Amer Gojak
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
Žele ga mnogi

Poruka Dinamovog asa: ‘Krvavo smo radili da dođemo do ovog statusa i ljuti me što rasprodajemo ugled‘

Bosanskohercegovački nogometni reprezentativac jučer je možda i posljednji put bio u Dinamovu kadru
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. srpanj 2020. 15:03

Nije bilo lako zadnjih dana pronaći sugovornika u Maksimiru. Malo mjere zbog korone, malo loši rezultati i turbulencije, malo i činjenica da su neki već na odmoru, pokušavaju napuniti baterije uoči početka nove sezone koji je već “iza ugla”. No, uhvatili smo Amera Gojaka, čovjeka koji je u zadnje vrijeme bio česta tema u Maksimiru.

Pogriješio sam

Prvo, već dugo se govori da je prvi u redu za odlazak iz Dinama, pa je onda došao i derbi protiv Hajduka na kojemu su ga gledali skauti brojnih klubova, a on s dva nesmotrena poteza zaradio dva žuta kartona i ostavio suigrače na cjedilu, proglašen je jednim od glavnih krivaca za poraz od najljućeg rivala.

- Dobio sam nekoliko dana odmora poslije utakmice s Hajdukom te sam se vratio u trening. Specifična je situacija, mali je odmor između sezona i nemam potrebe za nešto više od ovoga. Malo sam se odmorio i spremam se za izazove koji nas čekaju - započeo je Gojak.

Ubrzo se prebacio na taj derbi, taj crveni karton o kojem će se sigurno dugo pričati...
- Pogriješio sam! Bio sam nesmotren i zaradio isključenje koje je opravdano. Puno sam razmišljao o tom potezu i nemam neko logično objašnjenje osim da sam podlegao važnosti utakmice. Znam koliko pobjeda nad Hajdukom znači našim navijačima i jednostavno sam izgorio. Neizmjerno mi je žao što sam ostavio momčad s igračem manje i još jednom se ispričavam svima. Čovjek uči na greškama.

No, to je samo jedan trenutak “pomračenja”, bilo bi jednostavno da je samo na tome ostalo. Dinamo općenito nakon koronastanke igra loše, uzeo je tek 12 bodova u devet utakmica prije jučerašnje s Varaždinom, mijenjaju se treneri, igrači... Što je tome razlog, kako to izgleda iznutra?

- Puno toga je utjecalo na ovakvu situaciju. Nismo se očito snašli nakon pauze i upali smo u probleme. A kada si u takvoj fazi, onda je teško izvući se na površinu. Nemojte misliti da nam nije stalo ili da smo opušteni. Mi smo svi profesionalci i moramo cijeniti klub za koji igramo. Mislim da je ovo više psihološka kriza iz koje ćemo brzo izaći.

I dojam je važan

Jedan je od onih koji su najdulje u Dinamu, pamti li ovakvu krizu i rezultatski pad?
- Bilo je ona situacija kad smo ispali od Skënderbeua iz Europe. Mislim da je tada bilo i teže razdoblje, jer znamo koliko nam znači igranje u Europi. Ovdje zapravo nema štete u rezultatskom smislu. No, dojam je isto nešto na što moramo paziti. Krvavo smo radili da dođemo do ovog statusa i ljuti me što sada rasprodajemo ugled.

Teško je uopće shvatiti da je to ista momčad koja je 4:0 pobijedila sjajnu Atalantu prije desetak mjeseci?
- Da, kriza je puno veća nego smo mislili, ali uvijek treba gledati pozitivno. U nogometu uvijek ima uspona i padova. Mi smo sada u padu, ali kada bismo birali, nema boljeg vremena za to nego sada. Dignut ćemo se do početka nove sezone i starta europskih kvalifikacija.

Kako su na momčad utjecale ove smjene trenera? Očekivao se dolaskom Zorana Mamića pozitivan šok, ali u dvije utakmice nije bilo pravog pomaka?
- Kažem, mislim da je kriza psihološke naravi. Nitko me ne može uvjeriti da ovi mladi dečki koji su nam se priključili nisu za razinu Dinama. Oni su najbolje što ima u Hrvatskoj, a rezultati u juniorskoj Ligi prvaka govore dovoljno o njihovoj kvaliteti. Međutim, seniorska razina je nešto drugo. Znam jer sam to prolazio… Puno je tu elemenata koji su utjecali na krizu.

Dobrodošla pauza

Ali, ono što najviše brine, Europa od koje se živi je pred vratima. Može li se momčad svejedno resetirati i već za mjesec i pol dana biti na potrebnoj razini?
- Naravno. Ovo nas može samo dodatno homogenizirati. Mislim da će ova dva tjedna pauze dobro doći da se resetiramo i krenemo starim stazama.

Dotaknimo se sad tog mogućeg odlaska. Je li Amer Gojak u petak zadnji put bio u Maksimiru kao Dinamov igrač?
- Puno se priča, ali ništa službeno. Kada nešto bude, vidjet ćemo. Moj otac i brat brinu se o tome, na meni je da treniram i igram.

Ostao je zagonetan. A ti skauti koji su došli na derbi? Hoće li crveni karton pokvariti ukupne recenzcije?
- Nitko ozbiljan ne kupuje igrača na temelju jedne utakmice ili jednog poteza. Vjerujte, niti će me netko kupiti na osnovi jedne utakmice, niti će odustati od mene zbog crvenog kartona.

Niti Barcelona se nije dobro naviknula na ovo vrijeme nakon korone

Kakva je atmosfera u svlačionici nakon svih tih rezultata?
- Pa, nemojte misliti da je nama svejedno! Puno se priča o ovome, traže se razlozi. Preispitujemo sami sebe i odradili smo nekoliko kvalitetnih razgovora na tu temu. Nikome nije drago, ali ajmo se dignuti iznad toga.
Jesu li jedan od razloga što su treneri počeli pripremati momčad za novu sezonu pa je puno promjena, mladih igrača, rotacija?
- Ne bih ulazio u razloge jer da ih znam, onda bih sve napravio da ih promijenimo. Ponavljam, specifična je situacija. Niti Barcelona se nije dobro naviknula na ovo vrijeme nakon korone. I Liverpool nije isto nastavio, Juventus se muči. Dakle, ima puno primjera koji govore da nismo usamljeni. (tn)

Svi mi sanjamo o ligama Petice

Spominju se klubovi iz Engleske, Italije, Španjolske, Njemačke..., gdje bi on najviše volio igrati?
- Igrač sam Dinama i sada je samo u fokusu Dinamo. Svi mi sanjamo jednoga dana da zaigramo u ligama Petice, ali, idemo korak po korak - zaključio je Gojak.

GOJAKOV CV

Datum rođenja:
13. veljače 1997.
Mjesto rođenja:
Sarajevo
Reprezentacija:
Bosna i Hercegovina
Visina/težina:
184 cm/78 kg
Pozicija:
ofenzivni vezni
Klub
GNK Dinamo Zagreb
Ugovor:
do lipnja 2022.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:25