Slavlje Osijeka
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
UOČI VELIKOG DERBIJA

Pogled na derbi iz dva kuta! ‘Zbog domaćinstva dajem Osijeku minimalnu prednost, nek‘ bude 51:49!‘

Dva negdašnja velika igrača procjenjuju vrijednost i izglede sudionika subotnjeg derbija
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. studeni 2020. 10:45

Nakon deset odigranih kola Dinamo je jedini bez poraza u Prvoj HNL, osam pobjeda i dva remija doveli su Plave, uz razliku pogodaka 29:9, na čelo ljestvice. Zagrepčani imaju šest bodova više od drugoplasiranog Osijeka, koji je, pak, u pozitivnom nizu od sedam utakmica, upisali su Osječani šest pobjeda i jedan remi u tom dvomjesečnom razdoblju.

Faktor publike

A u subotu će u Gradskom vrtu Osijek ugostiti Dinamo, bit će to okršaj trenutačno dvije najbolje hrvatske momčadi, prvi dvoboj trenera Zorana Mamića i Nenada Bjelice, nakon Bjeličina naprasnog rastanka s Maksimirom. Tko je u prednosti, tko može prigrliti ulogu favorita, tko je bliže pobjedi? Odgovore su ponudili bivši dinamovac Dražen Besek i nekadašnji igrač Osijeka, Robert Špehar.

Dražen Besek kaže:
- Zbog ove situacije s pandemijom koronavirusa teško je predvidjeti u kakvim će sastavima zaigrati Zagrepčani i Osječani, pa je onda teško i nekome podariti ulogu favorita. K tome, budući da se igra bez publike, ni domaći travnjak ne daje neku veliku prednost - rekao je Besek i nastavio:

- No, činjenica je da se Osijek dolaskom Nenada Bjelice igrački disciplinirao i stabilizirao, sredio je još ranije i financije, pa je to definitivno postao klub koji sad opravdano ima visoke ambicije. Dokaz tome je i pozitivno ozračje u i oko kluba, osjeća se da se stvara nešto veliko i konkurentno da se čak može napasti i Dinamo na tronu. Osijek ima dovoljno kvalitetnu momčad da se sučeli Dinamu, ali o mnogo čimbenika ovisi hoće li se ta kvaliteta i prezentirati kad je najvažnije, u okršaju s izravnim suparnikom. Vidjet ćemo i što će reći testovi na COVID-19, hoće li momčadi biti kompletne...

Budu li kompletne, tko ima bolji roster - Dinamo ili Osijek?
- Dinamo je tu neprijeporno u prednosti, jer ima igrače koji se kvalitetniji, a i znaju se nositi s pritiskom stvaranja rezultata. Kad Plavi, naime, izgube jednu jedinu utakmicu, već se govori i piše o maksimirskoj krizi! Pa su i igrači već svjesni te situacije i naučili su se živjeti s tim. Čak i oni igrači koji dolaze iz druge momčadi i iz juniora, znaju podnijeti taj pritisak. Dinamov problem može biti jedino u angažmanu, ne budu li igrači maksimalno angažirani i motivirani...

Kvalitetan dvoboj

Zašto uopće razgovaramo o angažmanu igrača na utakmicama? Ne bi li trebalo biti normalno da u tih 90 minuta svatko da sve što može?
- Apsolutno se slažem da to ne bi smjela biti tema. Ali, naš je mentalitet takav, pa često o tome govorimo, nerijetko se spominje da su ‘igrači loše ušli u utakmicu’ itd... Možda čak nije toliko problem u samim igračima, nego se gdjekad stvori uoči utakmice ozračje u kojem se drugačije funkcionira, “lako ćemo” ozračje koje odnosi koncentraciju. I dovoljno je da jedan igrač podlegne tom negativnom ozračju, pa da sve ode k vragu i da povuče sa sobom još nekoliko igrača tim lošim pristupom.

Biste li nekome ipak dali ulogu favorita uoči subotnjeg derbija?
- Gledajte, za mene je Dinamo uvijek favorit u Prvoj HNL, protiv bilo koga, bilo kada i bilo gdje! Dinamo je institucija, godinama to dokazuje i potvrđuje. Ali, u svakoj utakmici odlučuju neke potankosti, o kojima ovisi hoće li Plavi i potvrditi tu ulogu favorita. U većini utakmica u tome uspijevaju, a vidjet ćemo kako će biti u Gradskom vrtu. Treba svakako istaknuti da je stabilizacija Osijeka velika stvar za nogomet u Hrvatskoj, Osijek je trenutačno naša druga najbolja momčad i s pravom očekujemo kvalitetan derbi - rekao je Besek.

Serija nije slučajna

A Robert Špehar govori:
- Iako je Dinamo igrački bolji i jači od Osijeka, navijački ću, uoči derbija, ipak dati laganu prednost svom Osijeku! Igra se u Gradskom vrtu, pa neovisno o tome što neće biti navijača, zbog tog domaćinstva dajem Osijeku minimalnu prednost, nek’ bude 51:49 za Osijek! Obje su momčadi u dobroj formi, Dinamo u Europi uspješno igra na rezultat, pa iako nije ponudio spektakularni umjetnički dojam, nakon tri kola drži prvo mjesto u skupini, bez primljenog pogotka. Vodeći je i u Prvoj HNL, ali istaknimo i da Osijek već dva mjeseca ne zna za poraz, a ta serija svakako nije slučajna - govori Špehar i ističe:

- U Osijek je došlo nekoliko novih igrača, trener Bjelica dobro je to posložio i rezultatski sve izgleda sjajno. U tome je sličnost Dinama i Osijeka, rezultat ih prati, ali blještavi umjetnički dojam izostaje, nema tu umiranja u ljepoti i poteza za pljesak. Vidjet ćemo kako će to izgledati u subotu, nadajmo se da neće samo neizvjesnost i oprez obilježiti ovu utakmicu.

Što bi moglo presuditi?
- Odlučivat će nijanse, možda čak i motiv. Ova situacija s obitelji Mamić i trenerom Bjelicom, naime, svakako stvara dodatne tenzije i oba će trenera bit maksimalno motivirani i željet će pobjedu više od svega. Ali, na kraju ipak igraju igrači, a ne treneri, na travnjaku će se sve odlučivati. Dinamo je u komotnijoj situaciji - pobijedi li, pobjeći će Osijeku na čak devet bodova viška, dok bi i u slučaju poraza i dalje ostao na prvom mjestu. S druge, pak, strane, Osječani bi se pobjedom približili Zagrepčanima na samo tri boda i napravili bi prvenstvenu utrku još kako neizvjesnom. I na kraju ću reći onu poznatu frazu, ali doista je tako - tko postigne prvi pogodak, dobit će dodatno samopouzdanje i bit će znatno bliže pobjedi od suparnika - rekao je Špehar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:32