Kristijan Jakić
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
STIGAO U FRANKFURT

Posudba, pa otkup, ali i bonusi: Dinamu više od sedam milijuna, Jakiću plaća 800 tisuća eura!

Različite cifre pojavljivale su se u medijima posljednjih dana, pa idemo to raščistiti...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. kolovoz 2021. 19:56

Kristijan Jakić je u ponedjeljak oko podneva je sletio u Frankfurt, odmah po slijetanju uputio se na liječnički pregled, koji je trajao kompletno poslijepodne. Nijemci vrlo precizno i detaljno odrađuju takve preglede, baš kao što to rade i u Dinamu. Kao što sigurno znate, nova destinacija Jakića je Eintracht, poznati bundesligaš.

Eintracht je već duže vremena ciljao Jakića, a sad već bivši Dinamov veznjak imao je veliku želju karijeru nastaviti baš u Bundesligi, gdje je vidio svoju veliku priliku. Ima 24 godine, nije hrvatski reprezentativac, nije igrao niti za U-21 selekciju, tek je odradio jednu utakmicu za nacionalnu vrstu U-20, te njih šest za selekciju U-19. Naravno da je u takvim okolnostima ponudu Eintrachta vidio kao izvanrednu, sigurno si je postavio pitanje “što ako više ne stigne takva ponuda”?

Da, Jakić je inzistirao na odlasku, zato ga je Dinamo pustio, iako nije bio u planu za prodaju. Slična priča je bila i s Marijom Gavranovićem, no ipak ponešto drukčija. Gavranović je, naime, vidio da je kraj Petkovića u drugom planu, pa je zato htio otići. Modri su, dakle, prodali dva igrača koje definitivno nisu željeli prodavati, ali s druge strane, što će ti u svlačionici igrači koji tu ne žele biti i koji se vide negdje drugdje?

Jakić se od Dinama oprostio u velikom stilu, odigrao je sjajnu utakmicu u Osijeku. Na kraju se oprostio s Krznarom, stručnim stožerom, suigračima i klupskom upravom. Sve je bilo korektno na oproštaju. Istina, nije bilo poljubaca i suza, ali u ovom slučaju bio je dovoljan i čvrst stisak ruke.

Pojavile su se u medijima razne cifre kad se radi o parametrima transfera Jakića u Eintracht. Pa da objasnimo... Zbog nekih tehničkih detalja financijskog fair-playa Jakić je u Eintracht formalno otišao na jednogodišnju posudbu, ali uz obvezan otkup nakon isteka te posudbe. Rekli bi u narodu “nije šija, nego vrat”. Ista priča, drugo pakovanje.

Kad se zbroje tri elementa, posudba, obvezni otkup ugovora, te bonusi za broj utakmica, koje bi u tih godinu dana u Eintrachtu trebao odigrati Jakić, Dinamo bi u sljedećih 365 dana trebao inkasirati sedam milijuna eura. U ugovoru je i klauzula po kojoj Modri imaju pravo i na 30 posto od buduće eventualne prodaje Jakića. Nakon isteka formalne posudbe, Jakić bi s Eintrachtom trebao potpisati ugovor do 2026. godine, uz plaću koja bi iznosila oko 800.000 eura godišnje.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 17:29