MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SPECIFIČNA SITUACIJA

Praktički cijeloj prvoj postavi Rijeke istječe ugovor: Hoće li se ponoviti ‘slučaj Gavranović‘?

Mnogim igračima Rijeke približava se istek ugovorne obveze s klubom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. rujan 2021. 10:50

Rijekini čelnici imaju posla jer čak četrnaestorica igrača iz prvog ešalona trenera Gorana Tomića pod ugovorom su samo do lipnja 2022. godine, bilo da su sklopljeni izravno s Bijelima s Kvarnera ili igraju na posudbi. S nekima se već vode pregovori da potpišu novi, a najveća zvijezda Josip Drmić najavio je sljedeće:

- Odlično mi je u Rijeci, pa kako sljedećeg ljeta istječe moj ugovor s Norwichem, i budući da ću moći sam birati kamo dalje, moguće je da ostanem, da potpišem za Rijeku.

To bi bila odlična vijest za ambicije momčadi s Rujevice, koja se nerijetko “presvlači kao zmija kožu”. No, sredina 2022. godine, kad će vjerojatno Drmić prelomiti gdje će nastaviti karijeru, još je daleko i ne treba čuditi, bude li dobio ponudu koja se ne odbija iz neke od jakih liga, nastavi li zabijati jednakim tempom. U aktualnom prvenstvu HNL-a u šest nastupa dao je sedam golova, a golgetera nikad dovoljno.

Specifična situacija

U zadnjoj sezoni ugovora s Rijekom su Pavičić, Prskalo, Galović, Murić, Tomečak, Velkovski, Escoval i Nwolokor. Na posudbi koja također istječe na kraju tekućeg prvenstva igraju Drmić, Vučkić, Abass, Čerin, Mudražija i Krešić.

Goran Tomić je u specifičnoj situaciji. To je praktično prva postava Bijelih osim Ampema i Ivana Smolčića: Prskalo - Velkovski, Krešić, Galović - Tomečak, Pavičić, Čerin, Mudražija - Murić, Abass - Drmić. Sretna je vijest po njega da ekipa djeluje skladno, složno, motivirano, čini se da su igrači glavom potpuno u klubu i željni što boljeg plasmana, ali podatak da su slobodni ili više neće biti vezani za Rijeku u ljeto 2022. nekima može skrenuti tijek misli, pogotovo u proljetnom dijelu natjecanja.

Rijeka je zato za pojedine već pripremila nove ugovore. S Robertom Murić su započeli pregovori. Nakon što nije realiziran transfer, a spominjao se Al Ain, pa se potom oporavljao od ozljede, na Rujevici očekuju da produži vjernost klubu koji mu je revitalizirao karijeru. Logično je to s aspekta Rijeke. On bi htio okušati sreću još jednom u inozemstvu, to mu Damir Mišković i njegova administracija neće stopirati dođe li prava ponuda, međutim, nešto žele i zaraditi.

Što nakon zime?

Svaki odgovoran gazda učinio bi sve što može da spriječi gubitak jednog od najboljih igrača bez odštete, pogotovo je to krucijalno za naše klubove koji od prodaje uvelike žive.

Novi ugovori doći će na stol i ostalima ili barem većini njih. Što ako do zime ne potpišu? Hoće li igrati i dalje ili će na tribine? U bližoj prošlosti postoje različiti primjeri. U ljeto 2016. godine tadašnji trener Matjaž Kek i sportski direktor Ivan Mance jasno su kazali Marku Leškoviću i Mateju Mitroviću da će sjediti na tribini ako ne potpišu produženje, budući da su ulazili u zadnju sezonu. Stoperi su nizali krugove, a ostatak ekipe je trenirao sve dok Mitrović nije pristao i vratio se u ekipu. Potom je na zimu prodan u Bešiktaš za 4,2 milijuna eura. Lešković nije prihvatio, cijelu je sezonu bio izvan ekipe, da bi zatim otišao Dinamo.

Međutim, Luka Capan uredno je igrao do kraja i potom bez odštete prešao u turski Bursaspor.

Svojedobno su, primjerice, Marko Vešović i Mario Gavranović u zadnjoj godini ugovora u zimi, šest mjeseci prije isteka, potpisali za Legiju, odnosno, Dinamo. S time da je Gavranović ostao do kraja sezone, ali navijači ga više nisu voljeli…
Sada postoje igrači koji su dugo u klubu i zadužili su ga poput Pavičića, Tomečaka ili Prskala. U zadnje vrijeme za njih nije bilo bogatijih ponuda i prema naznakama koje imamo neće im se dogoditi da budu maknuti u stranu čak i ako ne stave novi autogram. Poput Capana igrat će do zadnjeg kola, pogotovo što ih Rijeka treba. No, nismo sigurni hoće li jednako vrijediti i za sve ostale. Drugačije su okolnosti s posuđenima. Rijeka uglavnom ima pravo otkupa, pitanje je stručne procjene hoće li to biti dobar posao.

Ne tako davno otišli su Lončar, Nevistić, Štefulj, Capan, Yateke, Andrijašević, Menalo, Kulenović… od kojih su mnogi bili nositelji igre u protekloj sezoni. Neki i duže. Posložena je dobrim dijelom nova ekipa, ali sličan trend mogao bi se nastaviti.

IGRAČI POD UGOVOROM

do lipnja 2022.
Domagoj Pavičić
Andrej Prskalo
Nino Galović
Robert Murić
Ivan Tomečak
Darko Velkovski
David Nwolokor
Joao Escoval

do lipnja 2023.
Marin Zlomislić
Hrvoje Smolčić
Andrija Vukčević
Roko Jurišić
Mihail Merkulov
Matej Vuk
Denis Bušnja

do lipnja 2024.
Niko Galešić
Filip Braut
Ivan Lepinjica
Lindon Selahi
Jetmir Ameti
Prince Ampem
Jorge Obregon

do lipnja 2025.
Nediljko Labrović
Mato Stanić
Adrian Liber

IGRAČI NA POSUDBI

do lipnja 2022.
Josip Drmić
Haris Vučkić
Issah Abass
Adam Gnezda Čerin
Robert Mudražija
Anton Krešić

2,00
milijuna eura vrijednost je Murića prema portalu TM
0,85
milijuna eura vrijednost je Pavičića prema portalu TM

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 16:06