Marco Pašalić

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
VAR SOBA: IDEALNIH 11

‘Pašalić? Ne, ja odabirem buduću veliku zvijezdu Hrvatske. Sad je jasno zašto ga želi Dinamo‘

‘Sučić ovakvu sezonu nije mogao ni zamisliti, a mjesto zaslužuje i Hajdukovo pojačanje godine‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 27. svibanj 2024. 19:57

Sukladno završetku sezone, rok je istekao i našem podcastu VAR soba, namijenjenom najzanimljivijim događanjima SuperSport HNL-a. Iza nas je 36 kola, 479 postignutih pogodaka i dramatična bitka za titulu, koja ponovo krasi ruke igrača Dinama. Završno, ostalo je samo odabrati udarnih 11 i najboljeg trenera sezone 2023./2024., što i jest zadatak naših današnjih gostiju - novinara i urednika Jutarnjeg lista Tomislava Juranovića i novinara Sportskih novosti Davorina Olivarija.

Ne iznenađuje, obojica su odlučili odabrati najbolja imena u formaciji 3-5-2, budući da je to jedan od rijetkih načina kako u sustav istovremeno ukomponirati Brunu Petkovića i Ramona Miereza, a pritom im ne oduzeti prirodne pozicije. Juranović i Olivari usuglasili su se oko napadačkog reda i vratara Ivana Nevistića, no u ostalim linijama znatno su manje prepisivali. U anketi na dnu teksta možete glasati čija vam se momčad više sviđa.

- Nevistić je ove sezone bio najbolji vratar. Na početku je imao određenih problema, ulazilo mu je što nije trebalo ulaziti, ali kada je dobio maksimalnu priliku, branio je izvanredno. Jedan je od junaka Dinamove titule, obranio je mnoge teške lopte . Poput onog kaznenog udarca Marka Dabre protiv Varaždina, kada se sve moglo dodatno zakomplicirati. Za mene nije bilo dvojbe, iako sam razmišljao o Labroviću. Ipak, Labrović je na kraju sezone izašao iz forme i nije to bilo ‘to‘ - objašnjava Olivari svoj izbor vratara, a Juranović potpisuje argumente, dodavši da se Nevistić morao "izboriti s vlastitim demonima, a situacija u kojoj moraš naslijediti Livakovića sama po sebi je zeznuta".

- Konkurencija je bila prilično jaka, pored Labrovića sam razmišljao i o Nikoli Čavlini, a ne bih zaboravio ni Lučića, koji je imao određenih bravura koje su ga visoko dizale. No, kad podvučeš crtu, zbog naslova, borbe i okolnosti, moj je izbor Nevistić - kaže Juranović.

Obrambeni trojac ipak je iznjedrio razlikama. Sugovornici se slažu oko Kévina Théophile-Catherinea kao čovjeka koji je preporodio Dinamovu obranu, no dok Juranović pred dinamovca stavlja Filipa Uremovića i Niku Galešića, Olivari se odlučuje za Mateja Mitrovića i Stjepana Radeljića.

- Definitivno igrač Hajduka zaslužuje mjesto bez obzira na sunovrat unazad nekoliko mjeseci. Dominirali su tijekom jeseni, Hajdukova obrana držala je momčad dosta dugi dio sezone. U toj obrani, po mom skromnom mišljenju, Uremović je daleko najbolji pojedinac, pa i Hajdukovo pojačanje godine - utvrđuje Juranović.

image

Ivan Nevistić

JOSIP BANDIC Cropix

- Galešić je imao sjajnu sezonu, ali ja se odlučujem za Mitrovića. Star sam pa mi stariji možda bolje pašu. Taj čovjek sve je utakmice odigrao gotovo bez greške! Izvanredno poznaje igru, čita prostor... Neki kažu nije pretjerano brz, a njemu ni ne treba brzina jer uvijek dođe do postavljenog cilja. Radeljić me isto oduševio, fenomenalna sezona! Nevjerojatno je motorički sposoban za svoju visinu - dodaje Olivari.

Posebno interesantna situacija je kod krila ili wing-backova, gdje Juranović postavlja Marina Šotičeka i Gabriela Vidovića.

- Nema Marca Pašalića i Marka Pjace kao reprezentativaca... Mislim da su obojica u ključnim utakmicama malo zakazali, pogotovo Pjaca protiv Dinama. Trebalo je nagraditi nekog iz redova Lokomotive. Hrvatska ne obiluje krilima. Početkom proljeća, najefikasniji krilni napadač Hrvatske u HNL-u bio je Kristijan Lovrić iz Osijeka! To dovoljno govori o lošem profiliranju i teškom stvaranju igrača na tim pozicijama, što se očituje i u reprezentaciji. Uglavnom, želio sam nagraditi malog Šotičeka, za kojeg mislim da je nadolazeća velika zvijezda hrvatskog nogometa i dečko koji već ovog ljeta zaslužuje ozbiljniji iskorak i transfer. Mislim da ga Dinamo i želi i traži, ta borba oko Šotičeka potvrđuje moj izbor za desnog krilnog igrača - konstatira Juranović, a Olivari poručuje da je birao konzervativnije.

- Istina je da su Pjaca i Pašalić pali u formi, ali bili su među najznačajnijim igračima Rijeke koja se borila za titulu. Pjaca je, osim golova i asistencija, donio nevjerojatnu pozitivnu energiju. Pašalić je po meni veliko iznenađenje, a obojica su se prometnula u reprezentativce - tumači Olivari.

- Pašaliću i Pjaci nedostaju brojke. Pjaca je zabio sedam golova, od toga četiri iz penala. Pašalić je za svoje golove u HNL-u potrošio debelo preko 90 ili 100 udaraca prema golu. Imao je puno prilika kroz koje je kanio graditi brojke. Apsolutno ne smatram da su oni loši igrači niti osporavam Olivarija ili, na koncu, izbornika Zlatka Dalića - dodaje Juranović.

image

Josip Mišić i Toni Fruk

RONALD GORSIC Cropix

Ni trojac na središnjem dijelu terena nije potpuno isti. Obojica sugovornika postavljaju Marka Baturinu i Josipa Mišića, no treći Juranovićev izbor je Toni Fruk kao najbolji asistent (15) lige i riječki motor, a Olivari inzistira na Petru Sučiću.

- Mišić? Klasa je vječna, imati Mišića na terenu znači veliku stvar za Dinamo. Dvojio sam između Fruka i Sučića, a odabrao dinamovca, ne zato da bih kontrirao Juri. Razlog je jednostavan, za Fruka smo već nekako znali, na temelju igara u Gorici, da je to potentan igrač koji će iskoračiti. No, meni je Sučić apsolutno najveće pozitivno iznenađenje sezone. Čovjek nije mogao ni zamisliti da će mu se sve ovo dogoditi. Praktički je iz ničega došao na pretpoziv reprezentacije. Malotko bi danas rekao "znao sam da će Sučić biti takav". Teško kod njega vidiš potez koji nije produkt neke logične nogometne škole. Izvanredno je zahvalan i ozbiljan igrač, zato sam ga stavio ispred Fruka, kojeg također jako cijenim.

Udarnu 11-orku, prema mišljenu obojice, trebao bi voditi Sergej Jakirović, a u priloženom videu pogledajte detaljnije obrazloženje najboljih 11 SuperSport HNL-a, kao i kratak osvrt na dva interesantna odabira sportskih direktora - već "uhodanog" Josea Bote u Osijeku i novog imena na takvoj sceni, Hajdukovog Nikole Kalinića...


IZBOR TOMISLAVA JURANOVIĆA: Nevistić - Uremović, Theophile, Galešić - Šotiček, Mišić, Baturina, Fruk, Vidović - Petković, Mierez.

IZBOR DAVORINA OLIVARIJA: Nevistić - Mitrović, Theophile, Radeljić - Pašalić, Baturina, Mišić, Sučić, Pjaca - Petković, Mierez.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. svibanj 2024 19:59