DUJE KLARIC/CROPIX
U BORBU ZA NASLOV

Poljud bi moglo napustiti 17 igrača?! Slijedi totalna čistka u Hajduku, pogledajte popis i plan za ljeto

Tek kad se upute pozdravi igračima koji će otići, moći će se vidjeti koje su opcije za dovođenja.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. travanj 2021. 15:12

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius najavio je veliku rekonstrukciju momčadi Hajduka ovog ljeta. Pritom je Litavac na čelu struke Bijelih naglasio “nije jedan, nego više igrača”. Koliko to igrača treba Hajduku za rekonstrukciju momčadi delikatno je pitanje i nema jednoznačan odgovor.

Splićani su u financijskoj situaciji gdje nemaju mogućnost lagano posegnuti u blagajnu i kupiti sve što im treba da bi se iduće sezone borili za naslov prvaka u HNL-u. Zato će kupovina primarno ovisiti o tome što će Hajduk prodati.

Kada se govori o tome tko bi ovog ljeta mogao otići s Poljuda, u ozbiljnoj konkurenciji nalazi se čak 17 igrača po tri osnove. Prva je prodaja, segment u kojem Bijeli puno očekuju primarno od mladih reprezentativaca Vuškovića i Čoline, za koje postoji ozbiljan interes na tržištu, a potom i od njihovog suigrača Nejašmića. Nakon terceta mladih na red dolaze igrači od kojih bi Hajduk pokušao zaradati prodajom dok nisu ušli u zadnju godinu ugovora na Poljudu. U tu kategoriju ulaze Jairo, Jurić, Eduok, Posavec, Jakoliš i Teklić. Treća kategorija su igrači koji su posuđeni u Hajduk, a osim vratara Kalinića zasad se još klub nije izjasnio s kime želi produljiti suradnju. Vjerojatno s Fossatijem, ali kao i u slučaju Kalinića, ne odlučuje Hajduk sam, nego mora pričekati kakav je stav klubova igrača Aston Ville i Monze. U četvrtoj kategoriji su igrači kojima istječu ugovori. Od trojice Hajduk želi zadržati Livaju, no pitanje je kakve će biti ljetne želje i ambicije 27-godišnjeg napadača.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Poslije nabrojenih mogućih odlazaka, jasnija je i slika o tome što će trebati Bijelima glede novih angažmana ovog ljeta. Dovođenja će primarno ovisiti o odlascima, odnosno, ostancima kada je riječ o igračima poput Kalinića i Livaje. Ono što Bijelima bezuvjetno treba jest desni bek, još jedan stoper i centarfor. Bez obzira tko će otići, a tko doći, na te tri pozicije sigurno trebaju pojačanja. Potom slijede angažmani koji počinju s “ako ode...”. Dakle, ukoliko odu Vušković i Čolina, trebaju Bijelima još jedan stoper i lijevi bek. Ako ne zadrže Fossatija ili ode Nejašmić, eventualno Teklić, možda čak i Jurić kojemu ugovor istječe u ljeto 2022. godine, onda je logično da Hajduk uzme još barem jednog veznjaka. I onda dolazimo do napadača, gdje će se tražiti najmanje jedan, a moguće i dva dolaska. Koliko smo mogućih pojačanja nabrojili? Čak devet! Ali, jasno, cijeloj priči oko angažmana novih igrača finu glazuru ponudit će trener koji povede Bijele u novu sezonu. Tramezzani ili netko drugi, više ćemo znati shodno ostvarenom rezultatu, igri i razvoju igrača.

Puno je pitanja, kalkulacija, ali razvidno je da će Hajduku trebati barem pet do šest novih lica u svlačionici. Bude li i devet, značit će da je klub imao novca realizirati još jaču ambiciju. Ali, rekonstrukcija će morati biti brojna. Drukčije nema zaokreta ni uzlazne putanje...

POTREBA PO POZICIJAMA

VRATAR: Nije potreba, jer ako ode Kalinić, onda ostaje Posavec, a ostankom Kalinića nema promjena u odnosu na aktualno stanje.

OBRANA: Desni bek je imperativ, a odlaskom Vuškovića i vjerojatno Mujakića trebat će najmanje još jedan stoper, ako ne i dvojica.

VEZA: Ostane li Fossati tražit će se još jedan iskusni vezni ofenzivnih karakteristika koji bi se nadopunjavao s Talijanom kao prvi defenzivcem.

NAPAD: Primarno se želi centarfor, klasična devetka na koju bi se naslanjala igra Bijelih, uz kojeg bi se “kalili” projekti kluba Biuk i Ljubičić.

TKO BI SVE MOGAO OTIĆI

Mario Vušković(prodaja)
David Čolina(prodaja)
Jairo (prodaja)
Josip Posavec (prodaja)
Samuel Eduok (prodaja)
Darko Nejašmić (prodaja)
Stanko Jurić (prodaja)
Tonio Teklić (prodaja)
Marin Jakoliš (prodaja)
Darko Todorović (posuđen)
Umut Nayir (posuđen)
Lovre Kalinić (posuđen)
Nihad Mujakić (posuđen)
Marco Fossati (posuđen)
Marko Livaja (istek ugovora)
Mijo Caktaš (istek ugovora)
Bassel Jradi (istek ugovora)

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
24. travanj 2024 09:43