ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix
NOGOMETNA IKONA

Posljednji nogometni romantičar u HNL-u: ‘Livaja je sjajan, a evo tko će jednoga dana biti HR izbornik‘

‘S Hajdukom sam opet uzeo dva prvenstva, Kup, Superkup... To je bilo nezaboravno vrijeme‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. rujan 2021. 11:58

Javio se telefonom, a gdje drugdje nego sa stadiona Koševo. Almir Turković jedna je od ikona Prve HNL, čovjek koji uživa kultni status i u Sarajevu, Splitu, Osijeku i u Zadru, kojeg obožavaju i u Japanu, gdje je odigrao samo jednu sezonu za Cerezo Osaku, a gdje je godinama postojao fan club njemu u čast. U svoje vrijeme bio je jedinstven nogometaš, nogometni virtuoz, majstor s loptom s kojom je mogao doslovno sve, a njegovi se potezi i danas prepričavaju. Neki kažu kako je bio posljednji nogometni romantičar u HNL-u. Tko bi rekao da će mu za mjesec dana već biti 51!

Prije dvije i pol godine nogometna Hrvatska bila je zabrinuta za njegovo zdravlje, navijači klubova koje je razveseljavao svojim majstorijama i bivši suigrači ostali su u šoku nakon što je pretrpio je srčani udar zbog čega su mu u sarajevskoj bolnici ugrađena dva stenta. Pitanje kako ga služi zdravlje s razlogom se prvo nametnulo.

- Zdravlje je sada stvarno odlično. Uozbiljio sam se, tako i bude kada se čovjek prepadne, držim se terapije i kažu liječnici da mi se srce oporavilo, da nema više ožiljka. Mogu trenirati, trčati, rekreirati se - veli Turković.

Naravno, povod za razgovor nedjeljni je derbi njegova dva bivša kluba, Osijeka i Hajduka. U dresu Bijelo-plavih odigrao je 104 utakmice (i zabio 29 golova), bio je dio generacije koja je 2000. uvjerljivo bila jesenski prvak i koju su minute dijelile od europskog proljeća, dok je trofeje dizao s Hajdukom, a odigrao je 62 utakmice i zabio 19 golova za klub s Poljuda.

- Pokušat ću doći uživo pogledati uživo utakmicu. Vezan sam i za Osijek i za Split. Meni se u Osijeku rodila kći, a u Splitu sin, uspomene su to... S Osijekom sam napravio veliki uspjeh, igrali smo nezaboravnu jesen 2000., da smo bili malo ozbiljniji, da je klub stao iza nas, te godine bismo bili prvaci i ispisali povijest. S Hajdukom sam opet uzeo dva prvenstva, Kup, Superkup... To je bilo nezaboravno vrijeme. Lijepe me uspomene vežu i za jedan i za drugi grad, najljepše i životne i nogometne godine sam proveo u Osijeku i Splitu. Volio bih Hajduk bude i prvak svijeta, ali moji prijatelji su sada u Osijeku Bjelica, Bule, Malenica... U Hajduku ne znam sada nikoga, na klupi su im stranci i naravno da će mi srce biti više za Osijek.

Devet sezona proveo je Turković u Prvoj HNL, a danas ne propušta pogledati niti jednu utakmicu.

- Odgledao sam utakmicu Gorice i Rijeke, to je bilo fenomenalno! Takve utakmice se ne bi se posramile ni lige Petice. Osijek je napravio ozbiljnu momčad koja baš svakog može pobijediti. Bjelica i njegov stručni stožer rade sjajan posao, investitori su ozbiljni, gradi se novi stadion. To je jedna lijepa nogometna priča. I Osijek će sigurno nešto napraviti. Ove ili iduće sezone uzet će neki trofej u to sam siguran. Imaju kvalitetu, drže korak s vrhom i bit će u borbi do samog kraja za prvo mjesto. U to ne sumnjam! Hajduk se podigao dolaskom Livaje. Sjećam ga se još otprije kada sam s njime igrao humanitarne turnire. Odličan je igrač i on je najveća snaga današnjeg Hajduka, s njim momčad izgleda puno ozbiljnije. Digli su se i navijači, Hajduk je danas ozbiljan klub, nije više žalostan kao što je znao biti posljednjih sezona. Konkurentni su i borit će se do kraja za naslov prvaka. Sezona u Prvoj HNL nikada nije bila jača, zanimljivija, nikad neizvjesnija. Tu je i Rijeka koja je top momčad, Dinamo koji je uvijek jak, oduševila me i Gorica koja igra strašno dobar nogomet, ja sam se iznenadio... Puno se uložilo u nogomet u Hrvatskoj, liga je odlična - “skenira” Turković Prvu HNL u kojoj je proveo devet sezona, odigrao 183 utakmice i zabio 52 gola. Taj učinak svrstava ga na 44. poziciju ljestvice najboljih strijelaca u povijesti lige.

Pitamo ga što bi moglo presuditi u derbiju u Gradskom vrtu.

- Livaja je jedan jedini, kalibar, on daje drugu dimenziju Hajduku, ali Osijek ima stvarno jako velik izbor kvalitetnih igrača. Recimo Fiolića nisam puno pratio, a on Šibeniku zabije onakav gol. To je bio gol sezone, remek djelo! Bjelica jako dobro vodi Osijek, ima puno dobrih igrača, a svi su zadovoljni i svaka mu na tome čast.

Almir Turković postavio je visoke standarde u Osijeku. Postao je mjerilo za svakog sarajevskog majstora s loptom koji dođe u Gradski vrt. Od prošlog ljeta među Bijelo-plavima je Amer Hiroš.

- Hiroš nije mogao napraviti bolju stvar odlukom da dođe u Osijek. On je plemenit igrač, zna igrati, ne bi njega Bjelica uzeo da ne misli kako nije taj kalibar. Ako se u potpunosti posveti treningu i klubu mislim da može još jako puno napredovati. Znam kakva je Osijek je sredina, najbolji grad na svijetu, grad dobrih ljudi. Ne prođe dan, a da se ne čujem s nekim iz Osijeka, kao da nisam nikad ni otišao. Kao da sam još uvijek tamo, doživljavam i proživljavam sve s njima.

Bjelica će biti izbornik Hrvatske, ja sam ga predlagao za BiH

S Bjelicom je igrao, a posljednjih godina prati njegov trenerski rad. Je li Bjelica bolji nogometaš ili trener?

- On je uvijek bio ozbiljan. On je moj prijatelj, bivši suigrač, još mi je žao što te sezone momčad nije ostala na okupu i postala prvak jer smo to zaslužili. Bjelica će jednog dana, siguran sam u to, postati izbornikom Hrvatske. Ja sam ga predlagao za izborničko mjesto u BiH jer voli ovaj posao i želi uspjeti.

I Turković je i po završetku karijere ostao posvećen nogometu. Danas je glavni skaut Akademije njegovog Sarajeva.

- Sarajevo je danas u najboljoj situaciji u usporedbi s drugim klubovima iz BiH, imamo odlične uvjete. BiH liga se popravlja, ali to ide sporo. Za jedan klub duge tradicije 20 godina nije možda previše, ali za ljude to je puno vremena. Hrvatska je puno ozbiljnija liga, trebamo učiti od Prve HNL - zaključio je Turković. (gđ)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:56