VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
NE IDE MU

Poljud mu je pljeskao iz dva razloga, a nakon toga je na 20 utakmica zabio samo jednom. Kako dalje?

Imali su iz Hajduka za njega dvije višemilijunske ponude. Žale li sada što ga se nije prodalo?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. prosinac 2020. 13:11

Jedan pogodak i tri asistencije u devet prvenstvenih utakmica. Bila bi to sjajna statistika za nekog mlađeg igrača, ali za Jaira je vrlo skromno. Kao dvojka u indeksu, tek toliko da bude prolazno. Međutim, nije to ocjena koja bi zadovoljila igrača koji je dvaput ove godine na stolu imao milijunske ponude. Ili preciznije rečeno, Hajduk je dvaput mogao utržiti Brazilca za milijune eura.

Mogao je Jaira prodati početkom godine u Kazahstan, a potom i Dinamu ove jeseni. Ali nijedan se transfer nije ostvario. Ponuda Dinama dogodila se nekoliko tjedana prije dolaska Jakobušića na drugi kat Poljuda.

- Da sam bio u klubu, drukčije bismo o tome razgovarali. Jairo nije prodan u Dinamo zato što predsjednik najprije mora nekoga pitati za to - kazao je Jakobušić o potencijalnom transferu Jaira.

Kako nam ovaj put nije namjera baviti se načinom funkcioniranja kluba, fokusirat ćemo se na tržišni potencijal Jaira. Nadzorni odbor Hajduka odbio je ponudu Dinama vrijednu 2,7 milijuna eura. Zvučalo je nestvarno, predimenzionirano. Komentiralo se kako Dinamo preko ponude za Jaira pokazuje “mišiće” Hajduku. Demonstrira moć na svim razinama. Ali, sve je to na kraju ostala prazna priča, jer transfer se nije realizirao. No, sa svakom novom ponudom Jairo sve više tone. Već dulje vrijeme ne pruža igre na razini onih koje je prikazivao prije dolaska prve ponude.

Sve se promijenilo

Što se dogodilo sa Jairom?

Do ponude Kairata, kazahstanskog prvoligaša koji je u veljači ove godine nudio 2,3 milijuna eura za Brazilca, Jairo je bio jedan od ključnih igrača Hajduka. Ne samo po znanju, već i po učinku. Do zimske stanke imao je sedam zgoditaka na svom kontu, reklo bi se njegov prosjek. Jer, prve sezone zabio je 13 zgoditaka za Bijele. Uz to je osvojio srca navijača, pokazao da ima golgeterski instinkt, ali i momčadsku suradnju. Nije posustao ni prošle jeseni.

image
Jairo
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Jairo je taj koji jedini od napadača zadovoljava kriterij. Trči, bori se, zabija i asistira - kazao nam je u studenome prošle godine, Zlatko Vujović, inače strogi kritičar špica Bijelih.

Ali, sve se promijenilo početkom godine. Nakon ponude Kairata zabio je dva pogotka Gorici u “teniskih” 6:0. Pljeskao je Poljud Jairu, ne samo zbog golova, nego i zbog činjenice da nije prihvatio ponudu iz Kazahstana.

- U Splitu mi je odlično, s Hajdukom sam se dogovorio da je najbolje ostati ovdje - ushićeno je pričao Jairo krajem veljače.

Devet mjeseci kasnije i dalje je u Hajduku, ali od tog razgovora i utakmice s Goricom zabio je tek jedan zgoditak. A odigrao je 20 HNL utakmica! Premalo, zaista premalo za takvu klasu. Neće pritom sliku uljepšati ni činjenica da u istom razdoblju ima šest asistencija. Skroman je to učinak za igrača poput Jaira. Špice koji može i mora puno više. Prošlu sezonu je završio u skromnoj maniri, a u novoj sezoni je nastavio gdje je stao prošlog proljeća.w Jairo u nekom svom filmu, samozatajan, ni blizu nekadašnjeg učinka. Devet utakmica za jedan zgoditak u sezoni 2020./21. I to Osijeku u Gradskom vrtu. Na Poljudu nije zabio od veljače. Nije to Jairo na kakvog smo navikli u Hajduku, ali očito je da su milijunske ponude ostavile traga na 28-godišnjem Brazilcu. Otkada su ponude počele dolaziti na njegovu poljudsku adresu, nije to ni sjena igrača koji je oduševljavao navijače u sezoni i pol kada je postigao ukupno 22 zgoditka. I potom nenadano stao od veljače. Nije uspio niti iz jedanaesterca u Velikoj Gorici početkom listopada.

Međutim, čak i sa skromnim Jairom, i to blago rečeno ‘skromnim’, Hajduk je ušao u mini seriju dobrih rezultata. Na krilima zgoditaka i asistencija kapetana Caktaša, odnosno širokog izbora igrača. Možete zamisliti koliko je velik prostor za napredak Hajduka kada tri napadača stranca nisu zabili u protekla dva mjeseca. Gyurcso je iz terceta zadnji poentirao, Varaždinu krajem rujna na Poljudu, a Jairo i Diamantakos još u kolovozu. Tri špice od kojih se očekuju velika djela nisu među strijelcima više od 60 dana!

Dribling i šut

Najveći potencijal za povratak u napadačkom tercetu svakako je Jairo, drži i Mate Bilić, nekoć devetka Bijelih i reprezentativac Hrvatske.

- Jairo je igrač prevage, ubojit jedan na jedan. Ima dribling, ima šut i odličan ulaz s krilne pozicije. Kriza? Svatko prolazi krize, ali i izlazi iz krize. Iskusan je igrač, znat će pronaći pravi put i ne treba oko Jaira dvojiti. Svi su mu treneri vjerovali u Hajduku i uvjeren sam da može puno više. Da, Jairo je Hajdukov najveći potencijal za napredak u napadačkoj liniji - kazao nam je Mate Bilić.

Krilni napadač s Hajdukom ima ugovor do ljeta 2022. Još godinu i pol je u bijelom dresu, a Hajduk nije prihvatio dvije ponude za unosnu prodaju. O trećoj, kada dođe, morat će ozbiljno razmisliti.

- Ne treba trenutno razmišljati o ponudi za Jaira, već isključivo se koncentrirati na njegovu igru. Doći će trenutak za prodaju, jer Jairo ima klasu - poručio je Bilić.

Bez kalendara nakon 45 godina

Za 2021. godinu nema klupskog kalendara Hajduka. Odluka predsjednika Jakobušića motivirana je isključivo fokusom na prvu momčad.
- Od sada više nema koncentracije na razne medijske i ostale projekte. U svemu smo jako dobri, osim u onome što nam je osnovno, a to je rezultat prve momčadi - kazao je Jakobušić na startu mandata.
Shodno izrečenom, sve je predsjednik stavio u drugi plan. I projekt Hajduk Digital koji je predstavljao svojevrsnu preteču klupske televizije. U prvom planu je prva momčad, a sve ostalo u sjeni. Tako je i kalendar nakon 45 uzastopnih godina ispao iz programa. Istina je da su proteklih sezona Splićani imali velikih problema pa su morali “rezati” slike bivših trenera, umetati fotografije novih, jer nisu ni tiskare mogle pratiti brzinu kojom su se mijenjali treneri na klupi Hajduka. Ali, ipak je klupski kalendar bio svjedok povijesti Bijelih što će ovaj put izostati i kao prigodni božićno-novogodišnji poklon. Bit će zanimljivo vidjeti kakav će odjek kod navijača imati ova odluka, jer unatoč svim problemima koje su u izradi kalendara zadnjih godina donosile promjene trenera u kasnu jesen, ipak se kalendar doživljavao kao posebni, izdvojeni fragment klupskog života. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 15:42