RONALD GORSIC/CROPIX
‘NOVI‘ MODRI

Potpuna renesansa: Kod Bjelice je grijao klupu, a danas Mamić bez njega ne može zamisliti sastav Dinama!

Ove pandemijske sezone pod vodstvom trenera Mamića promociju su dočekali mladi igrači, u HNL-u i Europi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. studeni 2020. 09:51

Dinamo ove sezone gura jako dobro, izgubio je samo dvije utakmice, od Ferencvarosa i Osijeka. Posebno imponira u Europskoj ligi gdje sigurno korača prema europskom proljeću. Kad znamo koliko je kompletna priča bila turbulentna, primarno zbog pandemije koronavirusa, koja je odredila mnoga događanja, onda se zasad ispred nje mora upisati veliki plus. Međutim, u sjeni rezultata, skriva se još jedna dobra priča, koja je možda malo pobjegla ispod radara.


Pod trenerskim vodstvom Zorana Mamića ove sezone je došlo je do promocije velikog broja mladih igrača. U prvom planu je jasno Lovro Majer, mladić koji je postao jedan od krucijalnih igrača, plemeniti veznjak koji je bio u drugom planu kod Bjelice igra svoj najbolji nogomet u karijeri. Lovro je ukupno odigrao najviše utakmica, 10 u HNL-u i 7 u Europi, od čovjeka koji je bio pričuvna varijanta, koji je u dvije prethodne europske sezone na četiri utakmice ulazio u završnicama i odigrao samo pedesetak minuta (!?), postao je igrač bez kojeg se ne može zamisliti Dinamov sastav.

image
Lovro Majer protiv Wolfsbergera
SOFASCORE

Joško Gvardiol, doduše, više nije Dinamov igrač, u Maksimiru odrađuje posudbu iz Leipziga, nametnuo se također kao standardni igrač, doživio je neviđenu promociju ove sezone. Luka Ivanušec je također procvao ove sezone, ukupno je odigrao samo utakmicu manje od Majera, 10 puta u HNL-u i 6 puta u Europi. sve je bolji i bolji.

Franjić gurnut u vatru

Kristijan Jakić se dolaskom iz Lokomotive također pokazao kao igrač ogromnog potencijala, u HNL-u je igrao na 8 utakmica, u Europi je 6 puta bio na terenu, Mamić mu stalno pruža priliku. Mlađahni Bartol Franjić također je gurnut u vatru, u Europi je igrao protiv Feyenoorda, CSKA, oba puta protiv Wolfsbergera, nadodao je i 3 HNL utakmice. Iznikao je i Robbie Burton, istina s mnogo skromnijom minutažom, ali je tu, trener ga vidi u svojim razmišljanjima.

Minutažu dobiva i Marko Tolić, Lirim Kastrati još nije pokazao sve što zna i može, ali Mamić ga je koristio u svih 7 Dinamovih europskih nastupa, te 8 puta u HNL-u. Kad pogledate svu tu statistiku, ali i ono što je većina od tih mladih igrača ponudila, može se zaista ustvrditi da Dinamo s mladom momčadi autorizira odlične rezultate.


Kad tu još dodamo preporod Marija Gavranovića i Sadegha Moharramija, onda možemo zaključiti da ovaj “novi” Dinamo, uz veliko pojačanje Lauritsena, te klase poput Livakovića i Ademija, zaista nije slučajno na čelu svoje skupine Europske lige. A kad još definitivno proradi majstor Bruno Petković...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 02:30