BIJELI MERCATO

Planovi na Poljudu: Utržiti 2 mil. eura za Kalinića pa kupiti Krovinovića za 500 tisuća

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 23. svibanj 2015. 10:03

Priča je vrlo jednostavna: Lovre Kalinić bi se prodao u Benfiku za 1,5 do 2 milijuna eura, što su i plodovi boravka sportskog direktora Hajduka Gorana Vučevića nedavno u Portugalu kad je između ostalih kontakata razgovarao baš u Lisabonu, kod Benfike; a onda bi Hajduk imao dobru poziciju u pregovorima sa sportskim prijateljima iz Zagreba da u svoje redove dovede – Filipa Krovinovića, darovitog veznog igrača.

Po svemu to je najvažnija operacija što se u Poljudu ovih dana obavlja više-manje u tišini; sadašnja uprava radi kao da će ostati sto godina, a ne da su izbori u jeku i tijeku. Takav im je mandat, treba križaljku za novu sezonu sastaviti brže-bolje.

Prodaja vratara Kalinića trebala bi biti prvi korak u sklapanju mozaika. Sveti Lovre, prozvan 'Beara' nakon obrana u Kijevu u kolovozu protiv Dnjipra, prošao je solidnu sezonu, ujesen bolje nego na proljeće, kao uostalom i cijela momčad, izborio se za status reprezentativca i opravdao je svoj potencijal.

Produžio je ugovor s Hajdukom baš nakon utakmica protiv Dnjipra, u kojima unatoč vrhunskim obranama svoga vratara Hajduk nije uspio plasirati se dalje. Nakon obrana protiv Dnjipra, više ništa nije bilo kao prije. Kalinić je postao super-golman! Osvojio je poziciju između vratnica, maksimalnu minutažu, obavio štafetu s Danteom Stipicom. Ali je sad momenat da se – krene dalje...

Kad su Marin Brbić i Goran Vučević otišli u London na "wyscouting" i razgovore među klubovima, bilo je jasno da u kontaktima s funkcionerima pokazuju kako u svome izlogu imaju najvrjednije eksponate, Lovru Kalinića i Tina Sušića.

Kalinić je potom figurirao kao kandidat za englesko tržište, međutim ostalo je "u zraku" je li mu fali poneka reprezentativna utakmica, za dobivanje radne dozvole.

Istini za volju, cijelo vrijeme se spominjala i Benfica kao moguća destinacija, znajući da Benfica rado uzima igrače s ovog područja, recimo to s Balkana, iz regije, a među vratnicama su imali donedavno Jana Oblaka, Slovenca.

Kalinić bi mogao biti parkiran u Benfiki, kao na luksuznoj među-stanici, a onda dalje produžiti recimo u Englesku, jer je Benfica i pogodan medij za englesko tržište, gledajući kako to funkcionira u bliskoj prošlosti i kakva je fluktuacija igrača.

Uglavnom, Benfica bi uzela Kalinića za milijun i pol ili dva milijuna eura, tu je postotak diobe s igračem, ali bi se u ugovor s Benfikom ugradio i postotak buduće prodaje. U to ime bi Hajduk već lakše došao da utrška od ukupnih barem dva milijuna eura od "mercata", a mora se priznati da se nakon finala kupa iz Maksimira s više optimizma gleda na izlazak u Europu. Laknulo je "bijelima", sad i četvrti ulazi u euro-ćup.

Elem, Lovre Kalinić je pred dva bitna događaja odluke: uskoro se ženi, svadba je zakazana brzih dana, a na vratima je i odlazak iz Hajduka, baš u Benfiku. Dakle, Kalinića za – Krovinovića! Pa to je krov ambicija "bijelih". Filip na konju.

U Hajduku. Iz Zagreba. Gledao ga je i Dinamo, ali bi Filipa Krovinovića (19), ponajboljeg mladog veznog igrača HNL-a (izvan redova Dinama i Hajduka) parkirao, kako se čuje, u Lokomotivu. Jer je prva momčad Dinama prepuna onih što šampionske naslove slave s povikom "campeones, campeones..." Pa nema dovoljno mjesta za lokalne talente.

Tako je Hajduk postao vrlo zanimljiva, nadasve poželjna destinacija za Filipa Krovinovića kojega je nedavno u Hajduk dozivao i – Fran Tudor, još jedan zagrebački talent. A i Krovinović naginje bijeloj boji. Ista su generacija, 1995., Fran Tudor najavio je svoga vršnjaka s kojim bi mu bilo lijepo igrati u Hajduku.

Ono važno jest da je Hajduk blizu dogovora i s Filipom Krovinovićem i - sa Zagrebom. Navodno je i Krovinović senior, otac obitelji, dao pristanak, obavio razgovore s "bijelima".

Ostaje još da se nađe matematika s Draženom Medićem, gazdom Zagreba iz 'ulice pjesnika', a znamo da se s Medićem pronalazio zajednički jezik: Zagrebov Zagrebello je Hajdukova kuća u metropoli. O tom sportskom prijateljstvu pisali smo...

Ako se nije pronašao zajednički jezik za Abdurahimija, jest prije za Brkljaču. Ako je Šovšić izmakao u trenutku kad Hajduk nije imao ni za "papar", sad bi se s Krovinovićem dogovorili. Uostalom, dogovorili su se i zimus, za dolazak Tudora.

Odšteta za Krovinovića cijeni se do 500.000 eura jer i Zagreb mora od nečeg živjeti, ima svoje dugove. Zadnji put je Hajduk platio odštetu za Antona Maglicu, 300.000 eura Osijeku, onda su dovodili igrače za nula kuna obeštećenja i pokazivalo se da su mukte pojačanja najskuplje investicije.

S novcem od prodaje, konkretno Lovre Kalinića, moglo bi se Krovinovića otkupiti, eventualno upisati i njemu procent od buduće prodaje.

Krovinović je na sceni kao vezist od imaginacije, dvaput je već "ubio" Hajduka u pobjedama Zagreba 2:0 u Kranjčevićevoj i Poljudu.

Redovit je član selekcija "do 18" i "do 19", rođen 29. kolovoza 1995., visok 175 centimetara, težak 70 kilograma.

Zadnji put smo najavili interes Hajduka za lijevog beka Bornu Barišića pred gostovanje Osijeka, a Borna je sutradan potpisao za - Dinamo.

U ovom slučaju spone Hajduka s Krovinovićem doimaju se znatno čvršće.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:50