Kamp Hajduka u Divuljama sad i na kraju projekta
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX/HNK Hajduk
PROJEKT ZA 21. STOLJEĆE

FOTO: Pogledajte malo čudo u Trogiru! Ono što je La Masija za Barcelonu, to će Divulje biti za Hajduk!

Bude li sve išlo po planiranom scenariju, kamp Hajduka mogao bi ugledati svjetlo dana krajem 2022.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. srpanj 2020. 20:30

Hajduk će konačno imati nogometni kamp! Nakon jučerašnjeg pristanka Gradskog vijeća Trogira, na području Divulja, pokraj zračne luke Resnik, Hajduk je dobio zemljište za gradnju nogometnog kampa s pet terena. Trogirski gradski vijećnici jednoglasno su na sjednici Gradskog vijeća usvojili točku 6. dnevnog reda “Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o poslovnoj suradnji s HNK Hajduk”. Usvajanje ove odluke povijesni je dan za Hajduk i trasira put prema izgradnji dugo priželjkivanog nogometnog kampa na lokaciji bivše vojarne u Divuljama.


- Mnogo puta do sada ponavljali smo, i vjerujem da ste svi toga svjesni, kako je gradnja nogometnog kampa Hajdukov kapitalni projekt, naš najvažniji infrastrukturni projekt u 21. stoljeću i čvrsti temelj bez kojeg se klub ne može razvijati i napredovati - kazao je predsjednik Hajduka Marin Brbić nakon odluke Gradskog vijeća Trogira.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Još mnogo etapa

- S izuzetnim ponosom možemo potvrditi da se danas nalazimo na polaznoj točki jedne velike priče na kojoj se dugo i u tišini radilo, a koja će nam osigurati kontinuitet odgoja i proizvodnje elitnih igrača, talentiranih nogometaša i kvalitetnih osoba, što je kroz cijelu povijest krasilo Hrvatski nogometni klub Hajduk. Posebno nam je zadovoljstvo što će budući nogometni kamp niknuti u Trogiru, gradu koji je oduvijek srcem i dušom živio za bijelu boju. Isto tako, iznimno se zahvaljujemo Gradu Trogiru što je prepoznao ovaj trenutak i važnost izgradnje nogometnog kampa te sam siguran pri tom da će i cjelokupna lokalna zajednica ostvariti brojne benefite od naše buduće suradnje. Za kraj ću naglasiti kako ovo nije projekt Marina Brbića, niti bilo kojeg pojedinca koji je bio ili će biti u klubu. Ovo je projekt svih nas, svih hajdukovaca, ovo je projekt Hajdukove budućnosti. Tek smo na početku, pred nama je puno posla, mnogo etapa koje moramo prijeći, ali zajedno ćemo doći do cilja - poručio je Brbić.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX


Nešto kasnije u obilasku zemljišta za budući kamp u Divuljama, Brbić je odgovarao na novinarska pitanja. Prvo je dakako bilo o važnosti kampa.


- Mislim da nije potrebno govoriti o značaju ovog kampa. Puno puta smo kazali da je to najvažniji infrastrukturni projekt kluba u 21. stoljeću. Bez kampa nema napretka Akademije, nema novih Šurjaka, Žungula, danas Čuića, sutra i nekih drugih igrača. Posebno želim zahvaliti gradonačelniku Trogira Anti Biliću koji je odmah na prvom sastanku, kada smo se prvi put sreli, prepoznao projekt i odlučio uskočiti u zajednički vlak. Naravno, Grad Trogir i šira društvena zajednica imat će benefit od svega ovoga - rekao je Brbić, a zatim otkrio kako se razvila ideja o izgradnji kampa u Splitu i okolici. Ideja koja je započeta još u doba Branka Grgića, a realizirat će se gotovo desetljeće i pol kasnije.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX


- Dugo smo tražili, prvo u gradu Splitu, ali, nažalost, u Splitu ne postoji adekvatan prostor. Druga ideja je bila s Kaštelanskim staklenicima, tvrtkom u stečaju koja ima zanimljiv prostor. Puno smo pričali s Denisom Ivanovićem, gradonačelnikom Kaštela, ali ipak smo se morali pomiriti s činjenicom da je to prilično spor i dug proces. Na kraju se otvorila priča s Trogirom, gradonačelnik Kaštela je nazvao gradonačelnika Trogira, dogovorili smo sastanak za sljedeći dan. Sve je išlo velikom brzinom i već na prvom sastanku smo napravili dogovor. Od studenoga prošle godine razgovaramo oko ove lokacije u Divuljama - kazao je Brbić, a gradonačelnik Trogira Ante Bilić detaljno je objasnio kako se kretao proces dolaska Hajduka u Divulje.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX


- Krajem prošle godine nazvao me gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović i rekao da su kod njega gospoda iz Hajduka. Upitao me imam li još sportsku zonu u prostornom planu, ja sam mu rekao da imam. Tako smo počeli. Sljedeći dan dogovoren je sastanak, ubrzo nakon toga i suradnja. Iznimno smo zadovoljni i ponosni što će u gradu Trogiru biti dom nogometnog kampa Hajduka. Sigurno je da je za svakog Trogiranina i Dalmatinca posebno zadovoljstvo, ali i grad Trogir ima određene benefite. Dobit će dodatnu sportsku infrastrukturu, jedan teren za naš nogometni klub, a bit će tu i sportska dvorana, teniski tereni. Oplemenit će se prostor koji sada stoji neiskorišten. To je velika reklama za grad Trogir - rekao je Bilić.

image
Lokacija budućeg sportskog kampa HNK Hajduka koja se nalazu u neposrednoj blizini aerodroma i vojne baze Divulje.
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX


Jedno od najzanimljivijih pitanja jest troškovnik izgradnje. Dakako, pitanje je usmjereno prema predsjedniku Hajduka Brbiću.
- Prve procjene govore o investiciji koja bi trebala biti na razini od 10 milijuna eura, međutim preciznije brojke bi trebali imati kada dođu cjeloviti troškovnici - odgovorio je Brbić.


Kako će namaknuti sredstva, na Poljudu će razmišljati u bliskoj budućnosti. Jer, ma koliko je vijest o kampu razveselila navijače i širu javnost, ipak treba znati da postoje i vremenski rokovi potrebni za pravne i građevinske procese.


- Grad Trogir mora izvršiti prenamjenu. Već u tijeku toga ćemo angažirati ljude da rade na idejnim nacrtima. Očekujemo da bi do kraja iduće godine trebalo doći do građevinske dozvole.

Razvoljna prilika

Bude li sve išlo po planiranom scenariju, budu li dozvole dolazile na vrijeme, a pritom se pribave i financijska sredstva, kamp Hajduka mogao bi ugledati svjetlo dana krajem 2022. odnosno u prvoj polovici 2023. godine.


Što na sve kaže domaća, trogirska strana? Zadovoljstvo pozitivnom odlukom gradskih vijećnika nije krio ni gradonačelnik Bilić.
- U ime građana grada Trogira mogu reći da sam sretan što će Hajduk svoj kamp, svoj drugi dom, imati upravo u našem gradu. Realni smo, razmišljamo održivo i zato je projekt zamišljen realno, fazno i financijski održivo. Ovo nije projekt Ante Bilića i Marina Brbića, ovo je projekt Grada Trogira i Hajduk koji će se razvijati i služiti na korist institucijama koje predstavljamo puno dulje od trajanja naših mandata. Nisam imao niti malo dvojbe da će vijećnici podržati naš sporazum jer tko to u Dalmaciji ne bi htio ovakvu čast, ali i razvojnu priliku od koje i jedni i drugi imamo isključivo korist. Radi se o inicijativi Hajduka koju smo prihvatili i zajedno smo vrlo brzo odradili sve dosadašnje korake, kako između nas, tako i prema državi. U nama će Hajduk imati partnera, a gradske službe po pitanju promjene prostorno planske dokumentacije koja je potrebna za dio projekta, izdavanju dozvola i ostalim koracima bit će maksimalno efikasne tako da planirana dinamika realizacije projekta ne bude ugrožena - kazao je Bilić pa dodao:


- Ovakav sadržaj, na ovoj lokaciji i s nama kao partnerima, preduvjet je za stvaranje sportskog sadržaja bez konkurencije u ovom dijelu Europe. Nakon sporazuma o poslovnoj suradnji koji je prije nešto više od tjedan dana potpisan između NK Trogir i Hajduka ovo danas bih označio bitnom točkom za trogirski nogomet i trogirski sport. Naša djeca i seniori će nakon obnovljenog terena na Batariji dobiti novi teren, dodatne sportske sadržaje i priliku razvijati se uz najbolje što Dalmacija ima. Pred nama je puno posla, ali ovo držim jednim od najvažnijih koraka u novijoj povijesti Hajduka i velikoj prilici za Trogir - zaključio je trogirski gradonačelnik.


Tako je Trogir, grad udaljen 25 kilometara zapadno od Splita, postao mjesto u koje će se za koju godinu preseliti Hajdukov pogon.

Ono što je La Masija za Barcelonu, odnosno Kirkby u budućnosti za Liverpool (preselit će sljedeće godine, posao vrijedan 58 milijuna eura), to bi Divulje trebala biti isto za Hajduk. Još treba riješiti pitanje financiranja, pa će vizija biti kompletirana, ali s obzirom na to da ima vremena dok ne krene izgradnja, bit će i vremena za pronalazak izvora financiranja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:24