RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
‘NISAM RAZOČARAN...‘

Povratnik u Maksimir ‘otvorio dušu‘: ‘Dinamo bi baš prema svemu pripadao u sam vrh talijanske Serie A‘

Amer Gojak se nakon godine dana provedene u calciu vratio u maksimirski klub...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. lipanj 2021. 11:03

Kad je prije godinu dana odlazio iz Dinama, sigurno nije mislio da će se tako brzo vratiti, međutim, čudni su putovi nogometni, takav je i ovaj Amera Gojaka. Torino ga je doveo zadnjeg dana prijelaznog roka, zbog raznih zavrzlama bila je to na kraju posudba s pravom otkupa, a ne čisti transfer. No, sve je izgledalo sigurno, dok Torino nije počeo tonuti u prvenstvu, boriti se za ostanak, mijenjali su se treneri, a promijenio se i Gojakov status. Nije dobio broj utakmica i minuta koji su bili uvjet za otkup i vratio se u Dinamo. Pričalo se i provlačilo i kroz talijanske medije da je Torino ima financijskih problema pa je, eto, sve skupa, završilo ovako - prvi Gojakov pokušaj odlaska iz Maksimira nije uspio.

Velika kvaliteta

Ali, ne vidi se na njemu tuga ili ljutnja, na pripremama u Sloveniji radi bez popusta, svjestan da ga čeka nova borba za poziciju.

- Pripreme kao pripreme. Već sam ih puno prošao u Dinamu, puno je tu istih lica, pogotovo od ovih službi koje su uz prvu momčad, doktora, fizioterapeuta… Mijenjaju se samo treneri i igrači. Mislim da Stojanović i ja imamo najviše priprema od svih igrača koji su trenutno u Sloveniji - kaže Gojak.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

U ovih desetak dana stigao je upoznati i “skenirati” i one koje otprije nije znao.

- Čim su u Dinamu, znači da vrijede, da imaju kvalitetu i da su motivirani da ovdje i ostanu nakon priprema. Dinamo je uvijek magnet za najbolje igrače u Hrvatskoj i regiji i jasno je da su ovdje s nama najbolji. Ima nas puno, neki će vjerojatno i otići prije početka sezone, ali ako su ovdje, onda su dobri. I to pokazuju na svakom treningu.

Dobro, što se točno dogodilo u Torinu, zašto nije dobio pravu šansu i zašto nije ostao u Italiji?

- Ne bih previše ulazio u razloge, ali činjenica jest da se Torino našao u turbulentnoj sezoni u kojoj smo plesali po rubu cijelo vrijeme i borili se za ostanak. U takvoj atmosferi ne možeš graditi neku priču zbog koje sam doveden u Torino. Mene je htio i doveo trener Giampaolo, koji je otišao tri mjeseca nakon mog dolaska. Došao je Davide Nicola, koji je otišao s krajem sezone, sada je tu Ivan Jurić. Tri različita trenera, razmišljanja, vizije.

Je li stigao pričati s Ivanom Jurićem, što mu je on rekao, je l’ možda bilo šanse da ipak ostane tamo?

- Ivan Jurić bio je upoznat s mojom situacijom i sigurno da je i njegovo mišljenje utjecalo na razvoj situacije.

Kako je podnio tu činjenicu da se morao vratiti u Dinamo, smatra li tu epizodu osobnim neuspjehom ili će mu to dati i dodatan motiv da sad u starom jatu ponovno zapne?

- Ne smatram to neuspjehom, već isključivo iskustvom koje mi može samo pomoći u karijeri. Puno se tu stvari dogodilo u kojima ja nisam sudjelovao, ali su imale efekt na mene. Za Dinamo mi ne treba dodatni motiv jer je to moj klub i uvijek je motivacija nositi dres s ovim grbom.

Ne teku med i mlijeko

Je li točno da je Torino imao i financijskih problema?

- Korona je utjecala na sve nas koji smo iz nogometa, pogotovo klubove iz velikih liga. Nije bilo prihoda od gledatelja, sponzora, marketinga, te je normalno da su se neki našli u problemima. Ne znam je li i Torino bio među njima, ali svakako da klubu nije bilo lako.

Ispada da nije vani “med i mlijeko”, da je Dinamo po nekim stvarima čak i ispred klubova iz tih najjačih liga?

- Dinamo je posebna priča. Prema organizaciji, radu s mlađima i svemu ostalome, osim stadiona, Dinamo bi bio u gornjem domu Serie A. Odmah to potpisujem!

U redu, kakve su sad Gojakove ambicije u Dinamu?

- Uvijek su velike kad je Dinamo u pitanju. Borba za trofeje, Liga prvaka…

Je li konkurencija sad veća ili manja nego je bila prije no što je otišao?

- Pa tu nas je tridesetak, a još nedostaju igrači koji su na Euru. Što mislite - je l’ veća ili manja? A svi mi mislimo da imamo kvalitetu za Dinamo. Ja volim konkurenciju. Da je nemam, ne bih mogao davati sve od sebe.

Unatoč tome što se u Italiji nije naigrao, je li ipak tamo nogometno napredovao?

- Sigurno jesam, na nekom taktičkom planu, s obzirom na to da su Talijani veliki pobornici taktičkih finesa. Upoznao sam novu razinu profesionalizma i to je epizoda koja će me oplemeniti.

Dakle, klupski ciljevi i ove su godine najviši. Što možemo očekivati od Dinama?

- Dinamo će uvijek biti Dinamo, ali veseli me što se ostali dižu. Od Osijeka s Bjelicom, potom Hajduka koji je zadržao Livaju, Rijeke… Uvijek sam govorio da ako Dinamo ima što više jačih utakmica u HNL-u, to nam je onda lakše igrati Europu.

Odigrao je Gojak solidno dosadašnje minute u pripremnim susretima, možda mu nedostaju utakmice, ali Damir Krznar s njim ozbiljno računa, što je i sam rekao u najavi ovih priprema. Gužva u veznom redu je velika, Gojak je jedan od igrača s iskustvom, sigurno opravdano računa na standardnost.

Rostov na meniju u nedjelju

Dinamo je u trećoj utakmici na pripremama pobijedio slovački Sered 3:0 i to odličnom partijom, posebno u prvom dijelu. Teško je dosad nekoga istaknuti po lošemu, nitko nije baš potpuno zakazao, a oni koji su dosad igrali manje, dobit će više minuta u zadnjoj, ujedno možda i najjačoj pripremnoj utakmici protiv Rostova u nedjelju. Opet su nastupili manji problemi, pa će se zbog zauzetosti stadiona u Murskoj Soboti taj susret vjerojatno igrati u Beltincima.

GOJAK ZA DINAMO

U prvenstvu...
107 odigranih utakmica
10 postignutih golova
U kupu...
17 odigranih utakmica
1 postignuti gol
U Superkupu
1 odigrana utakmica
1 postignuti gol
U Europi...
37 odigranih utakmica
5 postignutih golova
Ukupno...
162 odigrane utakmice
17 postignutih golova

ČETIRI KLUBA

Željezničar (BiH)
Olimpik (BiH)
Dinamo (Hrvatska)
Torino (Italija)

3,8 milijuna eura vrijednost je Gojaka prema portalu TM
24 godine ima mladić iz Sarajeva koji igra u veznome redu
17 nastupa prikupio je za Torinu uz jedan pogodak

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 10:04