Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
SREĆU TREBA ZASLUŽITI

'POTPISAO BIH DA SVAKU UTAKMICU POBIJEDIMO 1:0', KAPETAN RIJEKE DOBIO ŠANSU UMJESTO PRVOG STRIJELCA I ODMAH ZABIO 'Atmosfera podsjeća na šampionsku'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. veljača 2020. 12:45

Kapetan je odigrao kapetanski! U odsutnosti prvog topnika Antonija Mirka Čolaka momčad je na svoja leđa stavio Alexander Gorgon te sjajnim nastupom trasirao put do Rijekine pobjede u susretu protiv izravnog konkurenta.

Iako njegovim igračkim karakteristikama možda i ne odgovara sustav u kojem Bijeli nastupaju na posljednjim utakmicama, Gorgon je od prve minute ušao u fajt sa Škorićem i Majstorovićem te odradio veliki posao da Bijeli uzmu tri boda i nastave uspješan niz nakon onog poraza od Lokomotive na startu proljetnog dijela sezone.

- Osjećaj je odličan, sad se vidi da smo u defenzivi jako stabilni, da nam nije lako zabiti pogodak, dok naprijed uvijek imamo kvalitetu da zabijemo barem jednog - kaže Gorgon koji je ovoga puta partnera u napadu imao u Franku Andrijaševiću.

Lakše u ovom sustavu

Osim što im nije lako zabiti pogodak, Rijeka na posljednje četiri utakmice nije dopustila suparniku ni pravu priliku da to učini.

- Vidi se da je malo lakše igrati u ovom sustavu koji koristimo na zadnjim utakmicama, jednostavno ne dopuštamo suparniku puno. Pa ni Osijeku nismo puno toga ostavili i mislim da zbog toga možemo biti zadovoljni.

S druge strane, Rijeci možda nešto nedostaje u igri prema naprijed, pogotovo kada na postavljenu obranu osvoje loptu, ali ta kvaliteta koju imaju u napadu na posljednjim je utakmicama dobro koristila prilike koje su Bijeli stvarali.

- Ne možemo igrati s 12 igrača, ha-ha... Možda nam fali još jedan igrač prema naprijed, ali to se mora kompenzirati s puno trke. Ali imamo igrače za to i mislim da izgleda prilično dobro.

Pozitivno je i što Rijeka ne pobjeđuje iz jedine prilike koju pripremi iako u nekim situacijama još uvijek nedostaje bolji završni pas da utakmica ode u drugom smjeru.

- Uvijek nešto iskreiramo, kada bismo ih više realizirali, ranije bismo dobili mir. Ovih 1:0 ne izgleda atraktivno, ali je itekako korisno za prvenstvenu ljestvicu. Odmah bih potpisao da svaku utakmicu pobijedimo 1:0, nogomet se igra za bodove, a nitko te ne pita kako. Naravno, nešto moraš dati i publici, da navijači nešto vide, a način na koji su nas nosili u završnici prvog poluvremena potvrda je da smo i u tome uspjeli. Moramo još puno raditi da i drugo poluvrijeme bude na toj razini, potrošili smo puno energije u prvom dijelu pa smo malo pali, Osijek nas je više pritisnuo, ali nisu bili uspješni i to je naš veliki uspjeh.

Navijači te guraju

Jedna od pobjeda Rijeke na subotnjoj utakmici su i ujedinjene tribine. Dugo je prošlo vremena otkad su istok i zapad pratili ritam sjevera, a Gorgon dobro zna što znači igrati u atmosferi kakvu je Rijeka imala u onoj šampionskoj sezoni ili na europskim utakmicama protiv Salzburga, Olympiacosa...

- Jako puno nam to znači i moram reći da smo uživali na terenu kada su nas navijači nosili. Puno je lakše u takvoj situaciji napraviti sprint u obranu, kada osjetiš da te navijači guraju u oba pravca. Protiv Osijeka je za mene bila atmosfera koja je jako podsjećala na vrijeme kada smo osvajali naslov prvaka.

Rijeka, 220220.
Stadion na Rujevici. 
Hrvatski Telekom, prva liga, 12. kolo, susret izmedju HNK Rijeke i NK Osijek-a.
Na fotografiji: Alexander Gorgon.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX

Na Gorgonovoj igri se vidjelo koliko mu je značio taj impuls s tribina, ali i pogodak koji je čekao 84 dana.

- Te statistike su više za vas novinare, ali za nas napadače svaki je pogodak važan za samopouzdanje. Na kraju ti treba momčad koja će te podržati, koja će ti pripremiti neke prilike. Ja sam sretan što sam mogao pomoći suigračima i što sam nakon nekoliko utakmica u kojima nisam igrao bio spreman pomoći. Ali to je ono što čini dobru momčad, svaki je igrač bitan i ako dobiješ priliku moraš je iskoristiti. Ovaj put sam ja dobio priliku i ne znam što reći osim da sam presretan što sam je na ovaj način iskoristio.

Osim što je pobjedonosan, pogodak je bilo itekako teško zabiti budući da je Andrijašević promijenio smjer lopti.

- Franko je promijenio smjer lopte pa sam jako brzo trebao reagirati, treba ti sreće da tako zabiješ u kut, ali sreću treba i zaslužiti, a ja vjerujem da sam u tome uspio.

Pires ima brzinu

Prve minute u dresu Rijeke upisao je i Felipe Pires kojeg je Gorgon sigurno pratio dok još dok je nosio dres Austrije iz Beča, njegova matičnog kluba.

- Vidi se da ima brzinu, to je uvijek dobra karakteristika. Znam kako je ući u utakmicu u kojoj je sve na knap, u kojoj se očekuje borba... Nekada se teško prilagoditi, ali vidi se kvaliteta i mislim da nam može u budućnosti puno pomoći.

Riječanima, nakon Osijeka, slijedi niz jakih utakmica, od gostovanja na Maksimiru, do jadranskog derbija i novog sraza s Osijekom u Kupu, a dobar je pokazatelj i što su tribine Rujevice ponovo sve punije.

- Samo na taj način možemo vratiti navijače na tribine. Dali smo dobar signal navijačima i nadam se da će od sada svaka domaća utakmica biti slična ovoj protiv Osijeka - zaključio je Gorgon.

PET MANJE POZNATIH DETALJA O GORGONU

Otac Wojciech tri puta sudio Hrvatskoj

Alexander Gorgon dolazi iz nogometne obitelji, otac Wojciech bio je dio poljske reprezentacije koja je nastupila na SP-u za igrače do 20 godina, ali nakon teške ozljede posvetio se suđenja te skupio znatno međunarodno iskustvo kao pomoćni sudac. Osim utakmica Lige prvaka i Kupa UEFA, tata Gorgon tri puta je mahao na utakmicama koje je igrala reprezentacija Hrvatske.

Svako ljeto provodio na moru u Hrvatskoj

Alexander Gorgon i prije dolaska u Rijeku često je bio u Hrvatskoj jer je svako ljeto dolazio na Jadran na odmor.

- Kao i sva djeca, nekada sam na odmor išao tamo gdje su me vodili roditelji, tada nemaš izbora. U to vrijeme sam se već zaljubio u Hrvatsku. Jadran nije daleko od Beča, sjedneš u auto i za nekoliko sati si na moru, pa sam stekao i dosta prijatelja u Hrvatskoj, posebno na Braču gdje sam često ljetovao i s lokalnim dečkima igrao nogomet - rekao je jednom Gorgon.

Rijeka, 150919.
Stadion Rujevica.
Utakmica 8. kola 1. HNL, HNK Rijeka - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Alexander Gorgon, kapetan.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Zbog ozljede zamalo prekinuo svoju karijeru

Alexander Gorgon je 2008. godine bio na prekretnici karijere, zbog upale pubične kosti čak 728 dana nije bio u konkurenciji za sastav, propustio je 70 utakmica i sasvim razumljivo razmišljao o kraju karijere. Već je odlučio upisati fakultet, profilirati se u nekom drugom pravcu, ali naporne terapije ipak su dale rezultata i uspio je ostati u nogometu.

Na Rujevicu ga je doveo - Nenad Bjelica

Bio je to vrući dan kolovoza 2016. godine kada je ispred rampe na Rujevici osvanuo automobil austrijskih registarskih oznaka za čijim je volanom sjedio Nenad Bjelica. Rijeka je netom prije nesretno ispala iz Europe, remizirala s Interom, ali Bjelica nije došao zamijeniti Matjaža Keka, već je na Rujevicu doveo današnjeg kapetana Bijelih na završne pregovore.

Golom Osijeku postao sedmi klupski strijelac u Prvoj HNL

Gorgon je postigao odlučujući pogodak u pobjedi protiv Osijeka te preuzeo od Senada Brkića sedmo mjesto klupske ljestvice strijelaca otkako je HNL-a. Pogodak Osijeku bio je 32. kojeg je Gorgon postigao u dresu Rijeke, te se sasvim primaknuo vodećim klupskim golgeterima. Ahmad Sharbini nedodirljiv je s 54 pogotka, ali njegov brat Anas na 39 je itekako dostižan možda već ove sezone.

ŠTO JE GORGON DAO RIJECI

Profesionalizam kakav prije nismo vidjeli

U jednom od nogometnih podcasta koji su silno popularni u zadnje vrijeme izgovorena je rečenica da je Alexander Gorgon došao u Rijeku jer zbog svog problematičnog karaktera drugdje nije mogao igrati. Kakav pucanj u prazno! Kroz deset godina dočekali smo i ispratili mnoge igrače, ali baš nitko nije pokazao profesionalizam poput Gorgona. Na travnjaku i izvan njega, u odnosu s medijima, ali i običnim navijačima. Gorgon je po tom pitanju jednostavno neka druga razina i svakako figura na koju bi se trebali ugledati mladi igrači iz Rijekina kadra.

Rijeka, 030818.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Inter Zapresic, nogometna utakmica, Hrvatski Telekom Prva liga, 2. kolo
Na fotografiji: Alexander Gorgon.
Foto: Matija Djanesic / CROPIX
Matija Djanesic / CROPIX

ŠTO JE RIJEKA DALA GORGONU

Izdašan ugovor i priliku završiti igračku karijeru na Rujevici

Gorgon je puno dao Rijeci, a čelnici Rijeke pokazali da to itekako poštuju kada su mu prošlog ljeta ponudili ugovor kojim je (p)ostao jedan od najplaćenijih igrača u svlačionici, te mu omogućili da u riječkom dresu dočeka kraj karijere. Iako ima 31 godinu, a ozljede ga sve češće pritišću, Rijeka je dala Gorgonu priliku da u 35. godinu života uđe kao kapetan Bijelih i bude svjetionik momčadi koja se slaže na nešto drugačijim principima od vremena kada je on potpisao za Bijele. U svakom slučaju, Gorgona se itekako poštuje i neće biti iznenađenje ako po završetku karijere osvane na nekoj drugoj funkciji u klubu.

Rijeka u 2015. više od dva mjeseca nije primila pogodak

Nogometaši Rijeke ni četvrtu utakmicu zaredom nisu primili pogodak u svim natjecanjima. Ako računamo od posljednjeg pogotka, onog koji je Kastrati postigao za Lokomotivu u 71. minuti, mladi vratar Ivor Pandur čak 379 uzastopnih minuta nije vadio loptu iza svojih leđa.

Rijeka, 220220.
Stadion na Rujevici. 
Hrvatski Telekom, prva liga, 12. kolo, susret izmedju HNK Rijeke i NK Osijek-a.
Na fotografiji: Ivor Pandur, vratar.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX CROPIX
Ivor Pandur

Rijeka protiv Dinama, Slaven Belupa, Gorice i Osijeka nije primila pogodak, ali još nije ni na pola puta od aktualnog klupskog rekorda koji iznosi 873 minute bez primljenog pogotka. Postavili su ga Ivan Vargić i Andrej Prskalo koji su bili na golu Rijeke u tom periodu koji čak dva mjeseca, od 2. kolovoza do 4. listopada 2015. nisu vadili loptu iz svoje mreže!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 22:07