Marijan Kustić (desno)
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ZAJEDNIČKI JEZIK S HAJDUKOM

POSTAO VRLO VAŽAN I MOĆAN ČOVJEK HRVATSKOG NOGOMETA I ODMAH NAJAVIO VELIKE PROMJENE 'Krivice ima i u HNS-u! Moramo vratiti povjerenje navijača!'

MARIJAN KUSTIĆ Direktor HNS-a za natjecanje, nogometni razvoj i infrastrukturu o stanju u nogometu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. veljača 2018. 19:54

Marijan Kustić postao je vrlo važan i moćan čovjek hrvatskog nogometa. Direktor natjecanja, nogometnog razvoja i infrastrukture izravno je nadležan i odgovoran za A reprezentaciju i mlađe kategorije, lige, suce, graditeljske akcije… Donio je u Savez novi pristup i jasne stavove, inzistira na transparentnosti i učinkovitosti. Za početak pružio je ruku medijima, novinarima je otvorio vrata HNS-a, tako nas je za ovaj intervju primio u uredu Saveza.

S kojim ciljem je došao na novu funkciju, pitali smo ga.

- Želim napraviti promjene, koje su potrebne. Prvi korak je aktualna reorganizacija, a sljedeći će biti ulaganje u infrastrukturu, dakle stadione. Krenulo je s Prvom HNL, kroz 10-15 dana ide natječaj za izgradnju travnjaka, a onda ćemo na drugu ligu, treću i ostale - odgovorio je Kustić u čijem resoru se događa većina najvažnijih stvari.

- Svakako je to najbitniji sektor, zauzima 75 posto HNS-a. Imamo kvalitetnih ljudi, od Sretena Ćuka, Ive Olivari koja je i prije radila kad je u pitanju A reprezentacija, a svakako ćemo uključiti još neke. Napravit ćemo veliki iskorak, a promjena sastava komisija već je bio bitan korak.

Imamo planove

Stižu li to u HNS još neka intrigantna imena?

- Ne bih zasad konkretno, razgovaram s ljudima, u pitanju su i bivši reprezentativci. Pričekajte da se dogovorimo.

Javno ste zazivali promjene u HNS-u, kakva je vaša dijagnoza Saveza?

- Ima puno jako dobrih stvari, ali i onih koje treba promijeniti. Tome ću težiti.

Šimić mi je zaželio uspjeh, otvorena su mu vrata HNS-a

U srijedu vas je nazvao Dario Šimić.

- Dario i ja smo stari sportski prijatelji, bilo mi je drago da me je nazvao, čestitao i zaželio puno uspjeha. Ovim putem moram reći da su Dariju Šimiću, kao i svima koji žele nešto dobro napraviti, otvorena vrata HNS-a…

Zdravka Mamića nema u službenoj shemi HNS-a, kako vidite njegovu ulogu ubuduće u Savezu?

- Nema ulogu, nije već tu dvije godine, sad je u ime ZNS-a dopredsjednik Tomo Svetina.

Može li što HNS učiniti za spas Istre 1961?

- Istra je privatan klub, dioničar je i Grad Pula, što Savez tu može puno napraviti? Više smo im puta izašli ususret. Ne možemo doći i kazati - evo vam milijun kuna pa da možete igrati. Mi ćemo po novom davati pomoć svakom županijskom savezu, za ulaganje u klubove, to je korak naprijed.

Jeste li si zadali rok kad ćete podvući crti i konstatirati što ste napravili?

- Već ove godine će se vidjeti ide li se u smjeru promjena ili od toga nema ništa. Planove imamo, program imamo, potrebno je vrijeme.

Bojite li se opstrukcije ako nekome ne bi odgovarale promjene?

- Opstrukcija će uvijek biti, nekome to i ne paše. Ali tko god me poznaje, zna da sam dosljedan, da ću se čvrsto držati onoga što sam rekao, a bude li opstrukcija prvi ću istupiti i kazati da sam se trudio za promjene, no jednostavno postoji otpor s te i te strane, ukazat ću ako netko radi probleme.

Jedinstvo je bitno

Možete li povezati nogometni sjever i jug, službeni HNS s nogometnim Splitom i ostalom opozicijom?

- Ima načina, vjerujem u to i siguran sam da ćemo to napraviti. Naravno, nužna je volja s obje strane, otvoreno sam rekao da sam za razgovore i želim da se to riješi. Ono što je najbitnije: mi moramo vratiti povjerenje navijača jer nogomet se igra upravo zbog navijača. Jedan dio krivice HNS mora preuzeti i na sebe. Napravit ćemo prvi korak, eto kazao sam da ću se zalagati da se jedna utakmica u Ligi nacija, sa Španjolskom ili Engleskom igra u Splitu, dakako pred punim tribinama. Nastojimo kaznu prebaciti na kvalifikacije za Euro, bude li to UEFA prihvatila. To apsolutno zaslužuju i Hajduk i cijela Dalmacija, oni žive za reprezentaciju. Nacionalna vrsta treba igrati isto tako i u Osijeku, Rijeci, po cijeloj državi, i to nam svima mora biti primaran cilj.

U nekoliko navrata HNS i Hajduk imali su razgovore, Splićani bi donijeli svoje zahtjeve, zacijelo svjesni da im neće proći, Savez većinu nije prihvatio, tražilo se izbacivanje Lokomotive iz Prve lige, promjena sudačke organizacije…

- Bilo je zahtjeva koji se vjerojatno nisu mogli provesti, ali ne bih se vraćao unatrag. Imam korektne odnose s ljudima iz Hajduka, apsolutno ću se truditi da nađemo zajednički jezik, svima u Hrvatskoj mora biti u interesu da budemo kao jedan.

Spomenuli ste i krivicu HNS-a…

- Uvijek postoje dvije strane, ali gledam kako će biti sutra.

Dalić je baš ono što nam treba

Što očekujete u Rusiji na Svjetskom prvenstvu?

- Veliki sam optimist, naravno da bismo svi htjeli da budemo svjetski prvaci, ali imamo odličnu ekipu predvođenu Modrićem, najboljim veznim igračem na svijetu, a dakako da imamo apsolutno povjerenje u izbornika.

Zlatka Dalića smatrate pravim rješenjem za Hrvatsku?

- Da, mislim da je on pravo rješenje, on je ono što je nama bilo potrebno.

Na kraju je i vama domicilna Ličko-senjska županija podržala Davora Šuker za predsjednika HNS-a. Vaša recenzija njegova ‘stolovanja’. Reorganizira se Savez, a opet se ljudi pitaju gdje je?

- Naravno da je predsjednik upoznat s reorganizacijom, sa svime. Izabran je na Skupštini, dobio je povjerenje većine zastupnika, na Skupštini će i odgovarati za rezultate, a ja ću se zalagati da u svojem sektoru povežem državu, jug, sjever, zapad i istok. To mi je primarni cilj.

Najavili ste promjenu Statuta.

- Svakako ćemo to napraviti, prigovaralo se da ne može biti više od dva kandidata za predsjednika HNS-a, ubuduće neće biti tako.

- Sad je potrebno devet potpisa županijskih saveza, po novom četiri ili pet?

- Prepustio bih to pravnim stručnjacima koji će biti zaduženi za izradu novog Statuta. Sigurno je da ćemo težiti transparentnijem i više demokratskom pristupu izbora predsjednika HNS-a. Savez se, da tako kažem, mora otvoriti i pružiti priliku novim ljudima da pomognu razvoju hrvatskog nogometa.

Čestitke Miškoviću

Nacionalni stadion? Rekli ste da reprezentacija mora igrati po cijeloj Hrvatskoj, u državama koje imaju nacionalni stadion, kao Engleska ili Francuska, to nije pravilo.

- Mogućnost izgradnje nacionalnog stadiona postoji, ali više sam za opciju da reprezentacija igra po cijeloj Hrvatskoj. Potrebni su nam adekvatni stadioni u svim nogometnim središtima, poseban bih prioritet stavio na kampove kakav postoji u Rijeci i kakav će biti u Osijeku, nadam se i u Splitu, gdje bi se reprezentacija pripremala, a time bi se razvijao i klupski nogomet koji bi imao poligon za mlađe kategorije. Ne bih se izlijetao s pričom o nacionalnom stadionu dok Izvrsni odbor u potpunosti ne definira prioritete.

Vlada će poduprijeti Opatijsku inicijativu i osigurati više novca sportu

Kako ste ujedno i saborski zastupnik HDZ-a, očekujete li bolju suradnju HNS-a i države?

- Moramo imati političku podršku u realizaciji nekih projekata, poput izrade zakona, gradnji stadiona, a što se ostaloga tiče, politiku ne bih miješao s nogometom.

Nogometna infrastruktura ostala je u trećem planu. Izgradile su se dvorane, bazeni… Je li to averzija vlasti, koja god bila, prema nogometu?

- Ne bih rekao da je averzija. Stadioni su u vlasništvu lokalne samouprave i to je u prvom redu na njima. Međutim, HNS će svakako pokušati uz pomoć lokalnih i nacionalnih vlasti otvoriti priliku za privatne investitore koji bi zajedno s klubovima, Savezom i lokalnom zajednicom željeli uložiti u stadione. To je ozbiljan biznis, tu vidim priliku za iskorak i za to ću se zalagati i kao čovjek iz nogometa i kao saborski zastupnik.

Država plaća

HNS je dobio pravomoćnu presudu da mu je Ministarstvo turizma dužno platiti ugovor potpisan još 1999. godine s kamatama, što je nešto manje od 70 milijuna kuna. Kako vidite rješenje? Nova suradnja HNS-a i hrvatskog turizma, ili mislite ovršiti državu?

- HNS sigurno neće ovršiti državu, sjest će se s Ministarstvom i to će se riješiti.

Hoće li Opatijska inicijativa donijeti kakav rezultat za sustavno financiranje sporta? Vlada je ta koja mora reći - prihvaća li te prijedloge, ili barem neke, ili ne.

- Vlada želi podržati sve što je dobro za sport, uvjeren sam da će se to napraviti. Hoće li se realizirati sto posto prijedloga ne mogu reći, ali i dio da se provede bio bi jako veliki napredak. Čestitam Damiru Miškoviću na želji, volji, zalaganju. Uvjeren sam da će konačan rezultat biti dobar.

Korak po korak

Što je najrealnije? Da novac iz kladionica dođe u sport, ili od boravišnih taksi?

- Teško je predviđati što će biti, ali svakako se dio sredstava može skupiti preko kladionica, pritom najviše mislim na sredstva koja putem online klađenja odlaze iz Hrvatske. Naime, strane online kladionice ne uplaćuju ni kune u proračun jer posluju iz zemalja koje su porezne oaze. Kada bi taj novac završio u sportu, mislim da bi se svi problemi financiranja i infrastrukture riješili. Opcija su i turističke pristojbe. Razgovaralo se na način da se po jedan euro izdvoji za kulturu, školstvo, zdravstvo, sport… To bi plaćali gosti, ne naši građani. Što se u pojedinim državama radi. Pa na 100 milijuna noćenja po jedan euro, to je 100 milijuna eura. Vlada će nešto od predloženog svakako podržati, no idemo korak po korak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 23:57