Dean Klafurić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
POZADINA NEOČEKIVANE SMJENE

Pobijedio Dinamo, zaustavio Bjelicu i dobio otkaz: ‘Razočaran sam, pa dvaput sam bio trener kola!‘

Donedavni trener Farmaceuta dobio je razrješenje premda je dobio Dinamo i remizirao s Osijekom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. rujan 2021. 14:13

Nakon što je razriješio svu pravnu problematiku, Dean Klafurić pristao je porazgovarati o svom odlasku iz Slavena Belupa. Podsjetimo, Odbor za hitnost koprivničkog prvoligaša smijenio ga je s pozicije trenera prve momčad i sportskog direktora kluba odmah nakon domaćeg poraza od Hrvatskog dragovoljca, iako je po dolasku u lipnju predstavljen kao dugoročno rješenje i stručnjak koji će pomoći u razvoju mnogim mladim igračima okupljenima ovog ljeta u svlačionici Farmaceuta.

- U nogometu je to sasvim normalno. Vlasnik kluba, uprava, predsjednik, direktor... uvijek imaju apsolutno pravo otkazati trenera. Spreman sam na takvu mogućnost u svakom trenutku i moram prihvatiti takve odluke jer su sastavni dio moga posla - rekao je Klafurić.

Jeste li razočarani takvim potezom klupskog vodstva?

- Da, utoliko što je do tog poteza došlo jako brzo, iznenada i praktički na samom početku naše suradnje s obzirom na to da je meni ona predstavljena kao dugoročna. Razumijem da je rezultat najvažniji i da se odluke u nogometu često donose pod velikom dozom emocija. Zato je kod nas koji radimo u nogometu znanje, educiranost i iskustvo potrebno i neprocjenjivo.

Što najviše zamjerate Slavenovim čelnicima? Kakav je uopće bio dogovor prilikom angažmana?

- Poštujem odluku kluba, svatko ima svoj način. Bio sam malo iznenađen načinom na koji je meni priopćena. Radio sam i provodio sve ono što je klub meni predstavio prilikom angažmana i surađivao sam i prihvaćao i provodio novonastale smjernice i ideje vodstva kluba. Dogovor prilikom angažmana je bio razvoj i promocija mladih i “domaćih” igrača (Zvonarek, Brković, Mlinarić, Laušić, Srbljinović, Kocijan…) i trenera iz omladinske škole (kolega Mešnjak), stvaranje prepoznatljivog stila igre s naglaskom na dugoročnu suradnju. To je bilo najavljivano i iznošeno u medijima više puta. Rečeno mi je da su u meni prepoznali trenera koji to može provesti i da vjeruju u dugoročnu suradnju, što su mi često spominjali, a osobito nakon pobjede nad Dinamom i neriješenog rezultata u Osijeku.

Kaže kako klub u ljeti nije doveo pojačanja, ni puno novih igrača.

- To je bilo i logično s obzirom na taj smjer kako se tim igračima ne bi zatvarao prostor. Dovedeni su igrači koji također imaju puno perspektive pred sobom (Soldo, Hadžić, Sušak, Monjac…). Kao trener ušao sam u suradnju sa Slavenom jer sam se ponadao da nam se poklapaju vizije dugoročnog klupskog projekta i kako bih pomogao klubu da financijski živi od razvoja i buduće prodaje. Znao sam da su takve stvari trenerski najzahtjevnije, da će uslijed forsiranja mlađih i domaćih igrača iz škole rezultat ponekad patiti, ali bio sam spreman za taj izazov s povjerenjem u klupsku viziju i dugoročni projekt. Zašto se od danas do sutra promijenio smjer, ja to ne znam. Zbog svega navedenog i činjenice da sam u prvih sedam kola dva puta proglašen trenerom kola, smatram da je odluka o smjeni bila ishitrena.

Gdje su stvari krenule krivo, zašto momčad nakon pobjede protiv Dinama nije opet uspjela ostvariti pobjedu?

- Mislim da stvari nisu krenule nizbrdo, osobito ako uzmemo u obzir projekt kluba. Možemo govoriti o rezultatskom podbačaju protiv Šibenika i Hrvatskog dragovoljca. Lokomotiva se pokazala iznenađenjem prvenstva, što potvrđuju i ostali njihovi rezultati i izvedba. Pobijedila nas je na našem terenu apsolutno zasluženo, ali uz, potvrđeno je, neregularan gol. Mi smo imali četiri teška gostovanja - Dinamo, Osijek, Hajduk, Gorica. Između smo imali utakmice s Lokomotivom, Šibenikom i HD-om. Te utakmice zahtijevaju potpuno drugačiji način igre. Na tri gostovanja zbog kvalitete protivnika mi smo se adaptirali i igrali smo u niskom bloku tražeći svoju priliku u kontranapadima i to je bilo prilično uspješno: pobjeda, neriješeno, poraz, uz samo dva primljena gola. Teško je napraviti promjenu u samo sedam dana iz takvog načina igre u potpuno drugačiji, gdje se traži dominacija.

Na kraju je za vaš status bio presudan poraz od posljednjeplasiranog Dragovoljca na domaćem terenu....

- Bila je to klasična utakmica gdje dominiraš u svim segmentima igre, dobiješ crveni, pa “pogineš” od zalutalog metka (eurogol). Bili smo četvrti u ligi po broju primljenih pogodaka, što jasno govori da smo igrali disciplinirano i odgovorno, da smo igru u fazi obrane postavili i provodili uspješno. Iako kao trener težim ofenzivnoj igri, za mene je obrana baza i temelj dobre igre u napadu. To i metodološki potvrđuje da smo bili na dobrom putu.

Iz kluba su komentirali kako “niste kliknuli s igračima”. Možete li to prokomentirati?

- Poznato je da sam u svim klubovima gdje sam do sada radio imao sjajan odnos s igračima. Tako je bilo i u Slavenu, što sam osjetio kroz povratne informacije za vrijeme rada i nakon otkaza, a i izjave igrača u medijima i na društvenim mrežama to potvrđuju.

Što sad radite, kakvi su daljnji planovi, ima li ponuda?

- Provodim vrijeme s obitelji i prijateljima i veselim se novim nogometnim izazovima. Htio bih se svakako zahvaliti svojim asistentima na suradnji i podršci, bilo mi je veliko zadovoljstvo surađivati s njima. Igračima, klubu i novom treneru želim svu sreću u nastavku sezone - zaključio je Dean Klafurić.

7 utakmica odradio je Klafurić sa SB-om uz skor 1-2-4

2 utakmice odradio je Zekić sa SB-om uz skor 0-1-1

KLAFURIĆEVIH SEDAM

1. kolo

Dinamo - Slaven Belupo 0:2

2. kolo

Slaven Belupo - Lokomotiva 1:2

3. kolo

Osijek - Slaven Belupo 0:0

4. kolo

Slaven Belupo - Šibenik 1:1

5. kolo

Hajduk - Slaven Belupo2:0

6. kolo

Gorica - Slaven Belupo 1:0

7. kolo

Slaven Belupo - H. dragovoljac 0:1

Legia, Al-Nassr, Al-Ain, Ethnikos, Belupo...

Dean Klafurić je 49-godišnjak iz Kurilovca pokraj Velike Gorice, trener s UEFA Pro licencom, koji je između ostalog osvojio i dvostruku krunu s Legijom u Poljskoj. Bio je i izbornik hrvatske ženske reprezentacije, radio je u mladim momčadima Dinama, bio je pomoćnik u prvoj momčadi Modrih te u U-15 i U-20 reprezentaciji Hrvatske, isto tako u saudijskom Al-Nassru i Al-Ainu u Emiratima. U Legiji je naslijedio Romea Jozaka kojem je bio pomoćnik te je uzeo prvenstvo i Kup. Posljednji mu je posao prije Slavena Belupa bio u ciparskom Ethnikosu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 23:51