje napraviti pravu momčad s kvalitetnim domaćim igračima, nego trčati za četvrtim mjestom. Da je u pitanju prvo, moglo bi se i opravdati, ali četvrto mjesto? Nema smisla...

Nestala generacija 2001.

Biuk i Ljubičić, dva igrača iz klase 2002., prošle su subote debitirali za Bijele u HNL-u. Pred njima je velika perspektiva, ali i naporan rad kako bi se održali u prvoj momčadi. Svježi su primjeri kako su igrači imali brze i rane bljeskove, a potom nestajali sa scene. Iz generacije 2000. takav je primjer Michele Šego, koji je krenuo sa 17,5 godina, a pred ovoljetni 21. rođendan nalazi se na posudbi u Dugopolju. Prije nešto manje od godinu dana debiju su se radovali igrači iz generacije 2001. Mario Čuić i Ivan Brnić. Krilni napadač Brnić premijeru je upisao u prvoj postkorona utakmici, u dvoboju s Interom na Poljudu 5. lipnja 2020. Šest dana kasnije debi je zabilježio i Mario Čuić, veznjak iz Tomislavgrada, koji se kasnije proslavio s dva pogotka u maksimirskoj pobjedi kontra Dinama (3:2). Ali, devet mjeseci kasnije nema ni Čuića ni Brnića u Tramezzanijevim planovima za ozbiljnu minutažu. Čuić je dvaput u prvenstvu ušao s klupe dobivši tri, odnosno, pet minuta, dok se Brnić nijednom nije našao u kadru za prvoligašku utakmicu. Zato, ukoliko nema kontinuiteta nastupa, bljesak i epizodne uloge neće nikome dugoročno koristiti. (jr)

Pet najmlađih strijelaca u debiju za Bijele u HNL-u

DUJE ČOP
17 godina, 2 mjeseca, 17 dana
(Hajduk - K. Ingrad 4:0, 18. travnja 2007.)
JURICA VUČKO
18 godina, 11 mjeseci, 9 dana
(Varteks - Hajduk 0:3, 17. rujna 1995.)
MIRKO OREMUŠ
18 godina, 11 mjeseci, 26 dana
(S. Belupo - Hajduk 2:2, 2. rujna 2007.)
MARIN LJUBIČIĆ
19 godina, 20 dana
(Hajduk - Šibenik 1:0, 20. ožujka 2021.)
NIKO PERAIĆ
19 godina, 2 mjeseca, 3 dana
(Hajduk - Rijeka 2:2, 12. svibnja 2007.)

Samo su Čop, Vučko i Oremuš bili mlađi...

Čak 51 igrač Hajduka uspio je u HNL-u postići prvijenac za Bijele prije nego li je navršio 20. rođendan. Među njima je i prošlosubotnji strijelac Marin Ljubičić, koji je debitantski prvoligaški pogodak za Hajduk postigao s 19 godina i 20 dana. Ali, Ljubičić pripada uskoj skupini igrača koji su prvi nastup u HNL-u okrunili i zgoditkom u bijelom dresu. Da priča bude još zanimljivija, posljednji igrač mlađi od 20 godina kojemu je uspjelo zabiti pogodak na prvoligaškoj premijeri u Hajduku je Mijo Caktaš. Zabio je Caktaš na Kantridi 21. ožujka 2012. u pobjedi nad Rijekom 3:0.
Ukupno je sedam igrača mlađih od 20 godina postiglo pogodak na debiju za Hajduk u HNL-u. Osmi je Ivica Mornar, koji je također poentirao u prvoj utakmici u HNL-u, ali je prethodno već igrao za Bijele u Jugoligi i zabio Proleteru u Zrenjaninu. Slijedili su Vučko, zatim tri igrača u istoj 2007. godini (Čop, Peraić, Oremuš), potom spomenuti Caktaš i Fran Tudor u travnju 2015., obojica protiv Rijeke. (jr)

Nitko kao Vlašić

Inače, najmlađi strijelac Hajduka u HNL-u i dalje je Nikola Vlašić, kojemu je to uspjelo sa 17 godina i 29 dana zgoditkom u mreži Zadra u Stanovima (3:0) početkom studenoga 2014. godine. Vlašić je prije Zadra zabio na debiju za Bijele protiv Dundalka 2014. u Irskoj (2:0), isto kao i Dolček na svojoj premijeri u srpnju 2019. kontra Gzire na Malti (2:0). (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 05:07