foto: Nikola Vilic / CROPIX
POTRESI U SPLITU

POLJUD U TOTALNOM KOLAPSU Najveći dioničar i sponzor pobjegao iz Nadzornog odbora: 'Netko očito želi preuzeti klub...'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. travanj 2016. 17:01

Krah načina vođenja kluba, baš kako sam u više navrata ocijenio posljednja događanja u Hajduku, tako su Tomislav i Zoran Mamić, kao najveći mali dioničari opisali stanje u Poljudu poslije prevrata u Nadzornom odboru što je rezultiralo najprije smjenom predsjednika uprave Marina Brbića, a zatim i neopozivim ostavkama čelnika Nadzornog odbora Ljube Pavasovića Viskovića, sportskog direktora Gorana Vučevića, te rukovoditelja omladinskog pogona Srđana Andrića.

Tomislav Mamić, vlasnik trgovačkog lanca Tommy, praktično s 25 posto udjela najveći dioničar Hajduka (grad je većinski vlasnik s 53 posto paketa) zajedno sa sinom Zoranom, dopredsjednikom Nadzornog odbora održali su pred novinarima pravu lekciju ne samo petorici „prevratnika“, nego i gradonačelniku Ivi Baldasaru kao i rukovodstvu udruge Naš Hajduk. Dakle, poslije Ljube Pavasovića Viskovića još dva člana Nadzornog odbora Zoran Mamić i Jako Andabak odlučili su napustiti svoja mjesta i prepustiti ih udruzi Naš Hajduk.

- Nismo imali saznanja što se priprema – rekao je Tomislav Mamić. Bilo bi korektno da su najavili svoja stajališta, da su svoja stajališta objasnili, da su pred Brbića postavili određene zahtjeva. Prevrat je proveden pod plaštem demokratskog odlučivanja, ali mi moram objaviti naše mišljenje proveden, ali su to štetne odluke. Osnovno je da su smjenu Brbića, koje su izazvale druge ostavke oni pripremali od prvog dana. A sad se vidi da su u sve ušli nepripremljeni.

Splitski Mamići su se začudili kako i zašto se predstavnici grada kao većinskog vlasnika distanciraju od svih događaja, kao i lideri udruge Naš Hajduka.

-Ne vidim ništa dobro u ovim potezima koja su se dogodila, jednako tako ne može se sve pravdati demokracijom. Pokazuje se kao problem način izbora ljudi u nadzorni odbor, koji su kriteriji za izbor, koje su reference izabranih, koje su njihove kompetencije.

A posebna je muka glede prava na odlučivanje, to jest ovlasti predsjednika, točnije prava uprave. Tako je Zoran Mamić objasnio da su u proteklih pet mjeseci imali čak 57 sastanaka pa se odlučivalo o doslovno nevažnim detaljima, kao na primjer hoće li se s nekim navodno talentiranim kadetom Krečkovićem potpisati stipendijski ili profesionalni ugovor. Zaista je apsurdno da se dogodilo nadglasavanje oko potpisa novog ugovora s Nikolom Vlašićem (6:3).

-To što se sad radi čista je improvizacija, imenuje se privremenog predsjednika, privremenog sportskog direktora. Vidi se da im je jedni cilj bio preuzimanje vlasti u klubu, pa su požurili, željeli preduhitriti eventualno neke pozitivne akcije. Možemo imati primjedbi na svačiji rad, ali nije se smjelo na ovaj način slomiti osovinu kluba Pavasović Visković, Brbić, Vučević.

Tommy ne želi ugroziti Hajduka povlaćenjem sponzorstva, Mamići su se vezali uz Hajduka, njihova tvrtka koja je najmoćnija u Dalmaciji, značajna u državi našla je svoj interes u financiranju kluba. Tomislav Mamić je priznao da je zamišljao, pa i planirao da njegova tvrtka postani većinski vlasnik Hajduka od čega je definitivno odustao kad je dobio nepomirljiva saznanja iz kruga Torcide, ali i udruge Naš Hajduka kako oni nikako ne dozvoljavaju takvu soluciju.

-Štetu je u ovom trenutku teško procijeniti – zaključio je Tomislav Mamić. Kad se dogodilo tako vulgarno preglasavanje odlučili smo Andabaka i mi da ne želimo biti fikus, da nećemo dozvoliti manipulacije i zato dižemo ruke od svega. Prepuštamo udruzi Naš Hajduka da izaberu nove članove nadzora.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 18:38