Tonio Teklić
 ANTE CIZMIC/CROPIX
POJAČANJA ILI...?

Povratnici u Hajduk: Čovjek koji je bio pravi samo protiv slabijih i igrač kojeg je silno nahvalio Toplak

Gyurcso je odlično igrao u Mađarskoj, a Tekliću je samopouzdanje jako naraslo na sjeveru Hrvatske
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. kolovoz 2020. 21:53

Adam Gyurcso završio je posudbu u Puskas Akademiji, mađarskom prvoligašu s kojim je prvenstvo završio na trećem mjestu. Vratio se u Hajduk, iza sebe ima kvalitetnu sezonu, ali pitanje je računaju li uopće na Poljudu s 29-godišnjim Mađarom. Nakon odlaska iz Mađarske, jasno se Gyurcso očitovao lokalnim medijima:

- Volio bih zbog obitelji ostati u Mađarskoj.

Ispod površine

Dobro se osjećao u domovini, u Mađarskoj je Gyurcso bio na visokoj razini, ali treba ipak malo zagrebati ispod površine i vidjeti što se nalazi iza odličnih brojki. U Kupu je, primjerice, zabio osam zgoditaka, ali treba priznati da je sedam ‘utrpao’ niželigašima. Četiri pogotka je postigao u susretu protiv ekipe Maglodi TC koju je Puskas Akademia svladala s 15:0! Tri je dodao u još jednoj golijadi koja je okončana 5:0 još u prvoj rundi Kupa gdje je odigrao samo 45 minuta. Zato je bitnije vidjeti što je radio kroz prvenstvo...

Krenuo je fantastično, ali je onda stao, baš kako smo ga gledali i u Hajduku. Zabio je sedam pogodaka u prvih osam utakmica, izgledalo je da će pokoriti ligu, ali ugasio se golgeter u njemu, od tada bilježi samo asistencije. Zanimljivo je da je Gyurcso postigao 14 od ukupno 15 ovosezonskih pogodaka u Mađarskoj do kraja studenoga. Od tada samo jedan u Kupu, dok u prvenstvu nije poentirao posljednjih 20 kola. Od strijelca se u NLB ligi premetnuo u asistenta, osam je dodavanja upisao nakon što je postigao posljednji prvenstveni pogodak u susretu s Fehervarom.

Brojke su bolje od stvarnog učinka, ali Gyurcso je do kraja bio standardni prvotimac u koncepciji trenera Zsolta Hornjaka. Igrala je Akademia 4-2-3-1 i 4-1-4-1, a Gyurcso je uvijek imao ulogu krila. U prvom sustavu lijevog, u drugom desnog. Ali, Hajduk s Tudorom nije igrao preko krilnih napadača. Dva špica su napadački forte, a Gyurcso nije klasična špica, već klasično krilo.

Obećana zemlja

U Hajduku je igrao kod Kopića, zatim s Vulićem i Oreščaninom. Uvijek krilo. Prve polusezone zabio je šest zgoditaka, imao je pet dodavanja, ali opet treba vidjeti kada je i kome zabijao. Od šest zgoditaka po dva je zabio Istri i Cibaliji, te Interu i Rudešu po jedan. Protiv jačih je znao asistirati (Osijek i Rijeka), ali ne i zabijati.

Prvih šest mjeseci je proveo na posudbi iz Pogona, a potom je dobio ugovor i sljedeće sezone zabio četiri pogotka, sva četiri Istri. Puljani su njegova ‘žrtva’, od 10 golova u Hajduku čak šest zabio je Istri. Slično kao i u Mađarskoj prošle sezone, tako je i u jedinoj kompletnoj sezoni na Poljudu imao pregršt asistencija. Ali, opet mu je Istra bila omiljena. Od 11 asistencija tri je upisao protiv Puljana, po dvije protiv Intera i Rudeša. U jačim utakmicama ponovno po jedna asistencija protiv Rijeke i Osijeka u cijeloj sezoni.

image
Adam Gyurcso u dresu Hajduka
RONALD GORSIC/CROPIX

Zaključak je jasan, u 18 mjeseci na Poljudu pokazao je da može zabijati momčadima s dna poretka, ponekad, ali jako rijetko, asistirati protiv klubova s vrha. S Hajdukom ima ugovor još godinu dana (do ljeta 2021.) a za sada ga nitko ne spominje kao igrača za blisku budućnost Bijelih. Jasno je i zašto. Mađarska se ipak pokazala kao obećana zemlja za Gyurcsa.

Hajduk traži kreativnog veznjaka, a Tonio Teklić vratio se iz Varaždina. Na posudbi je proveo proljetnu polusezonu, odigrao 12 utakmica za najugodnije iznenađenje drugog dijela sezone. U Hajduku je jesenas imao 13 nastupa, ali cjelokupnu minutažu realizirao je ulascima s klupe. Nije se uspio nametnuti u Burićevoj momčadi određenoj primarno obrambenim zadacima. Prednost su imali defenzivno orijentirani veznjaci, a Teklić nije defenzivac.

Zahtjevno pitanje

Može li Teklić proći kod Tudora? Zahtjevno je pitanje, jer Tudor se u posljednje tri utakmice odredio za sustav 4-3-1-2 u kojem je vezni red povjerio tercetu Čuić - Jurić - Jradi. U toj koncepciji loptu u nogama najviše ima Jradi, za korektivne zadatke zadužen je Jurić, a 19-godišnji Čuić dobio je priliku skupljati iskustvo kao još jedan igrač-znalac.

Dvije osmice i jedna šestica, to je Tudorova koncepcija u kojoj bi Teklić mogao primarno ući u konkurenciju s Čuićem. U Varaždinu je dobio prilično iskustvo, sigurno mu je naraslo i samopouzdanje, posebno kada je asistirao za pobjedu Varaždinaca na Poljudu, a trener Toplak ga pohvalio:

- Teklić je prava desetka, mora biti nositelj Hajduka. Ali, ja bih ga zadržao do zime, to mu može samo koristiti.

Je li pritom Toplak pomislio da se Teklića u Hajduku neće ozbiljno shvatiti, da ponovno neće dobiti šansu? Ne treba prejudicirati razvoj zbivanja, Teklić se na Poljud vratio bolji, u to nema sumnje. Ima dobru minutažu, skupio je šest mjeseci prvoligaškog iskustva u momčadi koja se borila, i na kraju izborila, za opstanak. Naučio je kako je živjeti i igrati u momčadi koja ima jednu drukčiju vrstu pritiska. I nije se obeshrabrio, već je pokazao karakter. U Hajduku je debitirao još kod Carrilla krajem rujna 2017. Te sezone imao je dvije utakmice, sljedeće četiri, a prošle 13 nastupa. Ukupno 19 utakmica, ali nijednom od početka, uvijek s klupe. Vrijeme je da vidimo je li zaista igrač za Hajduk.

GYURCSO 2019./20.

Hajduk:
HNL 1 nastup, 1 asistencija; Europa 1 nastup, 1 zgoditak.
Puskas Akademia: NLB liga 29 nastupa, 7 zgoditaka, 9 asistencija; Kup 6 nastupa, 8 zgoditaka, 3 asistencije
Ukupno: 37 nastupa, 16 zgoditaka, 13 asistencija

TEKLIĆ 2019./20.

Hajduk:
HNL 13 nastupa; Kup 2 nastupa, 1 zgoditak, 1 asistencija
Hajduk B: 1 nastup
Varaždin: 12 nastupa, 3 asistencije
Ukupno: 26 nastupa, 1 zgoditak, 4 asistencije

Šestica, osmica, zapravo desetka...

Teklić je prema mnogima fantazist koji će driblingom stvoriti višak na travnjaku, koji će suigralču podvaliti opasnu loptu iza protivničke obrane. Nije šestica, Teklić je desetka, iako su treneri često od njega tražili da bude osmica. Već idućeg mjeseca, uskoro u rujnu, puni 21. godinu, istog mjeseca ‘proslavit’ će i tri godine od debija u dresu bijele momčadi.

Skromne brojke s jačim suparnicima

Kroz rendgen učinka treba tražiti i jasnu sliku o Gyurcsu. Igrač koji zna, ali rijetko se upisuje u statistiku u jačim utakmicama. Buriću nije bio potreban, navodno mu je zamjerao što nema fazu obrane, a slični problem je imao i prilikom odlaska iz Pogona u kasnu jesen 2017. kada ga je novi trener Kosta Runjaić preselio prvo na klupu, a onda i na tribine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 21:11