Mislav Oršić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
Intervju za SN

Ponajbolji dinamovac o novoj sezoni, pojačanjima i velikom izazovu: ‘Nikako nisam htio protiv njih‘

Jedan od najboljih nogometaša hrvatskog prvaka uoči zahtjevne sezone koja čeka maksimirski klub
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 17. kolovoz 2020. 22:41

Jedan od onih čiji se doprinos na Dinamovom putu prema Ligi prvaka posebno očekuje jest i Mislav Oršić. Ponajbolji igrač protekle europske jeseni, igrač koji je zabio tri gola Atalanti, izludio Šahtar u Harkivu, igrač koji je došao i do reprezentativnog dresa, ovog je proljeća ipak vozio u ‘nižoj brzini’. Nije to bio onaj razigrani, neuhvatljivi, efikasni Oršić, no, nije niti Dinamo u završnici sezone bio uvjerljiv.

Nije nam trebalo ono

U nedjelju starta nova sezona, utakmicom protiv Lokomotive, pa se u Maksimiru nadaju da će ta nova sezona krenuti na stari način, dobrim igrama, pobjedama i - s Oršićem u lanjskoj formi.

- S obzirom da je pauza bila kratka, nemam baš neki osjećaj da počinje nešto novo. Specifična su vremena, pa je takva bila i priprema. Malo smo odmorili, pa odmah krenuli trenirati za sve što nas čeka. Fizički se dobro osjećam i vjerujem da ću odmah biti na razini koju očekujem - rekao je Oršić.

Vjeruje li da se momčad nakon turbulentne završnice ipak resetirala?
- Vjerujem da je. Nije nam trebao onakav kraj sezone, koja je po svojim rezultatima trebala biti jedna od najboljih u novijoj povijesti, ali ako se već trebala dogoditi ta crna rupa, dogodila se u najboljem trenutku kada smo već riješili borbu za naslov. Treba izvući pouke iz svega toga i idemo ponoviti priču od prošle godine.

image
Mislav Oršić
GORAN MEHKEK/CROPIX

Kakvu sezonu možemo očekivati od Oršića, može li ponoviti onu lanjsku jesen?
- Vjerujem da mogu. Fizički sam spreman, ozljede me zaobilaze i nemam prepreka pred sobom. Puno se tu stvari mora poklopiti, ali duboko u sebi vjerujem da lanjska jesen nije najbolje što mogu i da ću to pokazati u sezoni koja slijedi.

Što je razlog slabijih proljetnih igara? Mislimo, njegovih?
- A puno toga. Akumulirani umor, mentalno pražnjenje nakon zaista sjajne jeseni, pa potom ta situacija oko pandemije i neizvjesnost koja je bila prisutna tih dana. Vjerojatno sve nabrojano ima dio ‘zasluga’ za nešto slabije predstave. Ipak, to je iza mene i gledam samo naprijed.

Povjerenje u agenta

Čitavo se, pak, vrijeme priča o njegovom mogućem odlasku, spominjao se čak i transfer u Bilićev WBA. Kako se nosi s tim pričama?

- Da sam mlađi, vjerojatno bi mi glava bila u oblacima. Ipak, iskustvo čini svoje i čvrsto sam na zemlji. Zapravo se uopće ne osvrćem na takve glasine, jer znam da ću imati sve informacije kada neka priča bude ozbiljna. O tome se brine moj agent u kojeg imam puno povjerenje. Da sada razmišljam o transferu, ne bih se mogao koncentrirati na ono što me čeka u Dinamu.
Što mu prolazi kroz glavu kad vidi Atalantu na korak do polufinala Lige prvaka, Šahtar u polufinalu Europske lige, Manchester City kao jednog od glavnih favorita za europski naslov? Javlja li se tuga što je Dinamo bio tako blizu prolaska takve skupine ili ipak prevladava ponos?

image
Mislav Oršić
DAMIR KRAJAC/CROPIX

- Moraš biti ponosan. Pogledajte te klubove i te rezultate. Pa Atalanta je bila pet minuta od prolaza protiv PSG-a, a mi smo je u Maksimiru dobili 4:0. Sa Šahtarom smo bili u egalu, usudio bih se reći da smo bili i bolji u te dvije utakmice i da je samo nesreća kriva što nismo izvukli više, a oni igraju polufinale Europske lige. City je svijet za sebe, a opet se nismo osramotili u tim utakmicama iako su nam mnogi to predviđali. Ma, samo ponos.

Sad je na novom putu prema Ligi prvaka ždrijeb donio, vjerojatno, Cluj? Nije idealno, pogotovo jer se igra samo jedna utakmica?

- Nikako nisam htio igrati protiv Cluja, jer sam ga pratio lani i znam da se radi o ozbiljnoj momčadi koja može svakome napraviti probleme. Međutim, čitam da su i oni pod svaku cijeni htjeli izbjeći nas, što dovoljno govori o reputaciji koju ima Dinamo. Bit će teško i zbog tih mjera, igra se jedna utakmica i bez publike, ali kako će biti nama, tako će biti i njima. Optimist sam i vjerujem u prolaz. No, treba naglasiti kako Cluj tek treba proći Maltu da bi došao do utakmice s nama.

Etapa po etapa

Hoće li onda, ukupno gledajući, put do Lige prvaka ove sezone biti teži nego lani?

- Idemo etapu po etapu. Ne znamo što donosi pobjeda nad Clujem ili protivnikom s Malte, pa mi je nezahvalno komentirati. Ajmo se mi koncentrirati na ono što nas čeka pa ćemo komentirati. Niko sretniji od mene ako vaše pitanje na kraju kvalifikacija bude glasilo: je li bilo teže lani doći do Lige prvaka ili ove godine?

Odmah na startu HNL-a stiže Lokomotiva. Kakvu sezonu možemo očekivati na domaćem frontu, hoće li Dinamo biti još bolji i dominantniji u odnosu na suparnike ili će oni ove sezone biti jači i bliži Dinamu?

- U HNL-u sve ovisi o Dinamu. Ako smo mi pravi, ako smo u skladu s reputacijom i kvalitetom koju imamo, onda je prvenstvo jednosmjerna ulica. No, mi to moramo pokazati na travnjaku, počevši od utakmice s Lokomotivom u nedjelju, pa onda protiv Istre, Osijeka… Nitko nije postao prvak pričajući po medijima već osvajajući bodove na utakmicama.

U Dinamu ne vrijede pravila kao drugdje

Došli su novi igrači, Jakić i Kastrati iz Lokomotive, kakav su dojam ostavili na početku, jesu li oni pojačanja za Dinamo?
- Mislim da imaju razinu koja je potrebna za igranje u Dinamu. Da nemaju, ne bi bili ovdje. Na njima je da se dokažu i potvrde sve ono što o čemu smo čitali i gledali. Dinamo je posebna priča i tu ne vrijede pravila kao u drugim klubovima. Tu je proces prilagodbe kratak i Dinamo nikoga ne čeka. No, vjerujem u dečke, jer pokazuju velik karakter i želju da se dokažu

Želim ostati u reprezentaciji

Reprezentacija nije igrala od studenoga, a tad je Oršić bio na popisu, Dalić ga nije mogao zaobići. Očekuje li i sad poziv, čemu se, općenito, nada kad je reprezentacija u pitanju?
- Tu sve ovisi. Ako ću biti na razini lanjske jeseni, vjerujem da me poziv neće zaobići. A siguran sam da mogu i bolje od toga. Do reprezentacije su me dovele moje igre u Dinamu, tamo želim i ostati, a uvjet za to su opet dobre igre u Dinamu.

ORŠIĆ ZA DINAMO

U LIGI
52 odigrane utakmice
19 postignutih pogodaka

U KUPU
6 odigranih utakmica
3 postignuta pogotka

U SUPERKUPU
1 odigrana utakmica
0 postignutih pogodaka

U EUROPI
28 odigranih utakmica
12 postignutih pogodaka

7,5 milijuna eura vrijednost je danas Mislava Oršića prema TM-u
27 godina ima mladić koji je u karijeri imao sedam klubova
3 puta nastupio je Oršić u majici hrvatske izabrane selekcije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 01:11