BADELJOVA GENERACIJA

POGLED U PROŠLOST Mini Vatreni su Srbiju 2009. godine maknuli s puta za Euro

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. ožujak 2013. 20:59

Generacija Milana Badelja već se jednom efikasno obračunala s reprezentacijom Srbije . Mlada hrvatska vrsta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo pobijedila je u Varaždinu 13. listopada 2009. rezultatom 3:1, a u uzvratu u Kragujevcu dovoljno je bilo 2:2 za plasman u doigravanje, gdje nažalost, nisu mogli preko Španjolske.

Aktualni srpski izbornik Siniša Mihajlović i te kako se oslanja na igrače koji su u ta dva susreta bili slabiji od Vatrenih, ne samo po rezultatu nego i po igri. U njegovom kadru danas važne uloge imaju Rajković, Fejsa, Ščepović, a pogotovo Tadić, Đuričić, Sulejmani koji su nastupili u ta dva susreta i nešto mlađi Ignjovski, čije je mjesto bili među pričuvama.

U tom naraštaju Srbije bila su i dvojica na koje Mihajlović ovoga časa ne računa, Ljajić iz Fiorentine i Matić iz Benfice. Premda ekipa koju je vodio Dražen Ladić nikad nije slovila kao turbo nadarena, i makar je iz tog sastava jedino Ivan Perišić izborio status prvotimca kod Igora Štimca, Hrvatska je tada bila očigledno jača. Budući da je to uspjelo Kelavi, Vidi, Vrsaljku, Lovrenu, Badelju, Kramariću... imamo dodatan razlog za optimizam da bi i Modrić, Srna, Mandžukić i društvo trebali potvrditi nadmoć.

Mihajlović u Zagrebu neće računati na niti jednog od dvojice srpskih igrača koji su se istaknuli glumeći pucnjavu po hrvatskim gledateljima nakon pogodaka njihove mlade reprezentcije. U Velikoj Gorici to je činio Milan Biševac 2005. godine, a u Varaždinu Nemanja Tomić 2009. godine. Reagirala je i Uefa s kaznom zabrane igranja.

Istina, taj neprimjereni način radovanja kod gola naučili su od Crnogorca Branka Boškovića, koji ga je demonstrirao prvi i to u Kranjčevićevoj ulici 1999. godine.

Većinu utakmica hrvatske reprezentacije dosad su ipak igrale protiv zajedničke selekcije Srbije i Crne Gore. Tako je bilo i na Euru 2004. godine u uzrastu U-21, te u kvalifikacijama 2005. godine. Tada naši nisu imali uspjeha, iako su se kasnije mnogi razvili u velike igrače, u prvom redu Srna, Modrić, Eduardo, Ćorluka, Kranjčar, Babić...

U suparničkim redovima osim spomenutog Biševca, te Ivanovića, Baste, Lazovića... vrlo bitnu ulogu imali su crnogorski nogometaši, u prvom redu Mirko Vučinić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:10