Cropix
'RAZLIKA U KVALITETI JE JOŠ VEĆA'

POTRAŽI ME U PREDGRAĐU Evo zašto je Dinamo apsolutni favorit za osvajanje naslova čak i bez 12 bodova prednosti

DINAMO Šest uzastopnih utakmica uvjerljivi lider prvenstva Hrvatske igra u glavnom gradu i okolici
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. studeni 2017. 21:32

Da i nema toliku prednost na ljestvici, da je, recimo, u “egalu” s prvim pratiteljem Dinamo bi bio favorit za vodstvo na ljestvici na kraju kalendarske godine. Jer ima - idealan raspored. Osim što šest utakmica zaredom igra u Zagrebu, Dinamo tri prvenstvene u nizu igra protiv klubova iz grada i okolice. Lokomotivu je očekivano riješio, očekuju se i pobjede i protiv Rudeša i Intera. Podcjenjivanje i ismijavanje? Nikako, samo puka navika i statistika, tradicija, jer, Dinamo je apsolutni gospodar prstena u ovom stoljeću. Zagrebačkog prstena, naravno.

Dakle, pisali smo neki dan da je zadnju utakmicu u Kranjčevićevoj, gdje u nedjelju igra protiv Rudeša, Dinamo izgubio prije pet godina. Od Zagreba. Ukupno je od 2000. naovamo Dinamo izgubio šest utakmica od ZG-klubova, pet ih otpada na Pjesnike. Jedina momčad iz grada i okolice koja je u zadnjih 17 godina pobijedila Dinama, a da nije Zagreb jest - zaprešićki Inter. Bilo je to one “lude” sezone 2004/05. kad se Dinamo borio za ostanak, a Inter za naslov. Zagreb je sad trećeligaš pa ispada da Modri ne mogu od preostalih (pri)gradskih suparnika izgubiti ni po razno.

- Igrao sam te dvoboje, bio sam s obje strane i znam kakav smo mi motiv imali. I kao igrači Dinama i kao oni koji su bili kontra i htjeli smo pobijediti. Igrao sam za Dubravu protiv Modrih u Maksimiru, izgubili smo 3:5, a sjećate se da je Dubrava pobijedila te sezone na svom terenu. Bio sam i igrač Zagreba kad smo osvojili naslov, pobijedili smo Dinamo u Kranjčevićevoj, zabio sam gol, sjećate se koliko su te utakmice bile neizvjesne i uzbudljive - priča Dalibor Poldrugač, danas trener u Dinamu.

Igrali istim nabojem

Da, tako je bilo prije, Dinamo je, recimo, znao upravo od zagrebačkih klubova gubiti naslove. Baš ta Dubrava u zimu 1993. svladala je Modre (1:0) na Klaki, na kraju prvenstva Modri su zaostali dva boda za Hajdukom. Dakle, sve jasno.

- Bilo je u svim klubovima više domaćih, zagrebačkih igrača, poznavali smo se godinama, zajedno vikendom izlazili. Bilo je podbadanja, sitnih međusobnih oklada, naravno da su ti dvoboji onda bili s puno naboja i tenzija. Uvijek su igrači tih klubova davali najviše protiv Dinama, dakako, i Hajduka i puno bi bolje prolazili da su i protiv ostalih suparnika igrali s istim nabojem - govori Poldrugač.

Ali, danas više nije tako, danas se u Dinamu, kad igra tri utakmice zaredom protiv gradskih suparnika, to naziva laganim rasporedom, Modri su protiv gradskih i okolnih klubova, jednostavno, predominantni.

- Ma, Dinamo je dominantan zadnjih godina protiv svih, ne samo protiv zagrebačkih klubova. Izuzev prošle sezone, od koga su to Modri gubili utakmice, uglavnom od onih jačih klubova, pa, ni Rijeka ni Hajduk ne pobjeđuju često protiv Dinama, zar ne?

Što lakše odraditi

I Tomislav Rukavina bio je u nekadašnjoj situaciji velikih ZG dvoboja, igrao je derbija i za Dinamo i za Zagreb, bio je i u trener u seniorskoj momčadi Dinama u ovim novim vremenima, kad su zagrebački klubovi jedva mogli nauditi.

- Danas je puno veća kvalitativna razlika između Dinama i ostalih nego što je bila tada. I ima manje publike, pa sve to daje dojam nedostatka nekog naboja, međutim, da bi utakmica bila kvalitetna i zanimljiva, moraju i obje momčadi biti dobre, a to često nije tako - priča Rukavina, danas trener Dinamovih juniora te obrazlaže svoj stav.

- Jednostavno, zbog te razlike u kvaliteti ti klubovi ne mogu, a možda i ne žele dati maksimum i uzeti Dinamu bodove. Kad kažem “ne žele”, ne mislim ništa loše, nego, svjesni toga da je Dinamo puno bolji često gledaju samo da što lakše odrade te utakmice s Dinamom, da posljedice budu što manje i da se bolje pripreme za dvoboje sa sebi ravnima, u kojima očekuju i žele bodove.

Naravno, nije ni Dinamove igrače lako pripremati za takve utakmice, u glavama su bodovi unaprijed upisani, znaš da je suparnik skroman, da tribine neće pružati poticaj.

- Uvijek treneri igrače pripremaju za takve utakmice kao i za svaku drugu, međutim, jasno je da igrači podsvjesno imaju u glavi tu razliku u kvaliteti, iluzorno je očekivati da će se ijedan igrač jednako “napaliti” na utakmicu Lige prvaka i utakmicu protiv kluba koji ima 20, 25 bodova manje na ljestvici. No, treba i te utakmice odigrati i pobijediti - poručuje Rukavina.

Nagazne mine

Eto, Rudeš i zaprešićki Inter imaju priliku preokrenuti seriju, malo zaustaviti tradiciju. Hoće li Dinamov “lagani raspored” iznjedriti neku nagaznu minu, ili će plavi brod mirno uploviti u šampionsku luku već za Božić, s prednošću većom no što je sad?

Standings provided by Sofascore LiveScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 10:42