Rocco Žiković nakon potpisa za Red Bull Salzburg
 SCREENSHOT: RB SALZBURG Screenshot: Rb Salzburg
‘DOŠAO SAM U VELIK KLUB‘

Pao je veliki transfer HR nogometa, 16-godišnjak ispisao povijest: ‘Još nisam svjestan što se dogodilo!‘

Nikad u Hrvatskoj jedan kadet ostvario milijunski transfer tih dimenzija.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 27. siječanj 2021. 17:19

U utorak u Salzburgu Rocco Žiković potpisao je profesionalni ugovor 2 + 4 i pol godine i postao igrač Red Bulla!

To je formaliziranje transfera kojeg su Sportske novosti ekskluzivno objavile prije više tjedana. U društvu svog oca Igora, Rocco Žiković je prvo prošao detaljne liječničke preglede, koji su pokazali da je potpuno zdrav, te da je i atroskopija koljena (meniskus) od jeseni uredno odrađena.

Nakon što se čekalo da Žiković navrši 16 godina (21.siječnja), Austrijanci su napokon, i zadovoljno, objavili i službeno predstavili mladog Istrijana rekordera. Nikad niti jedan igrač iz Istre nije prodan za tako veliki novac, a niti je u Hrvatskoj jedan kadet ostvario milijunski transfer tih dimenzija. Sa relativno jednostavnim bonusima Žiković će Istri 1961 donijeti 2,5 milijuna eura. U nešto dugoročnijoj varijanti taj bonus može dostići 3 milijuna eura.

Ukoliko se to dogodi onda Istra neće imati pravo na postotak od budućeg transfera. Ukoliko ne bude tog završnog dijela bonusa, onda će pulski prvoligaš imati i postotak od budućeg prijelaza 16.godišnjeg momka iz Funtane. Ukupno gledano to je doista sjajan posao-dogovor za Istru 1961.

- Sretan sam i još moram postati potpuno svjestan onog što se dogodilo – kazao je skromno Rocco Žiković, kapetan U16 reprezentacije Hrvatske – došao sam u veliki klub i ovo je tek početak. Sada je na meni da maksimalno radim i napredujem te ostvarim svoje i klupske ambicije.

image
Screenshot: YouTube

Ponizni momak koji je u Istru 1961 stigao prije 4 godine istakao je važnost boravka u pulskom klubu.

- Zahvaljujem se Istri i svima onima koji su sudjelovali u mom odrastanju kao igrača i osobe. Rad u Istri mi je odlučno pomogao u iskoracima u dosadašnjoj karijeri.“

Žiković je nogometno ponikao u Funtani (kraj Poreča), a na Drosinu je stigao sa 12 godina. Odmah je umjesto U13 igrao u U14 momčadi. Treneri koji su ga oblikovali u četverogodišnjem pulskom razdoblju bili su Davor Lasić, Sergej Banović i Dalibor Božac, i to treba spomenuti kao i onda kada se spočitava omladinskoj školi Istre da ne proizvodi talente. Iz koje je posljednjih par godina počelo izlaziti niz potencijala i reprezentativaca mlađih kategorija. Isto tako treba reći da je važan faktor ovog transfera bio i igračev otac, Igor Žiković.

Najviše zbog toga što nije ničime htio limitirati Istrinu poziciju u ovom poslu. Kada se igrači u kadetskim/juniorskim godinama transferiraju u inozemstvo vrlo često klubovi i posrednici traže strategije „izlaska“ da odštete budu što manje. Ili da ih uopće i ne bude. Igor Žiković je inače opet zaposlen u klubu te je jedan od inicijatora približavanja Istre 1961 sa istarskim niželigašima. Na taj način se novače i neki novi „Žikovići“…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 18:08