UVJEREN U USPJEH

Perišić: 'Brazilci ne vole kada netko igra slično njima, to je naša šansa u prvoj utakmici'

'Protiv Brazila ne smijemo misliti samo na to da se branimo. Mi možemo igrati nogomet, i to dobro'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. lipanj 2014. 11:57

U Gradskom vrtu djelovao je odlično. Razigran, rastrčan, efikasan i jednostavno pravi. I to u pravi trenutak. Točno je da su prijateljski ogledi jedno, a natjecateljski drugo. Točno je i to da Mali nije velikan, ali bistro se s tehničke strane nazire iskorak koji je učinio Ivan Perišić. Do ne tako davno, recimo do doigravanja s Islandom, ovaj je samozatajni Dalmatinac bio dežurni na strani prijepora. Te, ne dodaje precizno, pa ne trči dovoljno, pa gdje se to kreće po terenu… stalno neki upitnici. Niko Kovač, koji Bundesligu redovito prati, nije imao dvojbi u Perišićeve potencijale. I nakon Islanda istaknuo je da jedno krilo, za igru kakvu kani razraditi s Vatrenima, definitivno ima.

Što na to kaže Perišić u kontekstu priprema i osječkog nastupa?

- Bilo je po meni OK za ovu fazu priprema - započeo je u društvu svoga FIFA-agenta Tončija Martića. - Imali smo jak intenzitet rada u Austriji, a dosta nas je već skoro tri tjedna izvan natjecateljskog pogona. Zato sam siguran da ćemo igrati još bolje kad se fizički osvježimo i podignemo ritam. Već protiv Australije, u Salvadoru, to će se vidjeti.

Po čemu su ove pripreme bile drugačije u odnosu na one koje ste dosad imali u reprezentaciji?

- Gledajte, mi smo zapravo stalno u kratkoći pripreme pojedine reprezentativne utakmice. Dođemo na 3-4 dana i objektivno je teško išta značajne raditi. Ovo su mi druge pripreme pred veliko natjecanje, prve su bile prije Eura 2012. pa mogu kazati da je drugačije na planu organizacije rada i discipline. Ne kažem da je prije bilo lošije ili pogrešno, nego samo naglašavam da je Niko Kovač bukvalno stvar postavio u razinu parole “red, rad i disciplina”. Nije me to iznenadilo jer on je čovjek koji je svoju karijeru ostvario i djelovao unutar njemačkog sustava, a koji sam i osobno maksimalno dobro upoznao otkako sam u Bundesligi.

Znači, stega, rad, teorija?

- Sve je organizirano i zna se u detalje, ali nećemo sada reći da je to kruto. Uostalom, izbornik je osjetio sa suradnicima da smo pomalo umorni i onda je otkazao jedan trening, što sugerira da se o svakom detalju vodi računa. Točno je da smo radili na taktici, gledali video isječke onoga što nam je htio ukazati i riječima, vježbalo se po programima stručnjaka koji su dio stožera i sve to izgleda tipično njemačkog štiha. Meni osobno to jako odgovara jer duže tako funkcioniram u Njemačkoj.

Vratimo se priči o vašem sazrijevanju, odnosno uzrocima da djelujete napokon razigrano kako se očekivalo?

- Ha, to bi trebali drugi pričati, a ne ja, kakav dojam ostavljam. Činjenica je da jako puno i kvalitetno treniram, svaki dan doživljavam kao početak nove priče dokazivanja i potvrđivanja. No, moram naglasiti, jako veliku ulogu u mojim iskoracima ima Ivica Olić.

To smo već čuli, ali pojasnite nam?

- Evo ovako. Olića sam znao, kao i svi, kroz utakmice i medije. O njegovu načinu rada, osobnosti, brojnim odlikama koje ga krase i doprinose da igra kao mladić, čuo sam mnoge priče. No, znate kako je to, priče su jedno, a doživljaji drugo. Nazirao sam da je poseban, ali kada sam, eto, došao u priliku da igramo u istoj momčadi, da ga gledam svaki dan u radu i životu općenito, tek tada sam doista shvatio tko je Olić. I zašto je Olić, igrač koji u 36. godini trči kao da mu je 18, trenira kao da je junior željan dokazivanja, gladan je pobjeda kao da tek počinje karijeru i motiviran do maksimuma. Kad to doživiš, onda shvatiš sve svoje zablude i koliko zapravo moraš unaprijediti svoje poglede karijere i rad. Ola mi je postao uzor, otvorio mi je ključne vidike u važnom trenutku karijere, time pomogao da shvatim kojim putom ići da napokon iskoračim u karijeri.

Što vam odgovora u debiju protiv Brazila?

- Najvažnije je bilo u prvoj fazi obaviti dobre pripreme i sa što manje ozljeda dočekati start. Žao mi je dečki koje je zdravlje spriječilo da budu na listi putnika i siguran sam da će nam biti najveći navijači. No, sada slijedi najvažnije, igre na Mundialu, i uvjeren sam da ćemo biti dobri. Brazil je domaćin i uvijek favorit gdje god se igralo. Logično je očekivati da će nas pritisnuti, nošeni i podrškom s tribina, ali ne smijemo misliti samo na to da se branimo. Mi možemo igrati nogomet, i to dobro, i na toj utakmici uvjeren sam imamo po tom pitanju što reći. Brazilci su jaki, ali oni ne vole kada netko igra slično njima, pogotovo ako takav protivnik još ima agresivnost i organiziranost.

Bit će teško i protiv Kameruna i Meksika, pogotovo i zbog klime u Manausu, Brazilu općenito?

- Istina je da će druga utakmica, protiv Kameruna biti komplicirana. Manaus je posebno vlažne klime i to otežava igranje, no nećemo se vaditi. Kako drugima tako i nama. Prilagodit ćemo se, moramo - zaključio je definitivno zreliji Perišić. Ne samo u riječima nego i na djelima…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 10:40