Foto: Duje Klaric / CROPIX
VELIKI PLUS NA 'VAGANJU'

POSLJEDICE HULIGANSKOG NAPADA USRED SPLITA: Futacs i Said traže ispisnice iz Hajduka? Ono što imaju na Poljudu teško će drugdje dobiti...

Nijednom inozemnom igraču ovog ljeta ne istječe ugovor, no ne bi nimalo iznenadilo da nakon sramotnog događaja zažele njegov prijevremeni raskid
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. travanj 2018. 18:20

Ne stišavaju se reakcije nakon huliganskog napada navijača na Marka Futacsa u centru Splita. Dok se čeka potez policije, dok se čeka pronalaženje počinitelja i ukupno rasvjetljavanje teškog incidenta, glavno je pitanje što će napraviti stranci u Hajduku. Hoće li napad na Futacsa promijeniti njihove stavove glede ostanka na Poljudu?

Da bi situacija bila što jasnija mora se naglasiti kako svi stranci imaju ugovore s Hajdukom još najmanje jednu sezonu. Nikome od inozemnih igrača u bijelom dresu ovog ljeta ne istječe obveza s klubom. Jasno, može se dogoditi da netko od njih dobije ponudu za novi klub, ali i da netko zatraži prijevremeni odlazak nakon uličnog napada na njihova suigrača. Sličnih je primjera bilo u HNL-u.

Prošlog ljeta su huligani napali Macarija Glovera, sina Michaela Glovera, suvlasnika Istre 1961. Nekoliko mjeseci kasnije povukao se Glover iz Pule. Nije glavni razlog napad na njegova sina, ali sigurno je taj incident ubrzao odlazak izvršnog direktora pulskoga kluba.

Split, 230517
Marko Futacs nogometas Hajduka nakon zavrsene sezone ostao je os nekoliko dana uzivati u blagodatima Splita kao sti su more, setnja, riva i slicno.
Na fotografiji Marko Futacs u setnji rivom s prijateljem.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX / CROPIX
Marko Futacs

Tko je u Hajduku u najtežoj situaciji?

Definitivno Said. Prvo zbog slabih igara ovog proljeća, a zatim i zbog sukoba s navijačima. Jer, Said je bio glavna meta verbalnog napada koji se pretvorio u fizički obračun. Treba vidjeti kakva će biti reakcija navijača na sljedećim utakmicama Hajduka, ali Said je već trpio zvižduke s tribina zbog penala kojeg je uzeo Ercegu i promašaja s bijele točke protiv Evertona.

Futacs je u neugodnoj situaciji zbog incidenta koji se dogodio, ali Mađar nikada nije trpio navijačko nezadovoljstvo niti je imao prilike suočiti se s nezadovoljstvom tribina. Ako prebrodi jednu izoliranu neugodnu i zaista ružnu scenu, Futacs nema razloga razmišljati o napuštanju Hajduka. Jer, Futacs je na Poljudu konstantno uživao golemu podršku i nema sumnje da će takav status imati i ubuduće.

Zagreb, 180218.
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica 22. kola 1. HNL, GNK Dinamo Zagreb protiv HNK Hajduk Split.
Na fotografiji: Ahmed Said Said, Filip Benkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX / CROPIX
Said

Franck Ohandza imao je problema s navijačima u trenucima kada nije produžio ugovor s Hajdukom, pa nakon toga i poslije poraza od Rudeša. Ali, generalno gledano, imao je status obožavanog nogometaša i ostao je upamćen kao Frane Zolja. Pakleni napadač iz Kameruna koji je zabijao za Hajduk. Sve ostalo se brzo zaboravlja.

Prioritet su golovi

Ohandzin primjer jasno govori, sudbinu svih igrača, a ponajviše stranaca, određivat će rezultat. Ohandza je imao manjih problema u odnosu na Futacsa, ali nijednog trenutka nije pomislio na odlazak. Zabijao je golove, igrao na visokoj razini i navijači su mu podigli “palac gore”. Dakle, bude li Hajduk uspješan, a igrači na terenu pružali kvalitetne igre, nitko neće pitati treba li “provjetriti” svlačionicu. U protivnom, svi će biti na udaru kritike, i stranci, i domaći.

Odlična primanja

Međutim, ono o čemu će stranci dobro razmisliti kada budu vagali svoju poziciju na Poljudu, jesu zarade. Ono što imaju u Hajduku teško će dobiti negdje u drugoj sredini, rijetki će skočiti u viši platežni razred kada jednom napuste Poljud.

Zarada koju ostvaruju u Hajduku pružaju siguran povod za ostanak. Po neslužbenim informacijama Futacs godišnje prima oko 240 tisuća eura, a Said oko 190 tisuća. Saidu ugovor traje još dvije godine, dok je Mađar ugovorno vezan još sljedeću sezonu.

Profesionalci su, moraju se ponekad suočiti i s teškim danima, ali žive od plaće. Zato treba reći da su u Hajduku primanja dobra i dolaze na vrijeme. U odluci ostati ili otići, ozbiljno će razmotriti i taj faktor.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 14:27