Istra slavi 1:0 protiv Hajduka
 GORAN SEBELIC/CROPIX
‘INJEKCIJA‘ ZA DALJE

Pobjeda nad Hajdukom diže samopouzdanje: Da je doveden i napadač, dojmovi bi bili još bolji

Važna tri boda osvojila je momčad iz Pule protiv favoriziranog protivnika
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. studeni 2020. 22:50

Pobjeda nad Hajdukom dobro je došla injekcija samopouzdanja za nogometaše Istre 1961. I jako će dobro doći da ojača samopouzdanje trenera debitanta Fausta Budicina, koji je protiv Hajduka postavio momčad u logičnije postavke nego, primjerice, u Koprivnici, dijelom i zato što je ovaj put imao bolji izbor u obrambenoj formaciji. Galilea i Bosančić, u paru, djeluju do sada stvarno odlično.

I dok je Bask bio na visokim razinama i u prošlom prvenstvu, iskorak Bosančića u prvih devet utakmica ove sezone je izvanredan. To je možda još jedan jasan znak kako iskustvo za mlađeg igrača puno znači, odnosno da faze sazrijevanja iziskuju puno strpljenja okruženja...

Motorično snažniji

Vrlo je zanimljivo da je Istra 1961 po učinku nakon devet utakmica (deseta s Osijekom je odgođena) u istoj ravnini s prošlom godinom. Lani je bilo isto - dvije pobjede, dva remija i pet poraza, uz razliku što su gol-omjeri bili tada 9:15, a sada su 6:13. Uzimajući u obzir da je ‘petarda’ u Koprivnici naružila rubriku primljenih pogodaka (i ukupne dojmove), navedene brojke ukazuju na ono što se moglo već prije prepoznati. Istra je Kod Ivana Preleca igrala napadački poduzetnije i stvarala više prilika, dok kod Fausta Budicina ona ima nešto manju ofenzivnu vokaciju jer je tako osnažila defenzivni dio.

Ono što nam se ipak čini, to je da ova Istra 1961 ima više kvalitetnog potencijala u odnosu na prošlosezonsku. Prije svega uplivom tehničkog direktora iz Vitorije, Mikela Gonzalesa, selekcija je bila logičnija, promišljenija i uvjerljivija. Da je Gonzales uspio osigurati napadača, s kojima se pregovaralo, onda bi dojmovi ovosezonske politike kadra bili još bolji.

Istra prije svega djeluje motorično snažnije. Uz Šimu Gržana, svakako jednog od najbržih igrača lige, sada je na lijevom krilu iskoračio Matej Vuk. Međimurac kojeg je Rijeka posudila po treći put, a sada u Pulu, pokazuje se na Drosini kao riba u vodi. Hitar, prodoran, situacijski suptilan u prepoznavanju prilike odaje da mu je Istra 1961 baš “sjela”. S Hujberom na desnom bočnom očvrsnuta je posljednja linija, dok su Halilović i Špoljarić dali naslutiti da donose i novu dozu agresivnosti i hitrine u sredini terena. Sve je to, činilo nam se i prije ove utakmice s Hajdukom, i neovisno o rezultatskom debaklu u Koprivnici (s dobro odigranim drugim poluvremenom), doprinijelo je da se starosjedioci revitaliziraju.

Prije svih Bosančić na stoperu, uz uobičajeno “nabrijanog” igrača ritma kao Galilea, vrijednog Guzinu koji radi za dvojicu, kako u igri na zemlji tako i u zraku, te, naposljetku, i Blagojevića. Kapetan Zeleno-žutih imao je par loših nastupa, u kojima je djelovao umorniji, ali protiv Hajduka vidjeli smo njegovo uobičajeno agresivno i “živo” izdanje. Dodamo li tome hitrinu tinejdžera Lisice, moć Fuentesa, širinu klupe koja može ponuditi dva stoperska dobra rješenja (Paez, Tomašević), solidnost u vezi Ivančića, motoričnost dva korejska Kima, te drugih, čini nam se uvjerljivom tezom kako Budicinu treba samo vrijeme da potpuno homogenizira i uigra aktualnu momčad. I što je ključno, Mikel Gonzales nam je potvrdio da se već od kraja prijelaznog roka radi na osiguranju pojačanja za siječanj. Prije svega u pogledu angažiranja igrača koji ima kontinuitet realizacije na razini potreba Istre. Što znači 10-15 golova po sezoni.

Dakako da euforiji nakon pobjede nad Hajdukom nema mjesta. Liga je izuzetno “gusta”. Istra se, s utakmicom manje, nalazi na tri boda od petoplasiranog Slaven Belupa, no isto tako bježi samo dva boda posljednjeplasiranoj Lokomotivi koja ima, uz to, tri utakmice manje!

Kiks protiv Varaždina

To nam potvrđuje da će ove sezone u Prvoj HNL biti iznimno izjednačena konkurencija, i to ne samo kad govorimo o borbi u donjem dijelu tablice. Već sada se prepoznaje da su bodovne razlike, kao posljedica drugačije kvalitativne razlike kadra, između gornjeg i donjeg dijela tablice umanjene.


Istra 1961 je pobjedom nad Hajdukom, kao što je to pokazala i u remiju s Goricom, ili izvrsnim suprotstavljanjem Hajduku na Poljudu i Rijeci na Rujevici, Dinamu u Puli i Lokomotivi u Zagrebu, potvrdila da se može uhvatiti ukoštac sa svakim suparnikom u ligi. U kojoj je moguće da svako svakog iznenadi. Jedini pravi kiks može se smatrati poraz od Varaždina u Puli.

Otklanjanje slabosti

Da bi Istra ostvarila ovosezonsku ambiciju, a to je stabilan hod ostanka u ligi, ključno je da postane svjesna svojih vrijednosti te radi na otklanjaju slabosti. Prije svega dekoncentracije. Protiv Hajduka je upravo na tom planu fokusa izvojevan najviši iskorak i, slučajno ili ne, Istra je osvojila velika tri boda. Naravno, nakon što je ispunila osnovu, a to je beskompromisna borba, kompaktnost formacije i taktička disciplina. Čim se jedna od tih točki ne ispunjava, onda se momčadima kao Istra mogu dogoditi lomovi kao u Koprivnici (1:5). No, činjenica da je to bio eksces potvrđen je tijesnim rezultatima u svim ostalim utakmicama.

Fešta u svlačionici nakon pobjede nad Hajdukom poticajna je slika za okvir sezone, u kojoj će biti neminovnih uspona i padova. Ali kao da ova Istra daje naznačiti da će biti uspješnija nego one iz prošlih godina...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 03:50