Foto: Damjan Tadic / CROPIX
PREDVODNIK MLADOSTI

POVEZIVALI SU GA S ENGLESKOM I FRANCUSKOM, ALI RIJEČKI ‘ŠTEMER’ IZABRAO JE OSTANAK 'Ne znam zašto me naši suci toliko kartoniraju?'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. veljača 2020. 00:26

Riječka nogometna mladost unutar pet dana ostvarila je dvije vrijedne pobjede. Ivan Lepinjica, Ivor Pandur, Hrvoje Smolčić i Daniel Štefulj odradili su svih 90 minuta u pobjedama koje je Rijeka ostvarila protiv Dinama i Slavena Belupa te na najbolji način poslali poruku navijačima Bijelih, ali i nogometnoj javnosti, da njihovo vrijeme tek dolazi.

Mladi u fokusu

Ivan Lepinjica predvodnik je te riječke mladosti, prvi od spomenutih koji je uskočio u prvu momčad i pokazao da je veznjak koji može itekako puno pružiti. Pogotovo u ulozi koju mu je Rožman povjerio na posljednje dvije utakmice, kada je kao “šestica”, što mu je, uostalom, i broj na dresu, bio zadužen za kontrolu prostora ispred Rijekine zadnje linije. Iako je važan u pokretanju napada, za ulaske u završnicu ipak su zaduženi neki drugi igrači pa o tome kako je Lepinjica odigrao puno govore neke druge brojke. Poput 61 točnog dodavanja, 17 dobivenih duela, pet dobivenih zračnih duela, šest uklizavanja...

- Naravno da je drago i meni, ali i svim mojim suigračima što klub može računati na nas mlađe. Dajemo sve od sebe, trudimo se maksimalno iako znamo da moramo još puno učiti i nadamo se da ćemo što duže biti ovdje. I dečki koji su na posudbama igraju dobro, već na ljeto bi nam se mogli priključiti, nametnuti se i biti glavni pokretači ove Rijeke - kaže Lepinjica nakon utakmice protiv Slavena Belupa koja je rezultatski djelovala puno izjednačenije nego što je bila.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Nikola Moro, Tibor Halilovic i Ivan Lepinjica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

- Imali smo puno prilika, dok je Slaven Belupo držao loptu u zadnjoj liniji bez da budu opasni prema naprijed. Dobro smo kontrolirali njihove polukontre, a šteta što nismo zabili neke prilike koje smo imali. Rezultat sugerira da je bilo tijesno, ali mislim da smo pokazali da smo puno bolja momčad.

Akcija za pogodak bila je preslika one koja je Riječanima donijela polufinale Hrvatskog kupa nekoliko dana ranije.

- Nadam se da će je Štefulj i Čolak preslikati i u svakoj idućoj utakmici.

Dosta je crnog niza

Govoreći o riječkoj mladosti, dojam je da puno bolje djeluju u sustavu 3-5-2 kojeg je Rožman izveo na zadnje dvije utakmice.

- Sigurno je lakše, imamo jednog igrača više u fazi obrane, linije su bliže, lakše je osvojiti i iznijeti loptu, a i bekovi imaju veću slobodu u igri prema naprijed za ubačaj ili ulazak iz drugog plana. Protiv Dinama je dobro izgledalo, pa nije bilo razloga da opet to ne pokušamo.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Nikola Moro, Tibor Halilovic i Ivan Lepinjica.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Mogao bi to biti dobar recept i za utakmicu u Velikoj Gorici protiv domaćina koji bi Bijele redovito “istukao” i uzeo im bodove.

- Vidjet ćemo što će trener odlučiti. Znamo kako je igrati protiv Gorice u gostima, protiv njih već duže imamo negativan niz, ali nadam se da ćemo i tome napokon stati na kraj.

Rijeka se s dvije uzastopne pobjede definitivno i iskupila za kritike koje su se dogodile zbog načina na koji je izgubila utakmicu od Lokomotive.

- Na ove dvije utakmice smo išli jedan za drugoga. U prvom redu ove zadnje dvije utakmice smo kao momčad odigrali jako dobro i to se vidjelo na rezultatu.

Dojam je i da forma mladog riječkog veznjaka raste kako se redaju utakmice.

- Odigrao sam tri utakmice u kontinuitetu, prije toga sam bio malo bez nastupa pa mi možda treba neko vrijeme da dođem na razinu koju bih želio. Ali ne bih govorio individualno, dižemo se kao cijela momčad i samo sa zajedništvom koje smo pokazali na zadnje dvije utakmice možemo napraviti dobar rezultat u prvenstvu i u Kupu.

A dobar rezultat u prvenstvu i u Kupu znači...

- Nema skrivanja, cilj je obraniti Rabuzinovo Sunce i mislim da bi to bio veliki rezultat za nas. A što se prvenstva tiče, tu želimo drugo mjesto. Konkurencija je velika, puno je klubova koji to žele, ali vjerujem da imamo dobre izglede to ostvariti.

Transfer ne opterećuje

Ivan Lepinjica ove je zime bio i glavna priča prijelaznog roka. Povezivao se s nekim klubovima iz Engleske i Francuske, ali na kraju je ostao na Rujevici. Između ostaloga i zato što mu se pod svaku cijenu nije žurilo u inozemstvo.

- Isključio sam se iz toga i nisam se osvrtao na te priče. Razmišljao sam samo o pripremama, kako igrati što bolje, a te priče o transferima doći će u svoje vrijeme. Je li mi se zbog toga život promijenio? Naravno da ima ljudi koji te prepoznaju, ali stvarno se ne opterećujem time - zaključio je Ivan Lepinjica.

Inače, Lepinjica je dobio tri žuta kartona na tri utakmice ovog proljeća, jesenas ih je dobio još šest iako nije baš da je “štemer”. Ipak, dojam je da suci nemaju baš nimalo milosti prema njemu... Primjerice, na kup-utakmici protiv Dinama Pajač mu je nabrajao neke prekršaje koje je samo on zapamtio budući da mu je dao opomenu za prvi koji mu je dosuđen, a slično je bilo i sada protiv Slavena Belupa.

- Zašto me suci toliko kartoniraju? Ovo mi je već treći karton ove polusezone i ponovo za prvi prekršaj koji sam napravio. Valjda nemam sreće, ne znam što bih drugo rekao - kaže Lepinjica.

Rijeka, 270419.
Stadion Rujevica. 
HNK Rijeka - Rudes, 31. kolo, 1. HT nogometna liga.
Na fotografiji: Ivan Lepinjica i Antonio Mirko Colak.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 04:16