RONALD GORSIC/CROPIX
VRUĆE LJETO ZA HRVATE

Pogledajte tko čeka Dinamo, Osijek i društvo u Europi! Već u 2. pretkolu težak ždrijeb i ugledna imena

Prvak kreće u 1. kvalifikacijskom kolu LP, a ostala 3 predstavnika u 2. pretkolu Konferencijske lige
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. svibanj 2021. 14:53

Sva tri hrvatska kluba započet će europsku sezonu u drugom pretkolu Konferencijske lige i prve utakmice igrat će 22. srpnja, uzvrati su tjedan dana kasnije. Dakle, svi oni imat će, što se Europe tiče, dva tjedna odmora duže od prvaka, koji u Ligi prvaka kreće od prvog pretkola, 6. ili 7. srpnja. Podsjetimo, u Europskoj konferencijskoj ligi imat ćemo drugoplasiranog i trećeplasiranog iz HNL-a te pobjednika Kupa. Bude li Dinamov prvak i osvoji Kup, treći predstavnik u tom novoformiranom natjecanju neće biti finalist Kupa, Istra 1961, nego četvrtoplasirana momčad u prvenstvu. Krenimo redom.


U drugom pretkolu EKL zaigrat će čak 90 klubova, 35 pobjednika iz prvog pretkola i 55 onih koji startaju u tom drugom pretkolu, među njima i tri hrvatska kluba. Već među momčadima iz prvog pretkola može biti "nagaznih mina", tamo su, recimo, Dundalk, tri slovenske i tri BiH momčadi, Puskas Akademia i Ujpest, Suduva... A već u tom drugom pretkolu sigurni su PAOK, Partizan, BATE Borisov, Molde, Astana, Aberdeen, Rosenborg...

Onda, bit će tu šesta momčad portugalske lige, zasad je to Vitoria Guimaraes, peta momčad Nizozemske, u ovom trenutku Feyenoord, četvrtoplasirani ruski klub, po sadašnjoj ljestvici bio bi to Rubin Kazanj. Zatim bi tu mogao biti Trabzonspor, Anderlecht, tri švicarska kluba, Danci, Austrijanci, još Grka i Ukrajinaca... Teško je u ovom trenutku reći tko bi od naših klubova mogao biti nositelj, a tko to neće biti, naravno da sve ovisi o tome tko će iz ostalih država biti na pozicijama koje vode u drugo pretkolo. Ali, jasno je po trenutno sastavu sudionika da Konferencijska liga nipošto nije lagana šetnja, već da se radi o natjecanju u kojemu će biti dosad jakih, uglednih europskih klubova.


A onda na red dolazi treće pretkolu, u kojemu će se uključiti još po jedan belgijski, nizozemski, ruski, austrijski, ukrajinski, turski i danski klub. Da sada završe prvenstva bili bi to Antwerp, Vitesse, Lokomotiv Moskva, Sturm, Zorja, Galatasaray, Kopenhagen. Teško je reći koji bi od tih klubova ijednom našem klubu bio idealan ždrijeb.


Ako bi i to prošli u ždrijebu zadnjeg pretkola, odnosno play-offa, vrebale bi i velike svjetske momčadi. Recimo, u play-offu Konferencijske lige mogli bi put započeti Liverpool, Borussia Mönchengladbach ili Roma... Eto, Jose Mourinho, završi li sezona u Italiji po sadašnjem stanju, mogao bi opet biti jedan od suparnika nekog hrvatskog kluba. Tu su i Lens i Betis, zatim Pacos de Ferreira...


Priliku da igraju u Konferencijskoj ligi imat će i klubovi koji nisu prošli kvalifikacije Lige prvaka ili Europske lige pa će im ovo biti utješno natjecanje, a nitko trenutno nema zajamčen nastup u skupini ovog natjecanja, svi će klubovi doći kroz izlučne utakmice. U skupinama su 32 mjesta, osam je skupina po četiri kluba. Bez obzira na to što je to nominalno tek treće natjecanje po snazi i da što će Liga prvaka i Europska liga opet uzeti većinu najboljih europskih klubova, atraktivnosti neće nedostajati ni u Konferencijskoj ligi. I ako ijedan hrvatski klub dođe do skupina i osigura europsku jesen, bit će to velik uspjeh u ovakvoj konkurenciji, jer na putu do tog cilja, morat će pobijediti, izbaciti barem jedno ugledno nogometno ime.

Tko trenutačno drži mjesta koja vode u EKL u najjačim europskim ligama

Betis (Španjolska), Liverpool (Engleska), Borussia Mönchengladbach (Njemačka), Roma (Italija), Lens (Francuska), Pacos de Ferreira, Vitoria Guimaraes (Portugal), Lokomotiv Moskva, Rubin Kazan (Rusija), Anderlecht, Oostende (Belgija), Kolos, Desna (Ukrajina), Vitesse (Nizozemska), Galatasaray, Trabzonspor (Turska), LASK (Austrija), FC Kopenhagen (Danska), Hibernian, Aberdeen (Škotska), Sparta Prag, Slovacko (Češka)

Tko se već plasirao u kvalifikacije za LP i mogao bi stajati na putu prvaku Hrvatske

Rangers (Škotska), Slavia Prag (Češka), Omonia (Cipar), Young Boys (Švicarska), Olympiacos (Grčka), Crvena zvezda (Srbija), Malmö (Švedska), Bodo/Glimt (Norveška), Kairat (Kazahstan), Šahtjor Soligorsk (Bjelorusija), Ludogorec (Bugarska), Legia Varšava (Poljska), Ferencvaros (Mađarska), Žalgiris (Litva), Riga (Latvija), Shkendija (Sj. Makedonija), Shamrock Rovers (Irska), HJK Helsinki (Finska), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Hamrun Spartans (Malta), Valur (Island), Budućnost (Crna Gora), Flora (Estonija), HB Torshavn (Farski Otoci)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 20:44