Opet igrač utakmice: Marko Livaja.
 TOM DUBRAVEC/ CROPIX
POGLEDAJTE GOLOVE

Podvig Tramezzanijevog Hajduka, opet zabljesnuo Livajin genij, na kraju je i Toplak urlao od sreće!

Uspjeli su Bijeli u svom naumu, otpisani od većine, u zahuktalom finišu imali su srca i znanja...
Piše: Davor BurazinObjavljeno: 22. svibanj 2021. 19:28

Hajduk je uspio, igrat će u europskom natjecanju 16. godinu zaredom, makar je to ne tako davno izgledalo kao nemoguća misija. Uspjeli su Bijeli u svom naumu, otpisani od većine, zajedno s trenerom Tramezzanijem izveli su pravi podvig. U zahuktalom finišu imali su srca, duše, znanja, kvalitete, moći, hrabrosti…

Kao točka na i došla je utakmica protiv Lokomotive, čitava sezona je stala u tih 90 minuta. Utakmica koju je Hajduk morao dobiti, a kad se nešto mora, poznato je da nije lako. Ipak, Bijeli su to odradili profesionalno, staloženo i bez previše nervoze. Marko Livaja je potvrdio epitet najboljeg igrača HNL-a, njegov pogodak utabao je put prema Europi, dok je njegova asistencija Stipi Biuku dovela Hajduk na cilj.

Gol Livaje za 1:0:

Kad je u svom oproštaju od suđenja Damir Batinić odsvirao kraj, Mario Vušković je vrisnuo od zadovoljstva, hajdukovci su slavili na terenu i pored klupe, dok su igrači Lokomotive čekali rasplet na ostalim terenima da saznaju svoju sudbinu. Nakon nekih pet minuta Samir Toplak je zaurlao od sreće, opet je uspio, opet je ostavio klub u prvoligaškom društvu.

Već u 2. minuti Hajduk je mogao povesti kad je Jairo prošao po desnoj strani i poslao loptu na peterac, gdje je uklizao Umut, ali i Petrak blokirajući Turčina. U tome se najbolje snašao Santini i pokupio loptu, ali u požrtvovnoj intervenciji Petrak, strijelac pobjedničkog pogotka za Lokomotivu na Poljudu 30. siječnja, ozlijedio je desnu nogu. Nakon nekoliko minuta signalizirao je klupi da više ne može nastaviti, srušio se na travnjak i zamijenio ga je Cipetić. Cipetić je zauzeo poziciju desnog beka, a Marić je prešao u sredinu. Santini je u 13. minuti pokazao zavidnu brzinu i prepoznavanje situacije, osjetio je dugu loptu Atanasova i u sprintu stigao prije Jaira raščistiti opasnost.

Hajduk nije žurio i nije pokazivao nervozu, polako je gradio napade, strpljivo čekajući gdje će se otvoriti. Tako je Livaja zaprijetio u 20. minuti, no Osmanković je uspio ući u blok, odbiti loptu, a u nastavku je Vušković opalio iz slobodnog udarca s više od 25 metara. I to je Santini obranio. No, u 29. minuti spasa za Lokomotivu nije bilo, prekrasna akcija Livaje i Jurića okončana je pogotkom.

Gol Biuka za 2:0:

Marko Livaja se još jednom pokazao kao ključni igrač Hajduka, onaj u kojega su sukno i nožice. Da ne kažemo da sve počinje i završava s njime, ipak bi to bilo pretjerano, no Livaja se raspucao i ovo mu je bila peta utakmica u nizu u kojoj je postao strijelac. Pet utakmica, pet pogodaka.

Lokomotiva je u prvom dijelu bila prilično suzdržana, dvaput je s krila ušao Pivarić, dvaput je označen ofsajd, a tek u 45. minuti Šimić je odapeo, ali Simić je tijelom zaustavio loptu, pa je došlo do gužve, koju je Hajduk otklonio izbacivanjem lopte u korner.

U nastavku se dugo ništa nije događalo, Hajduk se postavio oprezno, a Lokomotiva nije imala ideju što napraviti prema naprijed. Tek jedan slabašan udarac Chajije, a kako se gost otvarao, tako su Bijeli sve više ugrožavali Santinija. Jednom Umut, jednom Jurić i onda je bljesnuo genij Livaje i nesvakidašnji talent Biuka za potvrdu pobjede. Umjesto završne nervoze, uslijedilo je olakšanje, rasterećenje, osjećaj sreće…

HAJDUK – LOKOMOTIVA 2:0

SPLIT, POLJUD, BEZ GLEDATELJA. Sudac: Damir Batinić (Osijek). Pomoćnici: Tomas i Šarić. Četvrti sudac: Kulušić. VAR: Vidulin. AVAR: Kezele. Delegat: Matošić. STRIJELCI: 1:0 - Livaja (28), 2:0 - Biuk (82).

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić – Ševelj, Vušković, Simić, Čolina – Jurić, Atanasov – Jairo (od 71. Jakoliš), Livaja (od 90. Barišić), Biuk (od 90. Teklić) – Umut. Trener: Paolo Tramezzani.

LOKOMOTIVA (4-2-3-1): Santini – Marić, Papadopoulos, Osmanković, Čeliković (od 62. Stojković) – Petrak (od 7. Cipetić), Maleš (od 77. Marin) – Chajia (od 62. Aliyu), Kačavenda, Pivarić – Šimić. Trener: Samir Toplak.

ŽUTI KARTONI: Atanasov (32 – povlačenje s leđa), Cipetić (44 – prekršaj), Kačavenda (56 – prekršaj), Papadopoulos (58 – prigovor). CRVENI KARTONI: -. IGRAČ UTAKMICE: Marko Livaja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 17:41