CROPIX
ZANIMANJE POKAZAO I PROSINEČKI

POKAZAO SE KAO PRAVO POJAČANJE NA MAKSIMIRU, A SADA OTKRIVA PLANOVE Dinamov stoper poručio: 'Želio bih jednoga dana igrati za reprezentaciju BiH!'

EMIR DILAVER Dinamov stoper po mnogočemu podsjeća na bivšeg centralnog braniča Vladu Kasala
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 21. kolovoz 2018. 13:58

Razgovarajući prije nekoliko dana s izbornikom Bosne i Hercegovine Robertom Prosinečkim, dotakli smo se i Dinamova srednjeg braniča Emira Dilavera (27). Svojim je dosadašnjim igrama u plavom dresu Dilaver naime pokazao da je istinsko pojačanje, pa smo upitali Prosinečkog je li ga i on zapazio te hoće li ga možda pozvati u nacionalnu vrstu BiH? Dilaver je naime rođen u Tomislavgradu...

- Očito je dobar igrač čim ga je trener Nenad Bjelica doveo sa sobom iz Lecha. Vidim da ga svi hvale, Bjelica mi je samo lijepim riječima govorio o njemu, ali koliko sam upućen, još uvijek nema državljanstvo BiH. Dobije li potrebne dokumente, svakako ćemo ga pozornije pratiti, vrlo je zanimljiv igrač - rekao nam je Prosinečki.

Zagreb, 170818.
Stadion Maksimir.
Prva HNL, Hrvatski telekom 4 kolo, prvenstveni susret Dinamo Osijek.
Na fotografiji: Emir Dilaver.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Dilaver je austrijski državljanin, imao je godinu dana kad je s roditeljima došao u Beč, a u Tomislavgradu mu žive baka i djed. A o državljanstvu BiH kaže:

- Rođen sam u BiH, ali nisam izvadio putovnicu. Kad bih je sad zatražio, morao bih vratiti austrijsko državljanstvo, a to ne želim. Postoji mogućnost dvojnog državljanstva, ali za to bih se morao najprije ispisati iz državljanstva BiH, potom predati zahtjev u Austriji za dvojnim državljanstvom te na kraju podnijeti i novi zahtjev za državljanstvom BiH! A to mi je u ovom trenutku malo komplicirano, jednostavno nemam vremena za rješavanje te papirologije.

Poziv nije došao

Izbornik BiH Robert Prosinečki kaže da ste mu vrlo zanimljiv igrač. A kad to kaže Veliki Žuti, znači da vas ima na radaru.

- Lijepo je to čuti. Ne znam postoji li način da se sve ovo s dobivanjem dvostrukog državljanstva nekako ubrza, možda netko u nogometnom Savezu BiH zna više o tome. Naravno da bih želio igrati za BiH, kako ne bih!

GNK Dinamo (screenshot)

Dilaver je nogomet počeo igrati u bečkoj Austriji, pa je onda otišao u mađarski Ferencvaros, iz kojeg ga je Nenad Bjelica doveo u poljski Lech. I ovoga je ljeta s Bjelicom došao u Dinamo. Igrao je za sve omladinske selekcije Austrije, ali nikad nije dobio poziv za nastup u A reprezentaciji. Nedostaju li vam u karijeri nastupi za reprezentaciju?

- Nisam time opterećen, ali lagao bih kad bih rekao da me to ni najmanje ne boli, malo mi je žao. Uvijek sam davao sve od sebe, mnogi su me hvalili, čekao sam taj poziv, ali nije došao. Bilo bi mi drago zbog obitelji, koja živi u Beču, lijepo bi bilo reći da sam igrao za nacionalnu vrstu - govori Dilaver.

Istaknimo da nas, po načinu igre i ponašanju na travnjaku, ovaj skromni i simpatični mladić itekako podsjeća na - Vladu Kasala (55), bivšeg dinamovca koji je odigrao prve dvije utakmice za reprezentaciju Hrvatske, protiv SAD-a i Rumunjske! Igrao je ovaj srednji branič u Dinamu dvije sezone, došao je iz Osijeka u ljeto 1987. godine i ostavio dubok trag zbog svog poštenog, profesionalnog i borbenog pristupa - za njega nije bilo izgubljene lopte, nitko se pokraj Kasala baš i nije naigrao. Oštar i beskompromisan, Kasalo je bio strah i trepet napadačima u bivšoj državi.

- Sviđa mi se ovaj novi Dinamo, bit će još bolji - rekao nam je Kasalo.

Pošten pristup

Maksimirom je prošao niz stopera u ovih 29 godina, od vašeg odlaska u Nürnberg, ali nitko nas nije podsjetio na vas poput Dilavera! Kakav je vaš dojam o novom srednjem braniču Plavih?

- Drago mi je da ste vi rekli da ima nešto “moje”, jer teško je govoriti o sebi. Gledajući ga, po mnogočemu me podsjeća na moje igračke dane. Ima potrebnu dozu pozitivne arogancije, drskosti, čak i bezobrazluka na terenu, agresivan je, srčan, krasi ga maksimalno pošten pristup, odgovoran je... E sad, zanima me može li takav biti i na višoj razini, dakle u europskim natjecanjima. Ja sam igrao u ligi bivše države, koja je onda bila strahovito jaka i uz bok najboljim europskim ligama. Nadam se da je Dilaver pokazao samo dio svog potencijala te da će i u Europi pokazati da je vrhunski stoper - smatra Kasalo.

A kad smo mu prenijeli Kasalove komplimente, Dilaver je rekao:

- Vrlo mi je drago što je Kasalo to rekao za mene. Čuo sam da je bio odličan igrač i počašćen sam što me uspoređuju s njim. Dajem sve od sebe na svakoj utakmici, pokušavam uvijek biti što bolji i tako će biti sve dok budem igrao nogomet - kaže Dilaver.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 22:14