Ilija Lončarević

 SPORTSKE NOVOSTI
ZASTRAŠUJUĆE BROJKE

‘Pa Mourinho je više zaradio na otpremninama nego na ugovorima. Imao je sreću, nikad nije radio u Hrvatskoj‘

Nepobitno je da trenerske smjene u klubovima srozavaju autoritet struke, smatra Ilija Lončarević
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 14. travanj 2024. 23:06

Statistički pokazatelji su zabrinjavajući. Čak 90 posto klubova u 1. HNL-u nezadovoljno je radom struke tijekom aktualne sezone (dosad je odigrano 29 prvenstvenih kola). U 22 konstatirana prekida suradnje trenera i klubova spominje se dvadeset imena (Sergej Jakirović i Željko Sopić promijenili su klubove, ali su ostali unutar sustava HNL-a).

Jesu li treneri doista najveći problem hrvatskog nogometa? Učestalost njihova smjenjivanja sugerira takav zaključak.

- Brojke o trenerskim smjenama su zastrašujuće. Ali, neovisno o njima, ne mislim da su treneri problem hrvatskog nogometa. Prije bih rekao da su problemi nastali zbog nereda i nestabilnosti u kojima klubovi djeluju, poglavito u financijskom i organizacijskom smislu. Cijeli svoj život doživljavam da ljudi u klubovima, koji budu na rukovodećim mjestima tek nekoliko mjeseci, sve znaju o nogometu i odlučuju tko će biti trener, a tko ne. Nepobitno je da trenerske smjene u klubovima srozavaju autoritet struke - konstatira doajen među hrvatskim trenerima, Ilija Lončarević.

No, koliko su treneri sami krivi za sadašnju situaciju? Praktički, nikada nisu bili jedinstveni niti cehovski organizirani, kako bi se zaštitili od tiranije klupskih moćnika. Može li HNS institucionalno riješiti probleme s kojima se treneri suočavaju?

- HNS ima tzv. Trenersku komisiju, koja, nažalost, nikada nije zaživjela u smislu važnosti i utjecaja da bi mogla zaštititi struku. Nažalost, kako je u radu Saveza jačala važnost pojedinaca, tako je kopnio značaj trenera. Nije mi jasno zašto HNS ne rješava taj problem, jer u sustavu organizacije i razvoja nogometa treneri su iznimno bitan čimbenik. Problem bi vjerojatno riješili tipizirani ugovori, koji bi se razlikovali u brojkama, te ograničenje da jedan klub mogu u sezoni voditi najviše dvojica trenera. Danas je trenerima praktički jedina zaštita njihov ugovor koji potpisuju s klubovima. Većina njih nema niti klauzulu za slučaj prijevremenog raskida. Primjerice, Jose Mourinho više je u karijeri zaradio na otpremninama nego na ugovorima. No, imao je sreću, jer nikada nije radio u hrvatskim klubovima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 17:06