RANKO SUVAR/CROPIX
FESTIVAL PROMAŠAJA

Ozbiljan udarac za Osijek koji je sve dalje od drugog mjesta, vrlo dobre vijesti za Hajduk i pratnju!

Osijek je u Koprivnicu došao s imperativom pobjede, a na kraju može biti zadovoljan podjelom bodova
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 13. lipanj 2020. 19:43

SLAVEN BELUPO - OSIJEK 0:0
KOPRIVNICA - Gradski stadion 'Ivan Kušek Apaš'. Bez gledatelja. Sudac: Mario Zebec (Cestica). Pomoćnici: B. Križarić i Stolnik. Četvrti: Čuljak. VAR: Bebek. AVAR: Kezele. Delegat: Posavec.

SLAVEN BELUPO (3-1-4-2): Ježina - Božić, Soldo, Mikulić (od 13. Zirdum, od 46. Glavčić) - Bačelić Grgić - Bogojević, Lulić, Brković (od 74. Liklin), Goda - Lima (od 60. Jeffren), Krstanović (od 74. Šego).
Trener: Tomislav Stipić.

OSIJEK (3-4-2-1): Ivušić - Lončar, Škorić, Majstorović - Grgić (od 46. Ndockyt), Jugović, Kleinheisler (od 76. Lopa), Talys - Marić, Bočkaj - Mance (od 76. Beljo).
Trener: Ivica Kulešević.

Žuti kartoni: Zirdum (43 - preoštar start), Krstanović (45 - neoprezna igra), Lončar (68 - preoštar start), Liklin (88 - preoštar start), Jeffren (89 - preoštar start).

KRAJ


Osijek nakon ovog kola ima 46 bodova, a Hajduk i Rijeka po 51. Vrijedna pobjeda protiv Lokomotive odmah je malo izgubila na značaju, jer remi u Koprivnici ipak je kiks za Kuleševića i njegove igrače. Međutim, teško im netko može nešto više prigovoriti, dvije teške utakmice koje su igrali prije Koprivnice ostavile su traga na momčadi i došlo je do prije svega energetskog pražnjenja. Možda je Kulešević trebao više mijenjati, ali tko zna kako bi tada utakmica završila.

Slaven može biti zadovoljan jer je i drugu utakmicu u nizu bio dobar i čvrst, te je sačuvao mrežu čistom. Međutim, kad Krstanović ne zabija, Slaven ne pobjeđuje. To je problem koji Stipić mora riješiti. Iako mu treba priznati da mu je momčad značajno iznad razine koju je pokazivala jesenas.

90' - Još tri minute


Sudac Zebec odlučio se za tri minute sudačke nadoknade. Sve je manje šansi da ćemo vidjeti pogodak u Koprivnici. Što je loša vijest za goste...

KOLO PREPUNO UZBUĐENJA


Lijepo je bilo 28. kolo, šteta što završava. Eto, vidjeli smo u tih pet utakmica čak i pet postignutih golova. Daleko je to od nekakvih negativnih rekorda što bi zlobnici sigurno odmah htjeli istaknuti. U 10. kolu prvenstva u sezoni 2015./16. na pet utakmica postignut je - jedan gol. I to ne pravi, Branko Vrgoč zabio je autogol u porazu svog Splita kod Lokomotive. Realno, zadnjih dana kao da smo na festivalu pogodaka.

87' - Jeffren opasno pucao


Utakmica je dosta otvorena, obrambeni blokovi sve teže drže linije, tako da ima puno prostora na terenu. U jednoj polukontri domaćih Jeffren je povukao loptu i onda s 25 metara opasno pucao, ali ipak preko gola.

83' - Osijek napada, ali nije opasan


Osječani sada već stalno napadaju, ali ta inicijativa nije im donijela prilike za pogotke. Domaći se žestoko brane i malo je prostora za goste.

BELJO ODBIO DINAMO


Dion Drena Beljo već je sa 16 godina bio kapetan Cibalije dok je igrala u Trećoj ligi. tada je igrao veznog igrača i bio praktički prvi igrač momčadi. Brzo je prepoznat u Maksimiru, Dinamo mu je nudio odlične uvjete, ali on se odlučio za odlazak u Osijek, s kojim je prije nekoliko dana potpisao profesionalni ugovor. Beljo je visok i jak mladić, odlične tehnike realizacije. Po mnogima bi trebao izrasti u klasnog napadača.

MANCE POSTI 12 UTAKMICA


Antonio Mance najskuplje je pojačanje u povijesti Osijeka, ali u zadnje vrijeme mu baš i ne ide. Ovaj napadač u Koprivnici je odradio 12. uzastopnu prvoligašku utakmicu u kojoj je igrao, a nije zabio pogodak. Zadnji put poentirao je još u listopadu prošle godine. Puno je prošlo...

76 - Ušli Beljo i Lopa


Kulešević odlučno kreće po tri boda, nema više što čekati. Umjesto Mancea koji je ponovno podbacio, posebno u realizaciji, ušao je mladi Dion Drena Beljo, velika osječka nada, visoki centarfor koji ima tek 18 godina. Uz njega je ušao i Lopa umjesto Kleinheislera.

ROĐENJE ŠEGE NA PRVIH 0:0


Prvi put u povijesti Slaven Belupo i Osijek su u HNL-u odigrali utakmicu bez golova 5. kolovoza 2000. godine. Legendarni stratezi Mladen Frančić i Stanko Mršić kuvertirali su remi. Nije tih 0:0 nikoga razveselilo, ali slavilo se zato u Splitu. Tog se dana rodio Michele Šego, napadač Slavena Belupa na posudbi iz Hajduka. Možda ga Stipić ubaci s klupe i prodrma malo sudbinu.

71' - Mance promašio čisti zicer


Najveću priliku na utakmice imao je Antonio Mance. Bočkaj je odlično prošao po desnoj strani, još bolje ubacio, a Mance je potpuno neometano pucao s nekih sedam metara, ali ravno u Ježinu.

66' - Ndockyt opasno pucao


Napokon su i gosti nešto napravili. Najprije je Bočkaj ponovno pucao iz slobodnog udarca, ali ravno u živi zid, odbijenu loptu opalio je Kleinheisler, ali domaći su je igrači nekako odbili u korner. nakon toga Ndockyt (ušao u 48. umjesto Grgića) je sjajno pucao s ruba 16 metara, ali je Ježina sjajno obranio.

TRENER S NOVIM RAZMIŠLJANJEM


Ukupno pet izmjena napravio je Tomislav Stipić u prve dvije utakmice nakon pauze, tri protiv Lokomotive (72., 86. i 90. minuta) u Kupu i dvije protiv Gorice (82. i 89.) u prvenstvu. Malo je razmislio i odlučio promijeniti priču. U prvih sat vremena protiv Osijeka već je na travnjak poslao trojicu novih igrača s klupe. Što će tek biti do isteka 90.?


60' - Stipić mijenja momčad


Rekli smo već da je Glavčić ušao u igru i to u 48. minuti umjesto stopera Zirduma, što je značilo i da gosti prelaze na obranu s četvoricom igrača u zadnjoj liniji. U 60. minuti Jeffren je zamijenio Limu.

55' - Glavčić promašio zicer


Slaven je bolji u nastavku, izgleda konkretnije i sada već niže šanse. U 55. minuti opasno je pucao Lima, a u 58. je Glavčić - koji je ušao u nastavku - bio u sjajnoj prilici, najbolja na utakmici, čak je i dobro pucao, ali je lopta prohujala kraj vratnice.

GRGIĆ ZAIGRAO NAKON 391 DANA


Iako je odradio tek 45 minuta pa ga je u poluvremenu zamijenio Ndockyt, Alen Grgić pamtit će ovu utakmicu. Bila mu je prva koju je odigrao ove sezone, prva nakon 19. svibnja 2019. godine. Dugo je bio ozlijeđen pa ga je Kulešević od početka ove kalendarske godine držao na klupi.

51' - Lončar umalo darivao domaće


Kako je samo Lončar darivao domaće. Poskliznuo se na 20-tak metara od svog gola, ali gotovo uz aut-liniju pa je Krstanović darovanu loptu pokušao odmah prebaciti prema Limi, koji bi bio u čistoj situaciji da je lopta došla do njega. No, nije došla, goste je spasio Škorić.

49' - Bočkaj prvi zaprijetio


Drugo poluvrijeme otvorile su iste postave, a i Osijek je opet taj koji odmah pritišće. U 49. minuti Bočkaj je pucao po vratima, ali domaći su blokirali taj pokušaj pa je lopta završila u korneru nakon kojeg se ništa bitnije nije dogodilo.

MLADI VUKOVARAC BLIZU PREMIJERNOG GOLA


Arijan Brković je 19-godišnji Vukovarac, koji je iz rodnog grada 2015. došao u redove Slavena Belupa. Šesti je najmlađi debitant u prvoligaškoj postavi Farmaceuta, premijeru je sa 17 upisao još prije dvije godine pod Tomislavom Ivkovićem. Danas ovaj mladi veznjak igra svoju desetu prvoligašku utakmicu i nada se premijernom golu. Bio je blizu u prvom dijelu, tko zna što ga čeka u nastavku.

FARMACEUTIMA ZEBEC BAŠ I NE PAŠE


Sudac Mario Zebec, koji dolazi iz Varaždina, u prvenstvu Hrvatske sudio je 15 puta Slavenu Belupu, koji je pak dobio samo dvije od tih utakmica. No posljednju nedavno, 23. studenoga prošle godine golom Krstanovića protiv Lokomotive u Koprivnici. I Osijek je u negativi kad Zebec sudi, ima osam pobjeda, tri remija i 11 poraza na Zebecovim utakmicama. Zasad i dalje nitko ne profitira...

POLUVRIJEME


Solidno poluvrijeme za gledanje, ali domaćin je taj koji ima više razloga za zadovoljstvo. Osijek je imao priliku u 1. minuti i nakon toga Kuleševićevi igrači ništa značajnije nisu napravili. Očito su se jako ispraznili nakon Rijeke i Lokomotive, i to ne samo energetski. Slaven Belupo ponovno je odigrao čvrstu utakmicu s dosta kontrole, što sigurno veseli trenera Stipića. Imao je domaćin i jednu odličnu šansu Brkovića te još neke solidne situacije za pogodak.

36' - Bočkaj iz slobodnjaka pokraj gola


Slobodan udarac s 30-tak metara uvijek je dobra pozicija za Petra Bočkaja. I ovaj put nije to bio loš udarac, ali ipak je lopta otišla otprilike metar od domaćeg gola.

MIRKO MARIĆ LOVI BEŠIREVIĆA


Prvi topnik Osijeka Mirko Marić zabio je do večerašnje utakmice u Koprivnici 42 gola za Osijek u prvenstvu, od kojih šest protiv Slavena Belupa. Na klupskoj ljestvici strijelaca u hrvatskom prvenstvu Marić je na 3. mjestu, a ispred njega je s tri gola više Bakir Beširević. Na vrhu je zasad neuhvatljivi (osim ako Marić ne ostane i sljedeće sezone) Robert Špehar sa 60 golova.

32' - Brković promašio odličnu priliku


Slaven Belupo ukupno i dalje izgleda bolje. Jednu brzu akciju Bogojević je završio ubačajem s desne strane, a Brković je na drugo stativi lijepo primirio loptu i onda iz odlične prilike pucao preko gola.

26' - Bočkaj ubacio, Lončar odlično pucao glavom


Osijek se polako budi, posebno sve aktivniji Bočkaj. sada je izveo korner, ciljao je drugu stativu, stoper Lončar je odlično skočio i pucao glavom, ali malo pokraj gola.

24' - Promašaj Mancea


Osijek igra lošije nego što je bio slučaj protiv Rijeke i Lokomotive. Kao da se momčad energetski malo ispraznila. Ipak, Bočkaj je lijepo ubacio, a Mance se u jako dobroj situaciji loše snašao, probao je pucali lijevom nogom, ali jedva je zahvatio loptu.

22' - Domaćin prijeti


Igrači Slaven Belupa pravi su ipak uhvatili ritam na utakmici pa su Lulić i Bogojević pucali na gostujuća vrata, ali bez prave prijetnje. Pokušao je i Krstanović glavom, ali nije bio precizan.

17' - Dosta rastrgana igra


Nakon što je Mance u prvoj minuti zatresao gredu malo smo toga vidjeli na terenu. Igra je rastrgana, a domaćin se postavio dosta agresivno, ne dozvoljavajući Osijeku da kontrolira posjed lopte. Vidjet ćemo koliko će Slaven izdržati igrati na ovaj način, tako je bilo i protiv Lokomotive pa je momčad nestala u nastavku. protiv Gorice igrali su daleko mirnije i do kraja utakmice kontrolirali ritam u skromnoj utakmici koja je završila 0:0.

13' - Ozljeda Mikulića, ušao Zirdum


Hajdukov stoper na posudbi u Slaven Belupu Božo Mikulić zbog ozljede je već u 13. minuti morao biti zamijenjen, Ušao je Matko Zirdum.

HAT-TRICK BAZINE NA KULEŠEVIĆEVOM DEBIJU U KOPRIVNICI


Trener Osijeka Ivica Kulešević nekad je bio vrlo dobar obrambeni igrač, defenzivac kojeg je bilo bolje zaobići nego s njim ući u duel. Svoju prvu prvoligašku utakmicu u Koprivnici odigrao je 19. studenoga 1997. godine kao igrač Hrvatskog dragovoljca. Mario Bazina bio je nezaustavljiv za igrače Slavena Belupa, zabio je hat-trick u 3:0 pobjedi gostiju. Trener HD-a Ilija Lončarević s Kuleševićem je zatvorio utakmicu. Dvije minute nakon trećeg gola, u 57. minuti, izvadio je napadača Nenu Katulića i ubacio 28-godišnjeg Kuleševića. Iako je Dragovoljac od 47. igrao bez isključenog Spomenka Bošnjaka (u svlačionicu ga je poslao Željko Širić), vratar Vladimir Vasilj utakmicu je završio s čistom mrežom. Zahvaljujući i Kuleševiću.

MINUTA ŠUTNJE ZA PAJU


Uoči utakmice igrači jedne i druge momčadi minutom šutnje odali su počast Stanku Orloviću - Paji. Bivši igrač i trener Slavena prošlog tjedna je izgubio bitku s teškom bolešću, no ostao je u srcima svih Koprivničanaca koji vole nogomet. Orlović je bio osnivač nogometnih veterana NK Romantičara, a dok je mogao, Farmaceute je vjerno pratio na svim domaćim utakmicama.

1' - Mance odmah u gredu


Osječani su odmah u prvom napadu u 19. sekundi pokazali po što su došli u Koprivnicu. Loptu su brzo prenijeli pred vrata gostiju, Mance se sjurio u kazneni prostor i silovitim udarcem pogodio gredu.

SUDAR BIVŠIH ISTRINIH VRATARA


Na vratima večerašnjih suparnika nalaze se dvojica bivših vratara Istre 1961, 31-godišnji rođeni Šibenčanin Antonijo Ježina i 25-godišnji rođeni Riječanin Ivica Ivušić. Ježina je bivši reprezentativac Hrvatske, a Ivušić vratar s položenom Nogometnom akademijom milanskog Intera. Ježina je šesti vratar po broju nastupa za Istru 1961 s 26 utakmica, Ivušić treći s 42. Na vrhu je nenadmašni div iz Pule, danas 42-godišnji Vanja Iveša s čak 130 nastupa.

POMOĆ KLADITELJIMA


Na posljednja tri prvenstvena gostovanja Osijeka u Koprivnici, nijednom se nije dogodilo da obje momčadi postignu pogodak. Na 34 utakmice u kojima je Slaven Belupo u Prvoj HNL bio domaćin Osijeku, 17 puta je prošla opcija "oba daju gol", a 17 puta nije. Pa vi izaberite, omjer nakon večeras više neće biti 50-50.

Osijek u Koprivnicu dolazi kao favorit. Čvrsti favorit. U dvije utakmice nakon pandemijske stanke Osijek je pokazao momčadsku klasu. U Rijeci nije izdržao nakon što je ostao s igračem manje, ali zato je slavio na gostovanju kod Lokomotive. U obje je utakmice 60 minuta izgledao odlično, za klasu bolje od suparnika. Doduše, u obje utakmice je pao u posljednjih pola sata i to je za sada najveći problem koji ima trener Ivica Kulešević.


Slaven Belupo ima komotnu poziciju na tablici. Dovoljno je daleko od borbe za ostanak, a još dalje od moguće borbe za Europu. Trener Stipić stoga može u predstojećih devet utakmica tražiti formulu za neki bolji Slaven u novoj sezoni. Iako i on u tom komibiniranju mora biti pažljiv. Neupitno je Stipić napravio iskorak s ovom momčadi, ali dojam iz tih devet kola bit će jako važan za njegovu trenersku budućnost u Koprivnici.


U posljednjem ogledu ove dvije momčadi igranom u Koprivnici 28. rujna prošle godine, Osijek je slavio s uvjerljivih 4:0.


- Da, ostali su nam neki neraščišćeni računi. Tada su nas dobili, ali to je iza nas. Puno toga se promijenilo kod nas od te utakmice, nastojat ćemo to pokazati i večeras - kaže Bruno Bogojević, jedan od važnijih igrača domaće momčadi.


Osijek pak nema puno kalkulacija uoči utakmice želi li se domoći drugo mjesta na tablici.


- Pobjeda nad Lokomotivom iz prošlog kola dobit će na vrijednosti ako tim osvojenim bodovima priključimo i ove koje želimo osvojiti u Koprivnici. Samo bodovi osvojeni u nizu popravljaju plasman na tablici, a to nam je cilj - jasan je trener Ivica Kulešević.


Kleinheisler se vraća u vezni red gostiju, Grezde i dalje nema, a zbog kartona neće igrati ni Žaper odnosno Silva, dva važna igrača iz udarne postave. Posebno je Silva igrao dobro. Kod domaćih nema Parackog (kartoni), te ozlijeđenog Lovrena.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 20:17