DUJE KLARIC/CROPIX Cropix
EUROPSKO IZDANJE BIJELIH

Pogledajte čudesnu večer Hajduka! Golijada, Vuškovićev potez karijere i Biukova interpretacija - Messija

Veličanstvena pobjeda Bijelih u važnom susretu protiv izravnog konkurenta Gorice u 34. kolu Prve HNL
Piše: Jurica Radić/SNObjavljeno: 12. svibanj 2021. 23:10

HAJDUK - GORICA 4:0 (Vušković 13', Kačaniklić 16', Livaja 23' p., Biuk 39')

HAJDUK (4-2-3-1): Kalinić - Todorović, Vušković, Dimitrov - (od 7. Ševelj), Čolina - Jurić, Fossati - Kačaniklić (od 57. Jairo), Livaja, Biuk (od 74. Ljubičić) - Umut (od 74. Diamantakos)

GORICA (4-2-3-1): Banić - Muhammed (od 46. Doka), Moro, Jovičić, Krizmanić - Babec, Steenvoorden (od 71. Pršir), Hamad (od 71. Lovrić), Nimeli (od 46. Dvorneković, od 88. Mitrović), Špikić - Dieye

SPLIT – Stadion Poljud. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)


Hajduk se ne predaje, dapače, pojačava ritam nastavljajući pritisak na europsku poziciju. U velikom stilu Bijeli su na Poljudu "pomeli" Goricu u najboljoj ovosezonskoj predstavi.

Siniša Oreščanin od Hajduka se oprostio pred dva ljeta debaklom od malteške Gzire, a na splitski stadion vratio se poslije 22 mjeseca u novoj neugodnoj epizodi koju će, zajedno sa svojom momčadi, dugo pamtiti.

Prvom i jedinom pobjedom nad Goricom ove sezone Hajduk je barem dijelom isprao gorak okus u međusobnim dvobojima. No, još uvijek su Bijeli na petom mjestu, a do kraja prvenstva u borbi za Europu imaju još gostovanje u Šibeniku, te domaćinstvo Lokomotivi. Jasno, uz želju za obje pobjede, ide i nada da će Rijeka ili Gorica negdje prosuti bodove. Vrijedi pritom spomenuti kako Bijeli imaju bolji međusobni omjer s Riječanima, ali slabiji s Goricom.

U najljepšoj i najefikasnijoj utakmici Hajduka ove sezone seriju golova otvorio je sjajnim slobodnim udarcem Mario Vušković, ali mladom stoperu show je "ukrao" briljantni Stipe Biuk, talent kakav odavno nije viđen na Poljudu.

Teško je uopće usporediti takvu lakoću driblinga i realizacije Biuka s prethodnicima iz bliske prošlosti. Drukčiji su tipovi igrača bili primjerice Balić, Vlašić, Pašalić, Bradarić i Palaversa, ali nije pretjerano kazati da je prema svemu dosad pokazanom, u Biukovim nogama novi rekordni transfer igrača s Poljuda.

Hajduk je maestralno utakmicu riješio u samo 10 minuta prvog dijela odlučnim i efikasnim nastupom. Svjesni imperativa pobjede hajdukovci su od početka dvoboja žestoko pritisnuli goste, a rezultat takvog pristupa brzo se primijetio na semaforu. Od 13. do 23. postigli su Bijeli tri pogotka, a uz to je Livaja pogodio i vratnicu. Bio je to nogomet za "prste polizati", nogomet za sladokusce s golovima i akcijama jednim ljepšim od drugih. Slobodni udarac Vuškovića, slalom Biuka, dribling Livaje i naposljetku "slalom" Biuka za poker golova na poluvremenu. Uz navedeno, pamti se sjajna akcija Jurića iz 19. minute. Oduzeo je loptu na sredini igrališta, povukao 20-ak metara i zatim desnom vanjskom poput plemenitih veznjaka poslao loptu Livaji koji je s četiri metra "zakucao" u lijevu vratnicu. Hajduk je svoj koridor napada uglavnom gradio preko lijeve strane gdje su prolazili Biuk i Livaja, a puno je problema imao Musa Muhammed. Gorica se cijelo prvo poluvrijeme nije probudila iz stanja šoka, gosti nisu uspjeli složiti suvislu akciju s kojom bi se pokušali vratiti u utakmicu.

Zanimljivo je da su Bijeli imali četiri udarca u okvir u prvom poluvremenu i sva četiri su završila iza leđa čuvara mreže gostiju. S druge strane Gorica je uputila dva udarca prema Kaliniću, ali nijedan nije išao u okvir vrata. Možda će paradoksalno zvučati činjenica da je Gorica imala veći posjed (55-45), ali što znače brojke, što znači posjed bez kreativnosti i realizacije. Hajduk je ovog puta imao te dvije najbitnije karakteristike. Nakon igre u prvom poluvremenu pomislili smo da je za Hajduk šteta što prvenstvo tako brzo završava. S obzirom na to kakva su izdanja Bijeli prikazivali u posljednje vrijeme.

O drugom poluvremenu ne treba trošiti riječi, jer u nastavku igre sve se primirilo. Oreščanin je na odmoru napravio dvije promjene, Tramezzani je nakon 10-ak minuta drugog dijela izvadio Kačaniklića i uveo Jaira. Nakon šest utakmica propuštenih zbog ozljede, ponovno je zaigrao i Kristijan Lovrić. Ušao je s klupe u posljednjih 20 minuta već odlučene, ali nadasve umrtvljene utakmice. Kraj se praktički čekao još od trenutka kada je zabio Biuk. U sudačkoj nadoknadi Moro je autogolom na trenutak dodatno potvrdio svu nemoć Goričana, ali ostalo je ipak 4:0, jer je Pejin zbog zaleđa poništio pogodak.

TIJEK SUSRETA:

KRAJ UTAKMICE NA POLJUDU!

90'+2' - GOOOL!!! Petarda na Poljudu! Jairo je ubacio sa strane, a Moro - u želji da je izbije - skreće loptu u vlastitu mrežu! IPAK NIŠTA OD POGOTKA! Jairo je na početku akcije bio u zaleđu...

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

88' - Posljednja promjena na utakmici. Izlazi Dvorneković koji je ušao na početku drugog poluvremena, čini se zbog ozljede, nastup će upisati Josip Mitrović.

74' - Reagira odmah i Tramezzani. Priliku dobivaju Diamantakos i Jakoliš, izašli su Biuk i Umut.

70' - U igru ulazi Kristijan Lovrić. Oreščanin koristi i posljednje adute. Nedovoljno zaliječeni Lovrić ušao je umjesto Hamada, a u igru će i Pršir umjesto Steenvoordena.

65' - Bez udaraca u okvir gola u drugome poluvremenu. Nakon burne uvertire gledamo uspavanku na Poljudu.

57' - Zatišje na Poljudu, mijenja sada i Tramezzani. Ušao je Jairo umjesto strijelca Kačaniklića.

46' - Oreščanin mijenja taktiku u drugome dijelu. U svlačionici su ostali Muhammed i Nimely, u igri su Albi Doka i Matija Dvorneković.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Uvjerljivo vode Bijeli na kraju prvoga dijela. Obrana Gorice djeluje potpuno pogubljeno, a to je Hajdukova mladost iskoristila u velikoj maniri. Stipe Biuk s nekoliko je poteza još jednom pokazao klasu.

45' - Gorica je u velikim problemima. Sada je Kačaniklić pokušao još jednom, gađao je s poludistance, no samo preko gola.

39' - GOOOL!!! Mladi Biuk je ispremiješao nemoćnu obranu Gorice i zatim s ruba šesnaesterca prekrasno pogodio 'malu mrežicu' za velikih 4:0!

33' - Muhammed Musa propušta iduće kolo protiv Dinama! Oštro je faulirao Čolinu i zasluženo "požutio".

23' - GOOOL!!! Livaja je izborio, a zatim i rutinski realizirao najstrožu kaznu za potpuno zasluženih 3:0!

22' - Jedanaesterac za Hajduk! Livaja je pao u "sendviču" između Jovičića i Muse, a sudac Pejin ekspresno pokazuje na bijelu točku!

19' - Opsada gola Gorice, trese se vratnica! Jurić je uzeo loptu Steenvoordenu i majstorski uposlio Livaju koji s pet metara pogađa vratnicu!

16' - GOOOL!!! 18-godišnji ofenzivac Stipe Biuk prodrmao je obranu Gorice i sjajno uposlio Kačaniklića koji ulazi iz drugog plana i pogađa za 2:0!

13' - GOOOL!!! Strašan pogodak mladog Marija Vuškovića iz slobodnjaka! U maniri najvećih svjetskih majstora 19-godišnji branič s dvadesetak metara iskosa pogađa gornji lijevi kut, a lopta se od vratnice odbija u mrežu! Kakav eurogol...

7' - Nevolje za Tramezzanija. Već u sedmoj minuti izlazi Dimitrov za kojega je u startu bilo upitno hoće li moći zaigrati, mijenja ga 20-godišnji Vicko Ševelj.

1' - Počeo je susret na Poljudu. Glavni sudac je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 02:36