Ivan Prelec
 IVAN PERIC/CROPIX
NEVIĐENI ŠLAMPERAJ

Potpuni kaos u HNL klubu koji vode stranci! Tri dana prije početka lige nema trenera, nema direktora...

Vlasnik grupacije kako odjekuje iz Vitorije, operativno je preuzeo rješavanje sporova u pulskom klubu
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. kolovoz 2020. 17:11

Kada je zamišljen projekt Alavesa u Hrvatskoj, jedna od odrednica bila je razvijati mlade igrače i afirmirati ih ili za Alaves ili za transfere. Ukoliko Osijek angažira Ramona Miereza, onda će se to učiniti temeljem potencijala koje je pokazao u Istri 1961, a ne u Alavesu odnosno na Tenerifima. U Prvoj HNL klubovi kao Osijek, Rijeka, Lokomotiva, Gorica, da ne govorimo uvijek od Dinamu, ili pak Hajduku, prodaju igrače za milijune eura. Dakle, sve ono što je zamišljeno u grupaciji iz Baskije, to se itekako može napraviti s Istrom 1961. Razlog zašto se to ne radi, nego se Deportivo Alaves blamira neviđeno nelogičnom sportskom politikom, u onima je koji bi tu politiku trebali provoditi.

Ljutita reakcija

Sve su se pulske frustracije, kao i zatečenost cjelokupne nogometne javnosti, ogledale u jednom besmislenom sastanku u ponedjeljak navečer. Sazvao ga je dojučerašnji sportski direktor Javier Moran da bi Blagojeviću, Rafi Paezu i Čondriću (koji odlazi) kazao da se ništa još ne zna o njihovoj, trenerovoj i, posljedično, situaciji momčadi. I kako je rečeno da treninga neće biti do daljnjeg (!?) tek na ljutitu reakciju Blagojevića i kolega, valjda je konzultiran glavni protagonist sportske “politike” Sergio Fernandez.


Slijedom toga je na inicijativu igrača za utorak u 19 sati organiziran trening, kojeg je vodio jedini trener koji ima važeći ugovor, Tihomir Bulat. Trener vratara odradio je posao u dogovoru s Ivanom Prelecom, koji je u Puli i čeka odluke iz Vitorije. Od utorka bez ugovora je i on, ali s opcijom da klub može aktivirati još jednu sezonu u roku 30 dana. Što god to značilo...


Od utorka istekli su ugovori Javieru Moranu, team menadžeru Davoru Radmanoviću te Goranu Roci, koji je bio pomoćnik sportskom direktoru. Roce po ugovoru automatski opet ide na poziciju team menadžera. Što će biti s Moranom? Činjenica da mu nije produžen odmah ugovor, iako je to zahtijevao Sergio Fernandez, sugerira možda da je strpljenje sa svim negativnim odnosima u Puli (napokon) izgubio vlasnik Josean Querejeta.

Prava katastrofa

Kako se može zaključiti iz malo vijesti koje dopiru iz Vitorije, Querejeta je otklonio Fernandezovu želju da se Moranu produži ugovor. Kako je očito sportski direktor Alavesa, koji je odgovoran za sportsku politiku (i) u Istri 1961, potpuno zanemario pulski projekt, i nije imao plan B i C za postkvalifikacijsko kratko razdoblje do starta nove sezone, događa se da klub nema imenovanog sportskog direktora, trenera, stručni stožer, a niti kompletiran igrački kadar. To je stvarno katastrofa za nekog koji je dio španjolske lige. Zato je očito da je stvar praktično operativno počeo usmjeravati vlasnik, ali problem je što je vremenski maksimalna stiska.


To svakako nije pozitivan znak sposobnosti za Alavesove direktore, koji će posljedice takvog cajtnota vjerojatno morati obrazložiti vlasniku jednom kada se ova mučna situacija zaključi. Je li se vlasnik naljutio, je li mu prekipjelo, je li napokon progledao glede jalovosti njegova ulaganja u Istru, a za što je najveća odgovornost upravo u njegovim suradnicima u Vitoriji? Ako je ovaj krajnje nakaradan slučaj za profesionalni nogomet, tri dana pred početak prvenstva naposljetku zalog da bi se napokon doveo u logično funkcioniranje sportski sektor Istre 1961 pod okriljem Alavesa, onda će ta muka biti smislena.
Hoće li tako i biti, teško je više pozitivno gledati i nadati se.

No, kako nas iznenađuju neviđenim šlamperajem, tko zna, možda još više iznenade uvođenjem reda. Onako kako to Querejeta radi u košarkaškom klubu Baskonia, koji zato ima vrhunske rezultate. Zašto to ne radi u nogometu, poglavito u Puli?

Postotak od transfera

Inače, u tijeku utorka u Puli su očekivali svi kao na žeravici mailove iz Baskije, od pulskog dijela Uprave preko trenera, igrača, zaposlenika, navijača, medija. Do 18 sati ništa se još nije dogodilo, osim poruka da se na tome ubrzano radi.


Ono što je izvjesno to je da će Josip Čondrić, nakon dvije godine, otići u inozemstvo. Njegov novi klub trebao bi biti novi prvoligaš Rotor. Čondrić će otići bez odštete, ali s dogovorenim postotkom od njegova buduća transfera. Imao je najveći ugovor u klubu, koji još traje dvije godine. Tako će se osloboditi značajna sredstva u proračunu za igrački kadar, iako za sada Istra 1961 samo gubi igrače. Sporazumno je ugovor raskinuo i kondicijski trener Krklješ, na svoju inicijativu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 07:40