DUJE KLARIC/CROPIX
NOVA MISIJA NA POLJUDU

Pogledajte potpuno novo lice - ‘iskusnog Hajduka‘! Tramezzani je s ovom momčadi sve stavio na jedan cilj

Hajduk nakon zimskog mercata ima kadar za dva kolosijeka na svim pozicijama osim na jednoj...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 22. veljača 2021. 14:20

Šest bodova s utakmicom viška je prednost Rijeke. Hajduk se prošlotjednom pobjedom na Rujevici definitivno vratio u igru jer momčad Simona Rožmana uzela je tek dva boda u zadnja tri susreta. Izgubili su Riječani jadranski derbi, a potom remijima protiv Istre i Gorice pokazali da Hajduk nije bez šansi u borbi za četvrtu poziciju koja nosi Europu.


Prije jadranskog derbija Tramezzanijeva momčad bila je u gotovo izgubljenoj poziciji. Da su, primjerice, poraženi napustili Rujevicu, ostali bi na vjerojatno nedostižnih “minus 10” uz dvije utakmice manjka, koje je u tom trenutku imala Rijeka. Ali, mijenja se situacija, Hajduk je u igri za četvrtu poziciju, tim više što su se Bijeli pojačali u odnosu na početak proljeća.

Dodatna dimenzija

Marko Livaja, Marco Fossati i Alex Kačaniklić trebali bi svojim iskustvom ponuditi dodatnu natjecateljsku dimenziju Hajduku. Momčad se ciljano pojačavala igračima koji bi po svom rejtingu zaista trebali biti pojačanja. Kalinić je generacija ‘90., Kačaniklić ‘91., zatim Fossati i Jairo ‘92., Umut i Livaja ‘93., Simić ‘95., sedam je to iskusnih igrača iza kojih su godine igranja u raznim prvoligaškim natjecanjima.


Iskusnim se može smatrati i dokapetan Stanko Jurić, koji u kolovozu puni 25, a njegova generacija je i Marin Jakoliš. Tek godinu dana mlađi je Todorović (‘97.), a među mlade još se mogu ubrajati svi oni koji imaju pravo nastupa za U-21 i niže selekcije poput Nejašmića i Atanasova (generacija ‘99.), Čoline (‘00.) i najmlađeg Vuškovića (‘01.). Na klupi se pojavljuju Teklić (‘99.), Dolček (‘00.), Brnić i Čuić (‘01.), te dojučerašnji juniori Biuk i Ljubičić (‘02.), ali iskusni preuzimaju teret odgovornosti za rezultat, a time i minutažu.


Hajduk je sav ulog stavio na Europu. Jasna je pritom i postavka igre Tramezzanija. Pokazao je u šest proljetnih utakmica koji je njegov glavi kriterij za ulazak u momčad. Obrana, obrana i obrana. Zato je u momčadi bio standardan Jakoliš, a rijetka je minutaža bila za Teklića i Dolčeka. Dva igrača koji plijene potezom, odnosno, brzinom, očito nisu uvjerili Tramezzanija da im je obrana na razini koju može pružiti, primjerice, Jakoliš.


Proljetni Hajduk na pogon iskusnih pojačanja cilja isključivo prema Europi, sve je podređeno rezultatskom cilju. Gyurcso je shodno tome transferiran u Osijek, Kreković poslan na posudbu u Dugopolje. I bez Mije Caktaša, prebačenog u B ekipu, momčad je profilirana po trenerovoj zamisli. Dva krila i klasični centarfor u napadu, sredina napunjena s veznjacima defenzivnih sklonosti i solidnog trkačkog kapaciteta, te na kraju obrana s iskustvom u liku Kalinića i Simića. U takvoj koncepciji svoje mjesto iz pričuve će tražiti Jairo i Diamantakos kao dvije napadačke opcije u ulozi rezervnog rješenja.

Širina kadra

No, i taj detalj potvrđuje da Hajduk ima širinu kadra. Ne samo za prvenstvo, već i za Kup, jer gust će biti raspored kada krenu dvoboji u tom natjecanju i pridodaju im se zaostale utakmice iz prvenstva tijekom ožujka i travnja. Doduše, ostao je Tramezzaniju otvoren desni bok, nije Hajduk pronašao pravu alternaciju za Todorovića, ali na ostalim pozicijama ima kadar za dva kolosijeka. Ima iskustvo, ima brojnost, a posjeduje li i kvalitetu koja će sve to pretočiti u rezultat? Taj odgovor čekamo.

Mogući sastavi Hajduka za proljeće

Postava u formaciji 4-3-2-1:
Kalinić - Todorović, Vušković, Simić, Čolina - Jurić, Fossati, Nejašmić (Atanasov) - Livaja, Kačaniklić - Umut.

Postava u formaciji 3-4-2-1:
Kalinić - Vušković, Simić, Dimitrov - Todorović (Jakoliš), Jurić, Fossati, Čolina - Livaja, Kačaniklić - Umut.

1,20 milijuna eura vrijednost je Kačaniklića prema portalu Transfermarkt
3,00 milijuna eura vrijednost je Livaje prema portalu Transfermarkt
0,40 milijuna eura vrijednost je Fossatija prema portalu Transfermarkt

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 18:43