SRDJAN VRANCIC/CROPIX
VELIKA PRILIKA

Pogledajte koliko može zaraditi hrvatski doprvak i zašto se mora biti prvi iza Dinama! Razlika je ogromna

Velika je razlika između osvajanja drugoga ili trećega mjesta, pogotovo ove sezone u Prvoj HNL
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. srpanj 2020. 17:01

Iako ne postoji naslov, ni titula doprvaka, iako se za drugo mjesto ne daje nikakav trofej, kao ni odličja, ipak nije svejedno hoće li netko na prvenstvenoj ljestvici biti drugi ili treći. Posebno ne ove sezone u Prvoj HNL, kad to drugo mjesto donosi i plasman u 2. pretkolo za ulazak u Ligu prvaka.

Velika je, dakle, razlika između osvajanja drugog i trećeg mjesta, a što bi konkretno drugo mjesto značilo za Lokomotivu, pojašnjava izvršni direktor kluba s Kajzerice Dennis Gudasić:

- Najvažnije je što bismo u slučaju osvajanja drugoga mjesta imali dvije prilike u europskim klupskim natjecanjima. Ispadnemo li, naime, u 2. pretkolu Lige prvaka, igrali bismo u 3. pretkolu Europske lige! I bude li sreće prilikom izvlačenja, budući da se do doigravanja igra samo jedna utakmica, imali bismo fantastičnu zgodu ući barem u skupinu Europske lige - kaže Gudasić i nastavlja:

- Nadalje, plasman na drugo mjesto značio bi osjetno bolji rezultat našeg kluba u odnosu na lani, kad smo natjecanje okončali na šestoj poziciji. Istodobno bismo izjednačili i najbolji prvenstveni doseg iz sezone 2012./13. kad smo bili drugi u prvenstvu i igrali smo u finalu Kupa.

A treća vrlo važna potankost leži u spoznaji da bi osvajanjem drugoga mjesta i svi naši igrači dobili na vrijednosti. Za klub poput našeg, koji načelno živi od prodaje igrača, to je svakako iznimno važno. Jasno je i da UEFA više premira utakmice u pretkolima Lige prvaka, nego u pretkolima Europske lige - kaže Gudasić.

Iz sjedišta UEFA-e u Nyonu nema naznaka da će se povećati ili smanjivati nagrade klubovima za nastup u pretkolima u odnosu na prošlu sezonu, pa pogledajmo i kako izgledaju te brojke.

Za nastup u 2. pretkolu Lige prvaka svaki će klub inkasirati 380.000 eura, a za igranje u 3. pretkolu 480.000 eura. Nastup u 2. pretkolu Europske lige donosi 260.000 eura, u 3. pretkolu 280.000 eura, dok bi plasman u doigravanje za Europsku Ligu bio premiran s 300.000 eura.

Za plasman u doigravanje Lige prvaka nema posebnog honorara, jer će klubovi koji ispadnu u tom doigravanju natjecanje nastaviti u skupini Europske lige i na temelju toga zaradit će najmanje 2,9 milijuna eura. A pobjednici tog doigravanja ući će u grupnu fazu Lige prvaka i obogatit će svoju blagajnu za najmanje 15,2 milijuna eura.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 10:39