Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
TKO ULAZI U PRVIH 11?

PANIKA NA RUJEVICI! JE LI MOGUĆE DA BIJELI TOLIKO OVISE O JEDNOM IGRAČU? Rijeka bez njega osvaja duplo manje bodova i pitanje je kako ga nadomjestiti?

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 25. travanj 2018. 18:06

Rijeka se do kraja sezone mora priviknuti na život bez Hebera. Najbolji strijelac i ponajbolji igrač Riječana ove sezone protiv Osijeka je prilikom jedne promjene smjera zaradio rupturu mišića zadnje lože lijeve noge i neko vrijeme neće ga biti na travnjaku.

Čeka se magnet

Koliko dugo? Teško je prognozirati, iako je odmah krenuo s rehabilitacijama u Sloveniji kod Alena Lilića, čovjeka koji je već pomagao brojnim igračima Rijeke da se uspješno i brzo oporave od ozljeda, pitanje je koliko u kontekstu njegova nastupa još ove sezone i on može pomoći u slučaju da se obistine crna predviđanja da je riječ o većoj rupturi.

Dok danas na Rujevici ne dobiju nalaz magneta nezahvalno je prognozirati trajanje njegova oporavka, ali realno je da Heber neće biti spreman prije zadnje utakmice protiv Hajduka, odnosno da na Rujevici neće žuriti s njegovim povratkom, nego će se koncentrirati na jačanje njegove muskulature i pripremu za iduću sezonu. Rijeka se, u svakom slučaju, brzo mora priviknuti na izostanak Hebera, pronaći način kako u toj utrci s Hajdukom nadomjestiti njegove golove, ali i trku, pojavu na travnjaku...

Koliko znači Riječanima, možda najbolje ilustriraju brojke, ma koliko god u nogometu nekada bile nebitne ili kako ih Matjaž Kek voli nazvati “zabava za navijače i medije“. Ipak, u slučaju Hebera kažu da je Rijeka u 18 prvenstvenih utakmica u kojima se Brazilac našao u početnoj postavi osvojila 44 od 54 mogućih bodova odnosno 81 posto (jednak postotak imala je Rijeka na kraju šampionske sezone). Zanimljivo, bez Hebera u postavi ili kada je participirao ulaskom s klupe u završnim minutama (ukupno 100 minuta u pet utakmica i još osam utakmica u kojima ga nije bilo zbog ozljede ili odabira trenera) Rijeka je osvojila dvostruko manje bodova odnosno 16 od 39 mogućih u 13 utakmica ili samo 41 posto.

Ove brojke posebno su bile izražene jesenas, u drugom prvenstvenom krugu kada se Heberu već dogodila ozljeda i kada je Rijeka osvojila samo 10 od 27 mogućih bodova.

Je li moguće da su Bijeli toliko ovisni o jednom igraču? Vidjet ćemo do kraja sezone, bez obzira što brojke sugeriraju potvrdan odgovor na postavljeno pitanje budući da je Heber svojim igrama i golovima puno toga dobroga donio Rijeci ove sezone.

Ozljede ih poremetile

Treba uzeti u obzir i da je jesenas Rijeka prolazila kroz specifičan trenutak, imala problema s ozljedama još nekih igrača, uz to i igrala na tri fronta, mnogi su već razmišljali o transferima... Uostalom i sam je Heber jednom prilikom istaknuo da nije on taj koji sam može raditi razliku.

- Nije sve do jednog igrača, pogotovo ne samo do mene ili moje ozljede. Dinamo je igrao samo HNL, dok je nama sezona rano počela, trošili smo se u Europi gdje smo igrali protiv stvarno jakih suparnika. A bilo je i još ozljeda osim moje, sjetimo se u jednom trenutku da nas je četvero ili petero bilo izvan stroja i razumljivo da je sve to utjecalo na rezultat - rekao je Brazilac koji i kada ne zabija, pokazale su to posljednje utakmice, puno znači za igru Rijeke.

Struka Bijelih pohvalno govori o njegovoj igri bez lopte, količini sprintova i inteligentnoj trci, sada će trebati potražiti neka nova rješenja.

- Po kvaliteti trke Heberovi rezultati su vrhunski - rekao je nedavno Luka Brkljača, kondicijski trener Riječana.

Kako sve to nadomjestiti i imaju li Riječani rješenja? Zadnje dvije utakmice protiv Istre 1961 i Osijeka pokazale su da imaju, pogotovo ako ih zaobiđu ozljede i kartoni.

Gorgon se tek vraća

Neće pritom izmišljati toplu vodu, riječ je o dokazanim igračima poput Kvržića koji nije izraziti strijelac poput Hebera, ali posjeduje trkačku moć i kvalitetu u igri u oba pravca, Puljića kojem krilne pozicije nisu prirodne, ali bi tamo mogla doći do izražaja njegova igra ‘jedan na jedan’ i udarac koji posjeduje, odnosno Gorgona koji je dokazana kvaliteta, ali se tek vraća nakon stanke i još uvijek nema u nogama više od 45 minuta igre visokog intenziteta kakvog će zahtijevati nadolazeće utakmice.

Ima tu i još poneko ime, poput Črnica ili mladog Mitrovića, ali Kek će se vjerojatno osloniti na nekoga od ranije spomenutih. To će i ponuditi odgovor koliko je Rijeka ovisna o Heberu...

TKO UMJESTO BRAZILCA HEBERA?

Alexander Gorgon

Austrijanac može igrati na svim pozicijama u ofenzivnom dijelu, ali od dolaska u Rijeku najčešće je igrao upravo na tom lijevom krilu. Dolaskom Hebera i odlaskom Andrijaševića češće je igrao iza špice, pa onda dugo bio izvan stroja zbog ozljede. Sada se vraća i definitivno bi bio prvi izbor, dva njegova ulaska s klupe protiv Istre 1961 i Osijeka podigli su razinu igre Rijeke, ali još uvijek nakon duge stanke nije spreman za 90 minuta.

Zoran Kvržić

Klupski vojnik od kojeg Matjaž Kek dobro zna što može očekivati, u toj mjeri da je, kada je trebalo, znao zaigrati i na lijevom boku. Trkački je na visokoj razini, ali realizatorski nije klasa Hebera. Puno mu je prirodnija desna strana na kojoj igra Maxwell Acosty, ali baš protiv Osijeka je pokazao koliko može biti opasan taj njegov ulazak s lijevog krila i udarac. Zadnje dvije utakmice pokazatelj su da mu forma raste.

Jakov Puljić

Iako mu je prirodna pozicija drugog napadača, Puljić je ove sezone već neke utakmice u riječkom dresu i odigrao na krilnoj poziciji. Ne s osobitim učinkom, ali svakako slovi kao jedna od opcija za nadomjestiti Hebera. Dobar je u igri jedan na jedan, ima nedvojbeno odličan udarac, zna osjetiti gol... I što nije zanemarivo golovi su ga napunili samopouzdanjem. Doduše, ovog proljeća bolje djeluje kada ulazi s klupe, ali svakako je zanimljiva opcija.

Matic Črnic

I povremenom reprezentativcu Slovenije mjesto na lijevom krilu je prirodna pozicija, već je pokazao neke zanimljive karakteristike, ali već se drugu sezonu nije uspio izboriti za mjesto u momčadi. Na proljeće je krenuo obećavajuće, nakon ulaska s klupe lijepim je pogotkom prelomio utakmicu protiv Istre 1961, dobio pola sata u pobjedi protiv Dinama, pa počeo protiv Lokomotive... Vidjet ćemo je li se uspio nametnuti Keku kao Heberova zamjena.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 17:25