Srdjan Vrancic / CROPIX
MODRI SU ZAŠLI U SLIJEPU ULICU

POTRAGA ZA TRENEROM ZAVRŠIT ĆE U LISTOPADU Informator je pustio bajku: Dinamo čeka otkaz trenera koji je zaludio cijelu Englesku!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. rujan 2016. 12:58

Željko Sopić do daljnjega će voditi Dinamo, ali sasvim je jasno da je zagrebački klub već jučer krenuo u potragu za novim šefom struke.

- Hvala što ste nazvali, ali nema nikakvih razgovora ni komentara... - kazao je predsjednik Modrih Mirko Barišić.

Obično nije takav, ne bježi od novinarskih mikrofona. Konačno, povijest nas je naučila da se obično ono što kaže i - obistini. Rekao je prije utakmice na Rujevici da Zlatko Kranjčar ne smije izgubiti od Rijeke.... Naravno da smo bili dosadni, to je dio novinarskog posla.

- Ništa, ništa, za sve je prerano, pa tek smo u nedjelju navečer ostali bez trenera, zar mislite da bismo već u ponedjeljak trebali imati drugoga? Imamo ljude koji su zaduženi za razgovore o mogućem budućem treneru - kazao je Barišić te završio razgovor.

Dan je tako prolazio, a razne priče su počele kolati eterom, kako to već obično biva kad se traži novi Dinamov trener. Jedna je sletjela rano poslijepodne, kad je “procurilo” da je u Rovinju, gdje se nalazi modra ekspedicija, viđen Nenad Bjelica.

Možda ga je netko s nekim zamijenio, jer nam se kasnije javio iz Poljske kazavši da sigurno neće preuzeti Dinamo, makar je u lipnju bio kandidat skupa s Kranjčarom. Potvrdio je da tada nije ni došlo do razgovora...

Tijekom dana počeli su se javljati razni izvori, klupski, ali i oni izvan kluba koji su obično bili dosta dobri informatori u prethodnim vremenima. Uvjeravali su nas da će sljedeći Dinamov trener biti - stranac! Ima logike, nema previše domaćih imena koji bi bili u stanju voditi ZG klub, a da već nemaju posao.

Naš prvi “informator” ipak je pustio priču da bi novi trener Modrih mogao domaći čovjek. Priča ima okus bajke, ali eto, da je gurnemo u eter, kad se izvor već potrudio trošiti impulse. Dakle, Dinamo bi čekao rasplet situacije kod Čekičara, pa ako Slaven Bilić slučajno napusti klupu, bio bi angažiran u Dinamu! Po toj teoriji, Modrima se ne žuri, Željko Sopić i Marijan Vlak u stanju su osoviti momčad na noge, ne ispasti u trci za naslovom prvaka Hrvatske. To je najbitnije, na Ligu prvaka, ionako nitko ozbiljno ne računa...

Međutim, priča o stranom treneru dobivala je sve jasnije obrise tijekom dana, tako da smo opet nazvali predsjednika Barišića, riskirajući da nas proglasi neviđenom dosadom. Ali morali smo pitati, postoji li mogućnost da Dinamo dovede stranog trenera?

- Svi dolaze u obzir!

Dakle, predsjednik je potvrdio kako je zaista moguće da u plavom domu nakon Halilhodžića opet osvane - stranac. Bila su već prijašnjih godina u igri razna prezimena, sjetite s Magatha, Peteva, Reje... Ipak, u nekim maksimirskim krugovima vode se rasprave koji bi tip trenera najviše odgovarao ovoj maksimirskom momčadi.

Nekako se došlo do zaključka da bi najbolji bio “talijanski” tip trenera. Zaključuje se da su treneri s Čizme najbolji taktičari koji bi znali od ovog materijala koji Dinamo danas ima sazdati sasvim solidnu igru, te posljedično napraviti rezultat. Prijašnjih godina kad se raspravljalo o stranim trenerima, argument protiv bio je nepoznavanje jezika, vrijeme prilagodbe i slično... Naravno, i njihova plaća. Međutim, ovog puta priča dobiva neke nove obrise. Dinamo je prodajom Roga i Pjace lijepo popunio blagajnu i može si priuštiti stranog trenera, neopterećenog bilo kakvim događajima na hrvatskoj nogometnoj sceni, čovjeka koji će se posvetiti ozbiljnom radu i travnjaku. U Maksimiru mnogi drže da bi to bio najbolji mogući potez, ujedno i dokaz da Uprava misli ozbiljno, da joj je prioritet sportski rezultat i razvoj igrača.

Jedno talijansko ime jučer je isplivalo na površinu. Da se razumijemo, ne znači da će on postati trener, ali u Maksimiru se čulo - Gianni de Biasi!

Radi se o izborniku Albanije, čovjeku koji je tu državu prvi put u povijesti uspio odvesti na Euro, te napraviti još jedan povijesni rezultat, ostvariti trijumf nad Rumunjskom (1:0). Albanci su pod De Biasijem dobro igrali i protiv Francuske (0:2) i Švicarske (0:1). Dakle, od jedne prosječne nacionalne vrste Talijan je uspio napraviti sasvim solidnu reprezentaciju koja se mogla nositi s kvalitetnijim vrstama. Gianni de Biasi tri puta je vodio Torino, trenirao je Modenu, Levante, Udinese.... Osim što je odličan taktičar, voli mlade igrače, mnogo trenerskog truda ulaže u njihov razvoj. Bi li ostavio Albaniju i došao u Dinamo? Naši izbori tvrde da bi...

Drugo ime koje se pojavilo na obzoru je Portugalac Lito Vidigal (47), trener prvoligaša Arouce. Od tog malog portugalskog kluba napravio je klub koji je stigao do Europske lige, poznat je po tome što također voli mlade igrače koji uz njegove treninge postaju mnogo bolji. Još jedan koji bi odgovarao Modrima. Konačno, spominje se i bugarski izbornik Ivajlo Petev, koji je uz Kranjčara i Bjelicu bio kandidat i u lipnju kad je Zoran Mamić otišao u Saudijsku Arabiju. On izvrsno govori hrvatski, dobar je prijatelj sa svima iz Maksimira dugi niz godina. Bez problema bi došao u Maksimir ako iz Zagreba stigne poziv...

Jučer pri kraju dana, iz pouzdanih maksimirskih izvora saznali smo da po svemu sudeći, novi trener neće biti izabran prije reprezentativne stanke, dakle čekamo mjesec listopad.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 05:46