MARKO TODOROV/CROPIX
PRVA SUTKINJA

Položila ispit i ispisala povijest: ‘Želim stalno suditi HNL i Europu! Javio mi se i šef sudaca Uefe...‘

‘Primam podršku sa svih strana, posebno mi je drago da mi je pomagala žena, i to s iskustvom.‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. rujan 2021. 18:23

Ivana Martinčić (36) probila je led, a Hrvatska je ušla u uski krug zemalja u kojima je žena bila glavni sudac muške prvoligaške utakmice. Sutkinja iz Koprivnice odradila je posao vrlo solidno, posebno ako znamo da je utakmicu zbog povijesnog trenutka dočekala pod velikim pritiskom. Kod 11-erca je bila blizu, pokazala je da dobro raspoznaje prekršaje od muških startova, uvijek je bila tamo gdje je trebala biti što ukazuje da je tjelesno odlično pripremljena. Nedostaje joj još malo čvrstine u odlukama, ali i ona će doći s utakmicama. Nema sumnje da je Ivana Martinčić sposobna u kontinuitetu suditi muške prvoligaške utakmice.

Koliko vam je bilo teško u pripremi za utakmicu zbog tog pritiska koji ste kao prva žena koja u ulozi glavnog suca sudi HNL morali istrpjeti?

- Koliko god se trudila biti mirna, ipak je to bio veliki dan za mene. Pripremala sam se kao za svaku utakmicu sa svojim timom koji mi je bio podrška, kako prije, tako i za vrijeme utakmice. Najveći pritisak je bio opravdati ukazano povjerenje Izvršnog odbora HNS, sudačkog povjerenika gospodina Novaka i Sudačke komisije.

Tko vam se sve javio, dao podršku uoči utakmice?

- Stvarno sam primila puno poruka podrške sa svih strana, od kolegica sutkinja i sudaca iz Hrvatske, isto tako i kolegica sutkinja i sudaca iz Europe. Ne mogu ne spomenuti poruku podrške od Predsjednika sudačke komisije UEFA-e gospodina Rossetija, kao i od naše "šefice" sutkinja UEFA-e, Dagmar Damkove.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Kako je bilo na samoj utakmici, jeste li zadovoljni sa suđenjem?

- Sama utakmica protekla je normalno, maksimalno korektno. Igrači su poštivali moje odluke, a ja sam se, zajedno sa svojim timom, trudila odraditi posao na najbolji mogući način. Ukupno sam zadovoljna.

Koliko je drugačije suditi Drugu ligu u odnosu na Prvu?

- Iskreno, o tome nisam razmišljala, jer svaka je utakmica za mene izazov i želim je odsuditi najbolje što mogu. Mogu reći da se u Prvoj ligi ipak igra brže i tehnički bolje, ali pravila su za sve lige ista.

Komunicirate li s muškim kolegama, daju li vam podršku?

- Naravno da komuniciramo, razmjenjujemo dojmove nakon odrađenih utakmica. Do sada sam bila na Prvoj HNL samo četvrta i tu sam puno mogla naučiti od iskusnijih kolega. Uvijek je dobro znati taktiku timova, nekog izrazito brzog igrača na kojeg trebam obratiti pažnju, ali isti tako i na igrača koji može daleko ubaciti loptu iz ubacivanja. To su sve sitnice koje mogu pomoći da se utakmica odradi što bolje.

Što vam kažu kolegice sutkinje?

- Sve su mi dale podršku prije utakmice, jer su i one svjesne da sam i njima na jedan način otvorila vrata. Do sada je samo Sanja Rođak-Karšić bila kao pomoćni sudac na Prvoj HNL, a evo u Gorici smo zajedno odradile utakmicu. Hvala Sudačkoj komisiji što su mi dali Sanju da mi bude podrška, jer je ipak ona bila prva ženska sutkinja koja je prošla prvoligaške utakmice i prošla je sav taj pritisak, baš kao i ja sada.

Što vam je rekao Bruno Marić nakon utakmice?

- Predsjednik Marić je bio sretan i zadovoljan i rekao je da uopće nije sumnjao u moju izvedbu, jer on se već i ranije zalagao da dobijem priliku u prvoligaškoj utakmici.

image
MARKO TODOROV/CROPIX Cropix

Vjerujete li da možete biti stalni HNL sudac? I da možete doći na europsku listu, što je Marić najavio?

- Naravno da vjerujem i to želim. Sve ono što Komisija traži od muških kolega, od fizičke spreme do poznavanje Pravila nogometne igre, ja također mogu položiti. E sad, koliko će to biti utakmica? O tome ćemo pričati na kraju sezone. Sada je najbitnije da je led probijen i da je prva službena utakmica završena bez repova. Što se tiče Europske liste, ja sam FIFA sutkinja od 2014., a od 2019. sam u Elitnoj skupini sutkinja. Na žalost, u Europi nema puno zemalja koje imaju sutkinje da sude na muškom najvišem stupnju natjecanja u svojoj zemlji, ali one koje sude redovito (Frapart, Monzul) dobile su priliku od UEFA-e da sude i muške europske utakmice. Tako da se i ja nadam da ću u budućnosti dobiti tu priliku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 18:49